Proiecte

Proprietarii au investit 8000 euro în amenajarea acestui open space ca să le satisfacă toate nevoile

Într-un spațiu de 34 metri pătrați, proprietarii acestui apartament din Drumul Taberei, București, și-au dorit să amenajeze un living cu bucătărie open space și o zonă de dining. Până la urmă, a încăput chiar și un snack bar pentru micul dejun.

O coală albă goală – asta era zona de zi a acestui apartament din complexul rezidențial Moghioroș Park Residence, când designerul de interior Iulia Știru a primit misiunea să-i contureze amenajarea. Proprietarii, un cuplu de tineri cărora le plac culorile și ideile îndrăznețe, și-au dorit ca spațiul să devină un living cu bucătărie open space care să îmbine toate funcționalitățile într-un mod coerent. Și încă ceva: radiatoarele trebuiau mascate, căci apartamentul era proaspăt cumpărat și nu puteau fi mutate. Poziția lor în spațiu era inoportună, însă ar fi pierdut garanția oferită de dezvoltator dacă le-ar fi înlocuit sau relocat. Așa că Iulia a găsit soluții să le integreze în mod creativ în concept.

Holul de la intrare oferă confort și spații de depozitare

Pentru suprafața de 34 metri pătrați, Iulia a gândit trei camere și cam patru funcționalități diferite. Primul rol pe care spațiul deschis trebuia să-l îndeplinească a fost cel de hol. „A trebuit nu doar să fie frumos, ci cât mai practic. Beneficiarii au dorit o zonă de vestibul, motiv pentru care am inserat un spațiu de depozitare pentru haine și o banchetă pentru confort la încălțat și descălțat”, explică designerul.

Dulapul făcut pe comandă este cât toată înălțimea camerei, pentru că designerul a vrut să profite la maximum de spațiu. Mijlocul său, chiar în spatele banchetei, este placat cu o oglindă de mari dimensiuni ce reflectă restul încăperii și o face să pară mai mare.

„Pentru iluminat, am ales o plafonieră cu spoturi de la Ikea, pentru a putea direcționa sursele de lumină acolo unde aveam nevoie: depozitare, evidențierea tabloului și luminarea fluxului de circulație”, precizează Iulia Știru.

Amenajarea bucătăriei a fost o provocare

Cum intri în locuință din hol, ți se dezvăluie în fața ochilor întregul living cu bucătărie open space și o zonă de dining. Chiar în fața corpului de depozitare se desfășoară bucătăria, cu o peninsulă ce servește un rol dublu de blat de lucru și zonă de luat micul dejun.

„Bucătăria este semidelimitată de living cu un perete de gips carton pe care e amplasat radiatorul, structură de care ne-am legat vizual pentru a crea un snack bar pentru micul dejun”, explică designerul.

plante bucatarie blat lemn
Designerul Iulia Știru s-a ocupat de amenajare până la celelalte mai mici detalii

Amenajarea zonei de bucătărie a fost o provocare, spune designerul de interior. „Spațiul de dimensiuni limitate, fereastra fără parapet, amplasarea centralei și poziția radiatorului au reprezentat limitări destul de mari pentru amplasarea electrocasnicelor incorporabile”, completează. Iulia a făcut schițe împreună cu proprietarii și a făcut mobilierul pe comandă, astfel încât să acomodeze toate cele necesare.

depozitari magnetice pereti bucatarie
Benzile magnetice montate pe peretele din gips carton creează și spațiu de depozitare, și de expunere pentru decorațiuni

De exemplu, cuptorul cu microunde și-a găsit locul în insulă, sub blatul de lucru. Un cuptor electric a fost amplasat chiar sub plită, iar frigiderul nu a dat prea mari bătăi de cap, căci avea deja nișa lui între hol și bucătărie. Radiatorul e pe peretele de gips carton și Iulia i-a comandat și lui „haine”, o mască din MDF care să-l integreze în decor.

Pentru fronturile mobilierului de bucătărie, proprietarii au fost de acord să investească într-un material rezistent la umiditate și aburi: MDF vopsit și MDF AGT. Au ales o paletă cromatică unitară pentru întregul living cu bucătărie, așa că depozitările suspendate sunt albastre, iar scaunele din  zona insulei sunt roz. Blatul și contrablatul sunt făcute din produse termorezistente din gama Egger, cu aspect de lemn.

Podeaua este placată cu ceramică ce imită parchetul, tocmai pentru a nu contrasta cu podeaua din restul zonei de zi. Așa, trecerea din zona de bucătărie înspre cea de living se face armonios din punct de vedere vizual. E intermediată de o zonă de dining, pe care proprietarii și-au dorit-o pentru serile cu prietenii sau sărbătorile în familie. La masa rotundă încap șase scaune și deasupra ei sunt suspendate câteva corpuri de iluminat din sticlă care creează o ambianță intimă și cozy.

Livingul e cozy și păstrează direcția cromatică a bucătăriei

Iar livingul e dotat și cu o zonă media perfectă pentru serile de Netflix&chill. Canapeaua este elementul de accent care aduce un strop de culoare în încăpere și continuă direcția cromatică setată de bucătărie. Pe peretele din spatele ei este celălalt radiator problematic. „I-am creat o mască din PAL care continuă sub formă riflaj și pe perete și am creat aici o zonă de expunere pentru decorațiuni”, spune designerul de interior.

Pe peretele opus canapelei, mobilierul din MDF făcut pe comandă pare să se piardă în perete, datorită nuanței neutre și texturii lucioase care reflectă lumina. Unde nu sunt depozitări și peretele e expus, se vede o vopsea decorativă de la Giorgio Graesan cu fibra dispusă vertical, pentru a păstra ritmicitatea dată de riflaj.

Amenajarea spațiului a început încă dinainte ca proprietarii să semneze actele cu dezvoltatorul imobiliar, în septembrie 2019. Însă până la începutul lui martie 2020, totul era pus la punct. Bugetul total investit a fost între 7000 și 8000 euro, iar cel mai mult au costat piesele de mobilier făcute la comandă. În rest, Iulia a adus în amenajare și piese mass-market, canapeaua de la Kika, scaunele de bar de la Bonami și mesele cumpărate de pe Homewish. Amenajarea nu a cuprins și baia și cele două dormitoare, de care proprietarii s-au ocupat singuri.

Tips&tricks de la designerul Iulia Știru pentru a amenaja un living cu bucătărie open space

Folosește elemente comune. Fie același finisaj pentru mobilier, fie un alt element care să se regăsească în toată amenajarea.

Îndrăznește să folosești combinații de culori. Mobilierul nu trebuie să fie mereu dintr-o singură culoare. Mixul de texturi și naunțe îți poate schimba complet percepția de ansamblu a unui spațiu.

Pornește amenajarea de la o listă concretă cu nevoi și dorințe pentru a-ți ușura întregul proces. Și, cel mai important, planifică bugetul.

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Iulia Știru.

Fotografii: After Deco

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Dani Oțil face pentru prima dată turul casei lui din Corbeanca, plină cu pove...