DESIGN INTERIOR

9 amenajări în care pereții cu licheni creează mini-oaze de natură înăuntru

publicat pe 10 aug. 2021

    Un perete cu licheni poate marca o zonă anume într-un open space, poate „însufleți” un spațiu cu monotonie cromatică sau poate chiar contribui la iluzia optică de cameră infinită. Spoiler alert! Hai mai bine să vezi aceste idei și multe altele puse în practică.

    Artă, fotografii, tapet, oglinzi – sunt câteva dintre lucrurile cele mai folosite pentru decorarea pereților. Însă dacă simți nevoia de ceva mai „viu”, iată o idee: un perete cu licheni. Sunt mai multe variante în care poți pune asta în practică – fie prin placarea unei zone întregi cu ei, fie prin mai multe tablouri verzi montate într-o compoziție. Și ți le prezentăm mai jos.

    1. Lichenii marchează zona de dining într-un open space

    duplex loc de luat masa
    Compoziția cu licheni delimitează zona de dining de cea de bucătărie. Foto: Sabin Prodan

    Ca să marcheze zona de luat masa din bucătăria open space a unui duplex din zona Colentina, București, echipa de arhitecți formată din Anda Constantinescu, Alex Geambazu și Alexandra Coman de la Artizone a decorat un perete cu licheni. Asta a venit în completarea stilului întregii amenajări, în care se regăsesc zone cu tapet colorat, cu modele florale supradimensionate. Tablourile cu licheni sunt montate într-o compoziție simetrică, iar scaunele au fost alese din plastic transparent, astfel încât nu obturează privirea.

    2. Tablouri cu licheni și mușchi stabilizați într-o casă de 250 metri pătrați

    girafat de la trepte
    Girafa de lângă trepte „veghează” asupra casei

    Roxana și Marius, proprietarii acestei case de 250 metri pătrați din Cluj-Napoca, au simțit nevoia de mai mult verde în amenajarea lor. Așa că au decorat mai mulți pereți cu tablouri cu licheni, despre care spun că au fost „unele dintre cele mai costisitoare decorațiuni din casă”. Cel mai neobișnuit este cel din zona biroului, unde și-au dorit o compoziție în formă de girafă care „veghează casa”.

     

    Un al doilea tablou se află în living, în dreptul zonei de dining, și este unul de mari dimensiuni. Și mai există unul în zona secundară de luat masa din apropierea bucătăriei.

    baia cu licheni
    Lichenii sunt iluminați pe laterale, ceea ce creează un efect modern

    Însă probabil cel mai spectaculos se vede o întreagă zonă de perete placată cu licheni în baie. Plantele încadrează o zonă de oglinzi și sunt iluminate lateral, de-o parte și de alta.

    3. Living cu zone verzi care dau culoare amenajării gri

     

    Gri-ul domină amenajarea livingului din acest apartament din Pipera, iar designerul Inga Bunduche l-a „înveselit” cu câteva zone de licheni stabilizați. Una dintre ele se află în zona canapelei și contrastează cu detaliile gri din MDF ale peretelui și cu draperiile de la ferestre, iar cea de-a doua delimitează mobilierul de living de zona de dining care se află în același spațiu.

    4. Tablourile cu licheni sparg monotonia într-o amenajare în alb și negru

    tur de casa alb negru amenajare dining sonia titei
    Livingul are acces liber către zona de dining, unde contrastul alb-negru e vedeta

    Ideea unui perete cu licheni pare să fie cel mai des folosită în zonele de dining. Și proprietara acestei case din Selimbar, Sibiu, a decis să o pună în practică tot în dreptul mesei din bucătăria open space. Toată zona e „colorată” în alb și negru, așa că a simțit nevoia de plante verzi care să rupă pattern-ul ce risca să fie monoton și rece.

    5. Lichenii aduc natura în baia unui apartament din Constanța

    baie mica benzi led
    În baia mică, monotonia creată de finisajele în nuanțe neutre e întreruptă printr-un tablou cu licheni

    Imediat după dining, o altă zonă preferată pentru amplasarea unui perete cu licheni este baia. Aici l-a poziționat și echipa Archivity formată din arhitectele Andrada Gruia și Raluca Dumitrașcu, în amenajarea acestui apartament din Constanța. Lichenii se află în zona dușului, ceea ce e perfect pentru întreținerea lor, căci au nevoie de umiditate ca să se păstreze. Arhitectele i-au folosit pentru a echilibra și încălzi atmosfera în încăpere, care e decorată în totalitate cu nuanțe neutre.

    6. Un perete cu licheni tronează în dreptul căzii de baie

    apartament 2 etaje baie
    Un perete întreg cu licheni decorează zona căzii de baie

    Tot arhitectele de la Archivity au amenajat și acest apartament cu vedere către lacul Siutghiol, iar zona cu licheni au poziționat-o tot în baie. De data asta, au acoperit o întreagă porțiune de perete, de sus până jos, chiar în dreptul căzii, în continuarea oglinzii de deasupra lavoarului. În rest, au gândit o amenajare ce invită la relaxare prin nuanțe neutre calde și multă textură la nivelul pereților.

    7. Lichenii dau un aer primitor unui hol de intrare

    Hol alb cu spațiu depozitare biciclete
    Cum faci spațiu pentru biciclete într-un apartament de două camere, din București sau oriunde? Montezi un suport de perete.

    O poziționare ceva mai neobișnuită pentru un perete cu licheni este holul de la intrare. Ideea a fost pe placul proprietarilor acestui apartament din București amenajat de Cristina Micu. Arhitecta de interior i-a plasat în continuarea unui perete negru, decorat cu vopsea de tablă, pe care proprietarii își pot scrie tot felul de mesaje cu cretă. Imediat după colț este instalat și un suport de bicicletă vertical.

    8. Mici accente verzi într-un balcon cu vedere spre Delta Văcărești

    apartament modern balcon
    Natura pătrunde în acest balcon închis prin licheni și cromatică

    Ca să conecteze exteriorul cu vedere spre Delta Văcărești cu interiorul balconului închis al acestui apartament din București, designerul Alexandra Coman a optat pentru o cromatică inspirată din natură. A vopsit un perete albastru, în continuarea cerului senin, iar pe el a montat câteva tablouri cu licheni care aduc mici accente verzi în această amenajare de balcon închis.

    9. Lichenii și oglinzile fac o baie să pară mai mare

    Baie matrimonială cu perete cu mușchi vegetal, blat cu două lavoare, dulap placat cu oglindă (1)
    Peretele din dreptul oglinzii este placat cu licheni stabilizați.  foto: Ștefan Surugiu

     

    Designerul Alexandra Crișan a propus un concept inspirat de universul botanic proprietarilor acestui apartament din București. Iar fiindcă le-a plăcut ideea, Alexandra a creat o amenajare în care a inclus peste 30 de plante și un perete cu mușchi vegetal. Lichenii se află într-una dintre băi și nu doar că aduc natura înăuntru, ci contribuie la senzația de spațiu mai mare. Sunt montați în continuarea oglinzilor de deasupra lavoarelor, iar pe peretele adiacent din cealaltă parte se mai află o oglindă. Asta creează o iluzie optică de cameră infinită pe care zona verde o completează.

    Foto principală: amenajare de Inga Bunduche