DESIGN INTERIOR

Ce este stilul Loft, ce caracteristici are și cum îl integrezi în amenajare

publicat pe 17 mai 2024

    Stilul Loft în designul interior aduce nonconformismul și avangardismul în același lor. O astfel de amenajare este unică, dat fiind că spațiul de locuit a fost unul industrial. Iată ce este stilul Loft, ce reguli și caracteristici are și ce trebuie să faci pentru o astfel de amenajare. Toate detaliile, în articol. 

    Scurt istoric despre stilul Loft

    Stilul Loft în design interior se asociază unor spații industriale, în care materialele neprelucrate se combină cu succes cu elemente la vedere. Rezultă un stil unic, avangardist, urban și modern. 

    Așa cum îi spune și numele, „loft”, din englezescul „mansardă” sau „pod”, utilizează spații industriale pentru a le transforma în locuințe. Totul a pornit după ce în societatea americană a anilor 1940 oamenii de artă din zona New York au început să se mute în întreprinderile industriale de la periferie. Aceștia erau atrași de funcționalitățile acestor spații, anume tavanele și ferestrele înalte, aspectul neprelucrat și la vedere și libertatea în amenajare. 

    Treptat, clădirile industriale au fost amenajate și transformate în spații de locuit. Prin natura lor, amenajarea acestora a dat naștere unor caracteristici esențiale pentru stilul Loft. 

    Caracteristicile stilului Loft în designul interior 

    stil loft amenajare moderna 2024
    Aspectul brut al materialelor reprezintă un punct cheie în amenajarea Loft

    Designul spațiului trebuie să fie unul industrial. De asemenea, spațiul trebuie să fie deschis, tavanul să fie înalt, pereții din cărămidă brută, iar grinzile și conductele să fie expuse pentru a fi folosite ca elemente de decor. Podeaua trebuie să fie din ciment sau lemn, cu un aspect cât mai mat sau nefinisat. 

    Spațiul fiind deschis, separarea pe zone funcționale trebuie să fie fluidă, dar și perceptibilă. În amenajarea de tip Loft, acest lucru se face cu ajutorul culorilor, a covoarelor sau a modului de aranjare a mobilei. 

    Acolo unde se permite, divizarea pe zone se face cu pereți despărțitori de sticlă transparentă. 

    Ferestrele masive reprezintă un aspect cheie pentru un spațiu amenajat în stil Loft. Asta pentru că permit luminii naturale să umple camera. 

    Totodată, tema utilitară sau industrială trebuie păstrată la interior. Acesteia i se adaugă alte materiale, de tipul oțelului, cromului sau altui tip de metal, precum și integrarea noilor tehnologii. 

    Un rol important în designul interior Loft îl au și accesoriile și decorațiunile. Care trebuie să fie unice, neobișnuite prin aspect, formă sau dimensiune. Ideea de libertate trebuie să se regăsească astfel într-o amenajare în stil Loft. 

    Regulile stilului loft 

    Amenajarea în stil Loft a unui spațiu urmează o serie de reguli potrivite cu caracteristicile sale. 

    Pereții, podeaua și tavanul

    stil loft amenajare interioare moderna
    Pereții nefinisați, podeaua din material natural și ferestrele mari sunt esențiale pentru stilul Loft

    Pereții spațiului trebuie să aibă un aspect brut, neprelucrat, dar și simplu în același timp. Ca materiale de bază, contează betonul, lemnul sau simulări ale acestora prin tapet. De exemplu, un spațiu Loft poate să aibă finisaje de beton în living, iar în dormitor să există ziduri de cărămidă brută. 

    Podeaua unui spațiu cu design Loft urmează aceeași linie de amenajare. Trebuie să fie din beton, piatră naturală sau din scânduri masive de lemn. Culoarea acesteia trebuie să fie una discretă și simplă, cum ar fi maro închis, negru, gri, alb, bej sau crem. 

    Aspectul tavanului trebuie să fie simplu și nefinisat. Țevile la vedere sau sistemul de ventilație pot să fie folosite ca accesorii în ideea de design. Iar dacă există lemn pe tavan, acesta oate să fie amenajat cu grinzi de dimensiuni mari. 

    Mobilă veche și nouă

    Mobila stilului de design Loft îndeplinește mai multe roluri. Trebuie să fie și veche, dar și nouă, unică sau rară și să aibă combinații de materiale, cum ar fi lemn și metal.

    Foarte important, mobila Loft trebuie să fie portabilă. Adică, mesele și dulapurile trebuie să aibă roți care să permită mutarea lor și rearanjarea în spațiu. 

    Iluminatul, esențial pentru stilul Loft

    stil loft amenajare interioare moderna
    Iluminatul trebuie planificat atent pentru a se potrivi acestui stil

    Corpurile de iluminat trebuie să fie simple. Becuri fără abajur sau lămpi din materiale naturale reprezintă idei bune de integrat în designul interior Loft. Mai poți integra becuri suspendate, veioze de masă sau lămpi de podea pentru a pune accent pe accesorii sau materiale brute. 

    De multe ori, iluminatul camerelor, cum e cazul livingului, se face cu becuri atârnate direct din tavan printr-un cablu tehnic. Pe de altă parte, iluminatul tavanului trebuie planificat atent pentru a nu afecta designul spațiului. 

    Accesorii și tapet

    stil loft amenajare interioare moderna
    Accesoriile inedite fac ca stilul Loft să iasă din convențional

    Accesoriile dau, la rândul lor, personalitate unui spațiu amenajat în stil Loft. Un poster cu o imagine sau un citat preferat sau ori fototapet reprezintă idei bune de integrat în această amenajare. 

    Tipurile de tapet folosite în amenajarea Loft sunt cele monocrome sau multicolore. Acestea trebuie să aibă un aspect neted și texturat. Se pot face și combinații de tapet cu lemn sau metal, acolo unde spațiul permite. 

    Sfaturi pentru amenajarea în stilul Loft

    La final, ți-am pregătit câteva idei care să te ajute pentru amenajarea în stil Loft a unui fost spațiu industrial. Pot exista și combinații de stiluri și caracteristici pe care să le integrezi cu succes în proiectul tău. 

    Stil Loft industrial: folosește structurile metalice ca piese de design, mobilierul este multifuncțional, iar formele geometrice integrate sunt simple; 

    Stil Loft Boem: păstrează caracteristicile clădirilor industriale, dar combină soluții de design creative cu unele vechi. Ca decor, acest stil folosește piese de artă, cum ar fi tablouri, sculpturi sau instrumente muzicale; 

    Stil Loft Glamorous: are o paletă de culori care iese în evidență, fiind uneori neconvențională. Lămpile și lustrele au un rol important în amenajare, la fel ca oglinzile în stil baroc, plantele puse în ghivece de beton și covoarele din piele sau blană naturală.