Maranta, cunoscută și sub numele de planta care se roagă, este o alegere fascinantă și populară în rândul pasionaților de plante pentru frunzișul său izbitor și caracteristicile unice. Aparține familiei Marantaceae și este originară din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud.
În acest ghid cuprinzător, vom explora tot ceea ce trebuie să știi despre Maranta, de la origini și caracteristici botanice până la sfaturi de îngrijire și metode de înmulțire.
Tot ce trebuie să știi despre Maranta, planta care se roagă
Caracteristici și varietăți
Maranta este o adevărată viziune exotică pentru caracteristicile estetice deosebite. Soiul cel mai popular, Maranta leuconeura, are frunze de culoare verde închis, catifelate, cu pete galbene și nervuri roșii arcuite care se întind până la marginile frunzelor.
Una dintre cele mai fascinante caracteristici, care i-a dat și numele popular de planta care se roagă, este mișcarea zilnică a frunzelor. Noaptea, frunzele se pliază și seamănă cu niște mâini în rugăciune, iar ziua își revin la postura obișnuită. Te poți aștepta chiar să auzi mișcarea frunzelor, cum se întâmplă și în cazul calatheei, o altă plantă tropicală din aceeași familie.
Maranta este o plantă cu creștere lentă și poate ajunge la o înălțime de 30 centrimetri în interior. În mediul ei natural, maranta acoperă ca o pătură pământul din pădurile tropicale.
Varietăți comune de Maranta
Cea mai comună specie de maranta este cea tricoloră, Maranta leuconeura. În ultimii ani totuși au început să apară în florării și magazinele de plante, diverse tipuri de maranta, dintre care menționăm:
- Maranta Leuconeura „Lemon Lime” – Arată la fel ca varianta tricoloră, numai că petele galbene au o ușoară nuanță de verde crud deschis, aceeași culoare fiind și a nervurilor
- Maranta Leuconeura massangeana – Frunzele au un fond mai întunecat, cu pete argintii de-a lungul nervurilor mediane, iar nervurile frunzelor sunt albe.
- Maranta leuconeura kerchoveana – Cunoscută și sub numele de Rabbit’s Tracks, are frunze de un verde simplu, cu două rânduri de pete mai întunecate. Există și varianta variegată cu pete de culoarea untului pe suprafața frunzei.
Cum îngrijești Maranta
Lumina
Maranta prosperă în lumină indirectă, aproape de o fereastră pe nord sau est. Este important să nu expui planta razelor directe ale soarelui fiindcă vor arde frunzele sau acestea își vor pierde din intensitatea culorii. Tolerează în schimb lumina slabă, cu condiția ca pe timpul perioadei de latență (toamna-iarna) să o muți în lumină.
Sol și fertilizare
Maranta se descurcă cu mai multe tipuri de sol, atâta timp cât au un drenaj bun. Dacă folosești substrat universal, combină-l cu perlit și pune pe fundul ghiveciului (cu găuri de drenare) pietricele. Solul trebuie să fie acid, cu un pH de 6.
În sezonul cald, de la începutul primăverii până toamna, fertilizează maranta la aproximativ două săptămâni. Folosește fertilizator lichid pentru plante verzi, diluat la jumătate. Acordă o deosebită importanță procesului de fertilizare deoarece prea mult fertilizator poate să ardă rădăcinile plantei și chiar să o ucidă.
Udare
Menține în permanență solul umed, dar fără să băltească în apă. Udă planta atunci când primii doi centimetri de la suprafața solului se simt uscați. Cel mai bine este să folosești apă filtrată sau de ploaie, la temperatura camerei. Atât supraudarea, cât și seceta prelungită pot afecta și deteriora planta.
Temperatură și umiditate
Nativă din regiunile tropicale, maranta preferă condițiile calde și umede. Temperatura ideală trebuie să fie între 18 și 24 grade Celsius și umiditatea menținută peste 50%. Dacă nu ai umiditate destulă în casă, îți recomandăm să folosești un umidificator în apropierea plantei. Mai poți crește umiditatea și punând sub ghiveci o tavă cu pietricele și apă. De asemenea, nu pune maranta într-o zonă cu curenți de aer.
Cum înmulțești planta care se roagă
Maranta nu e o plantă greu de înmulțit și poți folosi două metode. Cea mai ușoară și mai rapidă este metoda prin divizare. Când replantezi maranta, separă rizomii și rădăcinile, asigurându-te că fiecare diviziune are rădăcini și tulpini sănătoase. Plantează apoi diviziunile în ghivece separate și se vor dezvolta ca plante independente.
A doua metodă este cea a butașilor (cutting-uri). Taie o tulpină sănătoasă cu noduri de creștere și pune butașul într-un recipient transparent cu apă. În maxim 4 săptămâni ar trebui să apară rădăcinile. Schimbă apa săptămânal. Atunci când rădăcinile sunt bine formate, plantează butașul într-un ghiveci.
Probleme comune la planta care se roagă
Maronirea și uscarea frunzelor – Când marginile frunzelor încep să se usuce, poate fi un indiciu că fie are nevoie de udare, fie umiditatea din casă este mult prea scăzută.
Strângerea frunzelor – Când frunzele încep să se strângă și să se îndoaie poate fi un semn că ai udat-o prea mult sau solul nu se drenează adecvat. Ajustează rutina de udare și verifică solul.
Frunze lăsate și moi – Frunzele unei maranta sănătoase trebuie să fie constant plate și ferme. Dacă acestea își pierd din fermitate și par căzute poate fi din cauza calității apei folosite la udare. Folosește întotdeauna apa filtrată sau de ploaie.
Dăunători – Maranta poate fi atacată de păianjeni de plante și afide. Inspectează-i regulat frunzele și dacă descoperi semne de dăunători, tratează prompt planta cu insecticidul adecvat sau cu ulei de neem. Recomandarea noastră este să faci poze frunzelor afectate și să ceri ajutorul specialiștilor de la fitofarmacii.
Maranta nu este toxică nici pentru oameni și nici pentru animalele de companie.
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.