
Ce considerăm artă și cât de importantă e în amenajare, conform arhitecților Alina Vîlcu și Omid Ghannadi
Urmărim cum arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi își pasează unul altuia dileme de design și notăm toate soluțiile ingenioase pe care le găsesc. Tema celui mai recent live a fost arta, mai precis importanța ei în amenajarea locuinței și cum o definim.
În live-urile anterioare pe pagina de Facebook Inside Academy au vorbit despre soluții pentru amenajarea spațiilor mici și despre cum dai un suflu nou casei prin decorațiuni. Iar tema celui mai recent live a fost arta. Alina și Omid au vorbit despre cât de indispensabilă este ea în amenajarea casei.
„Eu consider arta o necesitate în locuința omului”, spune Omid.
„Arta dintr-o locuință povestește despre noi, despre valorile noastre, despre lucrurile care ne animă și e interesant că atunci când ajungi în casele anumitor oameni, uitându-te la obiectele care le decorează pereții, începi să-i simți, să ai o idee despre cine sunt ei în adâncul sufletului lor”, argumentează Alina.
Dar întrebările care ne vin firesc apoi sunt „ce considerăm artă?”, „cât de scump trebuie să fie un obiect de artă” și „ce rol are arta într-o amenajare, până la urmă?”. Iar pentru ele au venit cu răspunsuri Alina și Omid.
În primul rând, ce considerăm artă?
„Arta din casa mea are o valoare legată de semnificația obiectului în sine și nu are o valoare intrinsecă, de fapt, valoarea este relevantă doar pentru mine”, explică Alina Vîlcu. Cu alte cuvinte, ce e artă pentru tine poate fi un obiect nesemnificativ pentru cei din jur. Dar până la urmă, tu decizi ce valoare îi dai.

„Pentru mine, cele mai interesante piese de artă mi se par acele lucruri pe care o dată le așezi undeva întâmplător și acolo rămân”, adaugă Omid. Arhitectul e de părere că un obiect de artă poate înnobila spațiul din jurul lui, indiferent că-l pui pe un piedestal special creat pentru el, ori l-ai uitat din greșeală pe o consolă din hol și îți dai seama că acolo strălucește cu adevărat.
Ideea că arta trebuie să fie costisitoare e doar o preconcepție
„Pentru mine, arta nu e legată de valoarea financiară și nici măcar de unicitatea acestui obiect, ci este strict legată de o anumită stare pe care ți-o dă și o valoare decorativă”, explică arhitecta. Alina insistă că un obiect poate fi considerat o piesă de artă chiar dacă nu a costat mii de euro, deși există această preconcepție în jurul cuvântului „artă” care pare să implice costuri astronomice.

De exemplu, artă poate fi și o fotografie făcută de tine undeva special, într-un loc pe care l-ai vizitat, într-un moment pe care l-ai surprins cu camera telefonului și ai decis că are suficientă valoare sentimentală pentru tine cât să îl înrămezi și să îl agăți pe perete.
Iar arta nu trebuie să aibă strict rol decorativ

Sigur că scopul principal cu care aduci arta în casa ta este ca să adaugi spațiului un plus de valoare decorativă, însă nu e singurul. „Până la urmă, arta poate avea un rol funcțional. Poți să maschezi o dizarmonie, poți să creezi un nou punct focal de la ceva ce nu vrei să percepi în prim-plan”, spune Alina Vîlcu.
Următorul live Inside Academy cu Alina și Omid va avea loc miercuri, 19 mai, la ora 20.30 și va avea ca temă sustenabilitatea. Fii pe fază cu întrebările pregătite, căci vei avea ocazia să i le adresezi unui specialist din partea WWF România (World Wide Fund for Nature).
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.