Plante

Tot ce trebuie să știi despre Pothos, planta tropicală pe care o crești ușor în casă

publicat pe 06 feb. 2024

    Epipremnum Aureum, cunoscută mai degrabă sub numele de Pothos și popular ca „planta telefon”, este o plantă tropicală cu creștere rapidă (până la 30 – 45 cm pe lună) și foarte ușor de îngrijit. Este renumită pentru rezistența sa și calitățile de purificare a aerului.

    O plantă tropicală care s-a adaptat cu succes la condițiile din interior și care e ușor de îngrijit inclusiv pentru începători în ale plantelor. Iată ce trebuie să știi despre ea.

    Tot ce trebuie să știi despre Pothos (Epipremnum Aureum)

    Epipremnum aureum tipuri

    Origini și varietăți

    Originară din Insulele Solomon din Pacificul de Sud, Epipremnum Aureum aparține familiei Araceae. În habitatul ei natural, pothos se dezvoltă ca epifită, cățărându-se și târându-se de-a lungul copacilor și a altor suprafețe. În spațiile interioare, a reușit cu succes să se adapteze la diverse condiții, ceea ce o face să fie una dintre plantele perfecte pentru începători. Iată ce trebuie să știi despre ea.

    Există în jur de 20 de specii de pothos, dar cele mai comune sunt următoarele:

    1. Pothos Neon

    • Frunzele sale sunt de un verde deschis și mai strident. Arată bine printre plante cu frunze de culori mai închise.

    2. Silver Satin 

    • Frunzele sunt verzi și cărnoase, cu pete gri-verzui.

    3. Pearls & Jade 

    • Frunzele sale au o combinație de verde, gri și alb.

    4. Marble Queen

    • Frunzele de Marble Queen sunt verzi cu variegație albă superbă. Cu cât are mai multă lumină indirectă cu atât devine mai intensă variegația albă.

    5. N’Joy

    • Are frunze cu pete verzi și albe.

    Cum îngrijești planta Pothos (Epipremnum Aureum)

    Lumină

    Planta prosperă în lumină puternică indirectă, dar se adaptează și în spații cu lumină slabă. Este una dintre plantele pe care le poți observa și în clădirile de birouri unde majoritatea luminii este artificială. Singurul inconvenient pentru ea în materie de lumină slabă este că soiurile variegate își pierd din marmorație dacă nu are îndeajuns de multă lumină și devin verzi.

    Pe de altă parte, dacă planta primește prea multă lumină directă, frunzele încep să-și piardă din culoare și să devină mai palide. Își va reveni dacă muți ghiveciul într-un loc cu lumină indirectă.

    Udare

    Pothos nu e ușor de ucis, dar supraudarea este punctul ei slab. Udă planta numai după ce solul s-a uscat și nu lăsa apa stagnată în farfuria ghiveciului. Dacă nu o uzi la timp, te va anunța ea că are nevoie de apă – frunzele vor începe să se zbârcească. La primul semn de zbârcire al frunzelor ud-o fiindcă altfel, frunzele vor începe să se usuce și să cadă.

    Pe timp de iarnă, când creșterea plantei este redusă, ud-o mai rar și cu cantități mai mici de apă.

    Sol

    Epipremnum aureum nu este pretențioasă în materie de sol. Poți să folosești atât substrat universal pentru plante, cât și un amestec mai uscat. Tolerează solul atât cu un pH neutru, cât și ușor mai acid. Singura regulă de care trebuie să ții cont este să te asiguri că solul are un drenaj bun.

    Temperatură și umiditate

    Temperatura ideală pentru pothos este între 15 și 27 grade Celsius. Nu este o plantă rezistentă la frig, așa că dacă o ții pe balcon și iarna temperaturile scad sub 10 grade Celsius este important să o aduci în casă.

    Pothos prosperă în umiditate mare, dar se adaptează cu succes și într-un spațiu mai uscat. Dacă ai lumină naturală în baie, acolo va prospera. Pe timp de vară îi poți pulveriza frunzele cu apă.

    Fertilizare

    Nu este o plantă care necesită o fertilizare puternică, dar o poți fertiliza în perioada de primăvară-vară cu un fertilizator lichid pentru plante verzi, diluat conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Fertilizarea nu se face mai des de o dată la 4-6 săptămâni.

    Cum înmulțești pothos-ul

    Pothos este o plantă ușor de înmulțit prin cutting-uri. De asemenea, dacă ai făcut greșeala să o uzi prea mult și începe să moară, taie tulpinile neafectate pentru a crește o nouă plantă. Ca să o înmulțești, taie (cu foarfece sterilizate) o tulpină cu cel puțin trei frunze și cu nod de creștere. Pune cutting-ul într-un recipient transparent cu apă în lumină puternică indirectă. În 4-6 săptămâni vor apărea rădăcinile.

    După apariția rădăcinilor, pune cutting-urile într-un ghiveci cu substrat umed. Rădăcinile vor continua să se dezvolte în noul ghiveci. Udă substratul când primii doi centimetri s-au uscat, în primele săptămâni. Când nouă planta s-a dezvoltat, ud-o în mod obișnuit, când substratul s-a uscat.

    Probleme comune la Epipremnum Aureum

    Epipremnum aureum pothos probleme

    Frunze stafidite sau ofilite

    Atunci când frunzele încep să devină zbârcite sau să-și piardă din textură, planta are nevoie de apă. Dacă nu-și revine după udare, e posibil ca ghiveciul să-i fi rămas mic. Dacă rădăcinile au ieșit prin găurile de la ghiveci, e momentul să o replantezi într-un recipient mai mare.

    Frunze maro

    Ca să descoperi cauza, trebuie să abordezi problema prin eliminare. Frunzele maro, dar în continuare cărnoase, pot semnifica supraudare, pe când cele maro, dar fără viață, uscate, pot însemna lipsă de apă sau aerul mult prea uscat.

    Frunze îngălbenite

    Din când în când este normal să mai observi câte o frunză îngălbenită, care ulterior va cădea. Dacă problema se extinde, poate fi din cauza supraudării sau a unei boli fungice.

    Epipremnum Aureum este toxică pentru animalele și companie și oameni, dacă este ingerată.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments