Plante

Cum îngrijești Guzmania (Bromelia): de câtă lumină și apă are nevoie, cum o înmulțești

  Bromelia Guzmania este o plantă cu frunze lungi, înguste, verzi strălucitoare, care izvorăsc dintr-o cupă centrală adâncă. Guzmania este mai înaltă decât multe alte plante din genul Bromelia, iar bracteele ei mari și atractive apar vara, într-o gamă uimitoare de culori. Bromelia Guzmania nu este greu de îngrijit și, fără să depui foarte mult efort, poți avea acasă o plantă care își păstrează săptămâni întregi culorile vibrante.


  Condiții de creștere

  Lumină: lumina indirectă sau umbra moderată. Nu expune Guzmania la lumina directă a soarelui.

  Apă: pune apă în cupa centrală a plantei și schimb-o frecvent pentru a preveni putrezirea. Evită apa de la robinet, care are un conținut ridicat de fluor, și folosește apă filtrată. În sezonul rece le poți uda ușor la bază, prin sol.

  Temperatură: sunt recomandate temperaturile de peste 15 grade Celsius. Guzmania este un tip de Bromelia care preferă căldura și umiditatea ridicată. 

  Sol: funcționează orice tip de sol. Guzmania este, din punct de vedere tehnic, o plantă aeriană, care își folosește rădăcinile drept suport. 

  Îngrășământ: fertilizează foarte rar, folosind un îngrășământ lichid, în timpul sezonului de creștere.

  guzmania grafic

  Înmulțire

  După ce bracteea florii moare, tai-o de jos, din cupă. Planta mamă va muri în scurt timp, iar la baza ei vor apărea vlăstari. Când noile plăntuțe au câțiva centimetri înălțime, iar planta mamă arată secătuită, tai-o cu grijă la nivelul solului, fără să atingi puii lăsați în urmă. Aceste noi Bromelii pot fi replantate individual în ghivece mici sau lăsate să formeze un pâlc. Bromeliile tocmai plantate în ghivece trebuie să fie bine susținute, pentru că rădăcinile lor sunt slabe la început. 

  Replantarea plantei Guzmania

  Plantele Bromelia Guzmania nu au nevoie de replantare. 

  Soiuri de Guzmania

  Deși există mai multe soiuri de Guzmania, de departe cele mai populare în comerț sunt G. lingulata și G. sanguinea. Hibridiștii au lucrat intens cu aceste plante, producând o gamă uimitoare de culori de bractee ale florilor. Soiurile roșii, printre cele mai populare, includ G. Luna, G. Passion și multe altele. Aceste plante sunt disponibile și în nuanțe de galben, alb, portocaliu și vi

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești Guzmania (Bromelia): de câtă lumină și apă are nevoie, cum...