Plante

Tot ce trebuie să știi despre Ceropegia woodii, denumită și Lanțul inimilor – planta ideală pentru îndrăgostiți

publicat pe 02 feb. 2024

    Ceropegia woodii, cunoscută și sub numele de „Lanțul inimilor”, este o plantă suculentă curgătoare, celebră pentru lanțurile sale delicate de frunze în formă de inimă. Originară din regiunile aride ale Africii de Sud, ceropegia woodii a devenit o preferată a grădinarilor de interior și a pasionaților de plante din întreaga lume datorită eleganței, adaptabilității și ușurinței de îngrijire.

    Tot ce vrei să știi despre Ceropegia woodii

    În acest ghid cuprinzător, îți vom detalia tot ce trebuie să știi despre Ceropegia woodii, de la origini la caracteristicile unice, cerințele de îngrijire și metodele de înmulțire.

    Origini și caracteristici botanice

    Ceropegia woodii este originară din terenurile stâncoase din Africa de Sud. A fost descoperită oficial în 1881, pe Muntele Groenberg din Western Cape, Africa de Sud. John Medley Wood, curator al Grădinilor Botanice Durban, a găsit-o la o altitudine de 550 metri.

    Caracteristica cea mai distinctivă a Ceropegia woodii este reprezentată de frunzele sale mici și cărnoase, care imită forma unei inimi, ceea ce a dat naștere numelui său popular de Lanțul inimilor. Aceste frunze cu tipare marmorate cresc de-a lungul tulpinilor care curg ca o cascadă. Pe măsură ce planta se maturizează, dezvoltă tulpini lungi și subțiri, care pot ajunge la o lungime de câțiva metri.

    La maturitate, poate să facă și flori. Deși florile sale nu sunt deloc ostentative, ci mici și discrete, au un aspect interesant: sunt tubulare, cu o lungime de aproximativ 1,5 centimetri, iar petalele sunt acoperite de un perișor fin într-o nuanță de magenta-mov.

    Tipuri de ceropegia woodii

    • Ceropegia woodii string of spades – Forma frunzelor este mai ascuțită și partea inferioară are o nuanță de roz pal.
    • Ceropegia woodii Silver Glory – Forma frunzelor este rotunjită, similară ca aspect cu cea a unui măr, cu o nuanță argintie gri și cu margini verde închis.
    • Ceropegia woodii Orange River – Frunzele verzi au o ușoară nuanță oranj.
    • Ceropegia woodii variegata – Frunzele verzi au marcaje crem, argintii și roz.

    Cum îngrijești Ceropegia woodii 

    ceropegia woodii lanțul inimilor lumină

    Lumină

    Lanțul inimilor are nevoie de lumină puternică, dar filtrată, pentru o dezvoltare cât mai armonioasă și pentru a produce și flori. Atârnă ghiveciul aproape de o fereastră vestică sau sud-vestică. Dacă nu are îndeajuns de multă lumină, creșterea va fi mai lentă, iar frunzele vor fi de un verde mai pal. Este important totuși să o protejezi de razele directe și intense ale soarelui, mai ales în timpul zilei.

    Temperatură și umiditate

    Planta e iubitoare de temperaturi moderate, între 15 și 24 grade Celsius. Deși poate suporta și temperaturi mai scăzute pentru scurte perioade, nu face față frigului pe termen lung. Evită să ții deschisă fereastra cea mai apropiată de ea pe timp de iarnă, când temperaturile scad sub 5 grade Celsius.

    Ceropegia, fiind o suculentă, nu apreciază umiditatea mare în perioada latentă, din timpul iernii. Dacă folosești un umidificator pe timp de iarnă, ține-l la distanță de ea. Cele mai bune rezultate le vei obține la temperaturi moderate și cu o bună circulație a aerului.

    Udare și sol

    Lasă solul să se usuce complet între udări și apoi udă planta în profunzime. Când e bine hidratată, are frunzele tari și cărnoase. Atunci când are nevoie de apă, acestea devin mai moi și mai ușor de îndoit. Să nu lași niciodată planta să stea în apă, fiindcă e predispusă la putrezirea rădăcinilor. Pe timp de iarnă, udă planta mai rar.

    Când pleci în vacanță, nu trebuie să-ți faci griji pentru ceropegia, deoarece rezistă cu brio la perioade de secetă.

    În materie de sol, folosește un substrat pentru plante suculente. Aceasta are nevoie de un sol cu drenare foarte bună pentru a evita stagnarea apei și astfel putrezirea rădăcinilor.

    Fertilizare

    Poți fertiliza planta în perioada de creștere cu un fertilizator special pentru plante suculente, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Evită fertilizatorii cu conținut ridicat de nitrogen.

    Cum înmulțești Ceropegia woodii

    Ceropegia woodii se înmulțește în general prin cutting-uri sau prin divizare, cea mai comună metodă fiind cea dintâi. Divizarea o poți face atunci când schimbi ghiveciul și substratul plantei, cu o grijă deosebită să nu dăunezi rădăcinilor.

    Ca să înmulțești planta prin cutting-uri, taie cu foarfece sterilizate o tulpină de 7-10 centimetri, sub un nod și cu cel puțin două internoduri. Pune cutting-ul în apă în lumină puternică indirectă și schimbă apa o dată pe săptămână. Rădăcinile vor apărea în aproximativ două săptămâni. Plantează apol planta înrădăcinată într-un ghiveci cu substrat umed.

    Cutting-ul mai poate fi pus și direct pe substrat umed, asigurându-te că nodurile au contact constant cu solul. În câteva săptămâni vor apărea rădăcinile.

    Dacă planta ta are tuberculi (niște biluțe cu textura similară de piatră de-a lungul tulpinii), îi poți planta parțial, lăsând o parte din tubercul expusă la lumină. Din acesta vor răsări rădăcini, care vor da naștere unei noi plante.

    Dăunători și boli

    Ceropegia woodii poate fi afectată de dăunători precum afidele, păduchii lânoși și țestoși. Dacă observi semne de dăunători pe partea inferioară a frunzelor sau că planta are un aspect ofilit, fără altă cauză, spal-o sub un jet de apă și trateaz-o cu ulei de neem.

    Lanțul inimilor poate fi afectată și de infecții fungice precum mucegaiul și putrezirea rădăcinilor. Asigură-te că solul se drenează bine între udări și că are o bună circulație a aerului, fără exces de umiditate.

    Cele mai comune probleme 

    ceropegia woodii lanțul inimilor probleme

    Deși este o plantă ușor de îngrijit și deloc pretențioasă, uneori pot apărea probleme. Partea bună este că odată identificate, vei putea face modificările necesare ca planta ta să prospere.

    Frunze curbate – Dacă observi că frunzele încep să se curbeze sau se zbârcesc, cel mai probabil planta are nevoie de apă. Dacă a stat în condiții de secetă un timp mai îndelungat, udă planta cu puțină apă mai des până își revine.

    Frunze îngălbenite – Mai multe frunze îngălbenite e un semn că fie ai udat planta prea mult sau prea des, fie stă în temperaturi prea scăzute. Când temperaturile încep să scadă sub 15 grade, redu udarea deoarece planta intră în perioada de repaus, când necesitățile de hidratare scad drastic.

    Căderea frunzelor – Căderea câtorva frunze este absolut normală, dar dacă pierderea lor devine semnificativă, poate fi un semn că planta nu are îndeajuns de multă lumină. Dacă nu asta e cauza, verifică substratul și asigură-te că are o drenare bună. Cel mai indicat este ca ceropegia să fie ținută într-un ghiveci de teracotă.

    Ceropegia woodii nu este toxică nici pentru animalele de companie, nici pentru oameni.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments