Plante

Tot ce trebuie să știi despre Aeschynanthus, planta ale cărei flori seamănă cu un ruj

  Aeschynanthus, cunoscute sub numele de plante rujate, sunt un gen divers și captivant de plante cu flori care aparțin familiei Gesneriaceae. Renumite pentru florile lor vibrante, tubulare și pentru frunzișul lucios, aceste plante încântătoare au devenit alegeri populare pentru pasionații de plante de interior.

  Aeschynanthus sunt plantele perfecte pentru toți cei care iubesc florile și frunzele exotice și vibrante. Cu o îngrijire și o atenție corespunzătoare, planta ruj poate prospera ca să-ți înfrumusețeze spațiul interior mulți ani.

  Tot ce trebuie să știi despre Aeschynanthus, planta ruj

  Aeschynanthus origini

  Origine și caracteristici botanice

  Aeschynanthus cuprinde peste 180 de specii recunoscute, fiecare dintre ele fiind caracterizată de farmecul și frumusețea sa unică. Originare din Asia de Sud-Est, aceste plante se găsesc cu precădere în regiunile cu climă tropicală și subtropicală. Sunt epifite, ceea ce înseamnă că pot crește pe alte plante sau obiecte fără a le afecta și își obțin umiditatea și nutrienții din aer și din ploaie.

  Flori tubulare – Aeschynanthus este renumită pentru florile sale spectaculoase, care vin într-o gamă largă de culori, cum ar fi roșu, portocaliu, roz și galben. Forma tubulară a florilor adaugă o notă exotică și tropicală plantei.

  Frunziș lucios – Frunzele de Aeschynanthus sunt lucioase și cu o textură ca de piele, caracteristică care oferă un fundal atractiv pentru florile vibrante. Frunzele variază în funcție de specie, de la formă de lance până la eliptică, iar culoarea verde intensă a acestora contribuie la atracția vizuală generală.

  Creștere în cascadă – Multe varietăți de Aeschynanthus prezintă un obicei de creștere în formă de cascadă, ceea ce le face ideale pentru coșurile suspendate sau pentru ghivecele la înălțime. Această caracteristică le face nu numai izbitoare din punct de vedere vizual, ci și adaptabile la diverse spații interioare. Planta ruj poate fi antrenată să se cațere pe un spalier sau pe un stâlp de susținere.

  Varietăți comune de Aeschynanthus

  1. Aeschynanthus radicans ‘Curly

  Frunzele acestui soi sunt ondulate.

  2. Aeschynanthus radicans ‘Mona Lisa’

  Cunoscută pentru că are o nuanță distinctivă de roșu-portocaliu a florilor, mai degrabă decât roșul vibrant al unei plante ruj tradiționale.

  3. Aeschynanthus radicans ‘Rasta

  Acest soi are frunze dens curbate. Florile de culoare roșu aprins înfloresc cel mai prolific la sfârșitul verii și începutul toamnei.

  4. Aeschynanthus radicans ‘Variegata’

  Frunzele verzi ale acestui soi sunt pestrițe cu galben, alb sau crem.

  5. Aeschynanthus radicans ‘Tangerine’

  Acest soi este unic pentru florile sale galben-portocalii.

  6. Aeschynanthus longicaulis ‘Black Pagoda’

  Caracterizat de florile sale tubulare culoare închisă și frunze lucioase cu model cu striații, este un soi care adaugă o notă de dramatism în orice decor.

  Aeschynanthus îngrijire – de ce condiții are nevoie planta ruj

  Aeschynanthus îngrijire

  Lumină

  Planta ruj se dezvoltă bine în lumină puternică, indirectă. Deși poate tolera condiții de lumină mai slabă, plasarea ei într-un loc cu lumină solară filtrată încurajează o creștere robustă și o înflorire abundentă. Evită lumina directă a soarelui fiindcă îi poate arde frunzele.

  Temperatură și umiditate

  Aceste plante tropicale preferă temperaturile calde și umiditatea ridicată. Oferă-le un mediu cu temperaturi cuprinse între 15-24°C și asigură-le un nivel adecvat de umiditate, în special în timpul lunilor mai uscate de iarnă. Un umidificator te poate ajuta pentru a controla umiditatea în preajma plantei.

  Schimbările bruște de temperatură și curenții de aer sunt problematice. Așadar, cel mai bine este să nu așezi planta ruj lângă uși exterioare, ferestre cu curent de aer sau guri de aer condiționat.

  Udare

  Menține solul constant umed, dar nu îmbibat cu apă. Permite ca ultimii doi centimetri de sol să se usuce înainte de a uda din nou. În timpul sezonului de creștere, de primăvara până  toamna, crește frecvența udărilor și redu-o ușor în timpul perioadei de repaus din timpul iernii.

  Udă cu moderația planta, pentru a nu o suprauda, deoarece îi pot putrezi rădăcinile sau poate dezvolta probleme fungice.

  Sol și fertilizare

  Folosește un amestec de substrat bine drenat, cu materie organică, cum ar fi amestecul pentru orhidee sau amestecul pentru violete africane, pentru a asigura aerisirea necesară pentru rădăcini. Replantează atunci când rădăcinile nu mai au loc în ghiveci. Replantarea trebuie făcută primăvara sau după perioada de înflorire.

  Planta ruj va aprecia aplicarea regulată (o dată sau de două ori pe lună) a unui îngrășământ cu eliberare lentă în timpul sezonului de creștere.

  Tăiere

  Tăierea regulată ajută la menținerea unei forme stufoase și compacte, în special pentru soiurile cățărătoare. Tăie vârfurile tulpinilor pentru a încuraja ramificarea și îndepărtează orice creștere de tulpină alungită sau uzată pentru a promova înflorirea.

  Cum înmulțești planta ruj

  Planta ruj se înmulțește ușor prin butași de tulpină în apă. Ia un butaș cu cel puțin două noduri, îndepărtează frunzele inferioare și pune-l într-un recipient transparent cu apă. Rădăcinile se vor dezvolta de la noduri și, odată stabilite, butașul poate fi pus în ghiveci într-un nou recipient.

  O altă metodă de înmulțire este prin butași în sol. Pregătești butașii în același mod, dar, în loc să îi pui în apă, îi introduci pur și simplu direct în amestecul pentru ghiveci. Păstrează solul destul de umed pentru a încuraja înrădăcinarea. O pungă de plastic transparentă așezată lejer peste ghiveci și butași va ajuta la menținerea umidității.

  Probleme comune la plant ruj

  Aeschynanthus probleme

  Supraudarea – O problemă comună la planta ruj este udarea excesivă, care duce la putrezirea rădăcinilor. Asigură-te că solul este bine drenat și permite ca ultimii doi centimetri de sol să se usuce între udări pentru a preveni condițiile de îmbibare cu apă.

  Păianjenii de plante  – Acești dăunători pot apărea în special în mediile mai uscate. Crește umiditatea cu ajutorul unui umidificator pentru a preveni apariția lor.

  Păduchi țestoși și lânoși – Îndepărtează-i manual cu un tampon de bumbac înmuiat în alcool și monitorizează planta pentru orice problemă recurentă.

  Pentru problemele cu dăunători îți recomandăm să apelezi la sfaturile specialiștilor de la fitofarmacii ca să primești insecticidul adecvat pentru planta ta.

  Cum să faci Aeschynanthus să înflorească

  Dacă îi oferi îngrijirea și condițiile potrivite, planta ruj te poate încânta cu florile sale pe tot parcursul anului. Deși planta poate înflori tot anul, înflorirea este mai prolifică primăvara și vara.

  Condițiile mai răcoroase și mai uscate din timpul iernii ajută la formarea mugurilor pentru noile flori din primăvară. Tăierea tulpinilor până la o lungime de aproximativ 15 – 20 cm după înflorire încurajează o nouă creștere sănătoasă și o abundență de flori noi.

  Dacă nu are multe flori, este posibil ca planta ta să primească prea multă umbră, să nu primească suficient îngrășământ sau să aibă o cantitate greșită de apă.

  Aeschynanthus nu este toxică pentru oameni și animalele de companie.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Tot ce trebuie să știi despre Aeschynanthus, planta ale cărei flori seamănă...