CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Câteva metode simple și eco pentru desfundarea chiuvetei

publicat pe 30 ian. 2023

    Bicarbonatul de sodiu este un ingredient pe care majoritatea dintre noi îl avem în bucătărie și care are multiple întrebuințări pentru curățenie și alte sarcini casnice. Bicarbonatul de sodiu poate dizolva depozitele minerale și materialele organice precum grăsimea și are și proprietăți ușor dezinfectante care combat bacteriile și ciupercile cauzatoare de mirosuri neplăcute.

    De aceea, îți sugerăm să încerci desfundarea chiuvetei cu bicarbonat înainte să dai banii pe produsele din comerț. Dacă chiuveta nu este profund înfundată, s-ar putea ca bicarbonatul să fie fix ce ai nevoie. În plus, îl poți folosi în mod regulat ca să menții scurgerile curate. Uite două metode eco de la The Spruce care te vor ajuta la desfundarea chiuvetei cu bicarbonat.

    De ce ai nevoie pentru desfundarea chiuvetei cu bicarbonat

    Pentru curățarea și desfundarea chiuvetei cu bicarbonat vei avea nevoie de următoarele unelte și materiale:

    • ibric/oală
    • pâlnie (opțional)
    • apă clocotită
    • detergent lichid de vase
    • bicarbonat de sodiu
    • oțet alb
    • Sare

    Cum să desfunzi scurgerea cu bicarbonat de sodiu și oțet

    desfundarea chiuvetei cu bicarbonat

    Pune apă la fiert într-un ibric sau o oală. După ce dă apa în clocot, oprește focul și toarnă puțin detergent lichid de vase în scurgere. Toarnă apoi cu grijă apa clocotită peste el. Detergentul pentru vase va dizolva depunerile de grăsime. Toarnă cu o cană de măsurat bicarbonat de sodiu în scurgere sau folosește-te de o pâlnie dacă ai o scurgere foarte îngustă.

    Toarnă apoi o cană de oțet în scurgere. Dacă n-ai mai folosit până acum bicarbonat de sodiu și oțet la curățenie, nu te speria de reacția acustică pe care o face combinarea celor două substanțe. Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină, iar oțetul este un acid acetic blând. Când cele două sunt amestecate, reacționează ca să se neutralizeze una pe cealaltă. Sunetul efervescent pe care îl vei auzi este reacția care va desfunda scurgerea.

    Apoi lasă substanțele să acționeze cinci minute. În timpul ăsta, mai fierbe aproximativ două căni de apă. După ce apa a dat în clocot, vars-o în scurgere. Dacă scurgerea e acum desfundată, lasă apa fierbinte de la robinet să curgă câteva minute. Dacă apa tot rămâne în chiuvetă, repetă pașii anteriori. Este posibil să fie nevoie de cel puțin două încercări dacă nu ți-ai mai curățat demult scurgerea. Dacă tot nu se desfundă după două sau mai multe încercări, încearcă următoarea metodă.

    Desfundarea chiuvetei cu bicarbonat și sare

    Desfundarea chiuvetei cu bicarbonat și sare

    Aplică metoda asta cel mai bine seara înainte de culcare fiindcă nu vei mai putea folosi scurgerea până dimineață.

    Pentru început, toarnă o cană de bicarbonat de sodiu în scurgerea înfundată. Imediat după, toarnă jumătate de cană de sare. Lasă substanțele să acționeze mai multe ore, preferabil peste noapte.

    Dimineață (sau după ce au trecut mai multe ore), fierbe două căni de apă și apoi toarnă-le în scurgere. Lasă apoi apa caldă de la robinet să curgă câteva minute. Dacă nu s-a desfundat complet, repetă procesul sau încearcă metoda cu bicarbonat și oțet. Dacă niciuna dintre metode n-a funcționat, va trebui să desfaci furtunul de scurgere și să scoți reziduurile într-o găleată.

    Cât de des trebuie să cureți scurgerile

    Săptămânal ar trebui să verși în scurgeri detergent lichid de vase urmat de apă clocotită. Curăță scurgerea cu bicarbonat imediat cum observi că apa se scurge mai anevoios. Poți folosi procesul ăsta și ca întreținere pentru scurgeri. De exemplu, dacă ții în frigider bicarbonat ca să absoarbă mirosurile, când îl înlocuiești, folosește bicarbonatul vechi ca să-ți cureți scurgerea de la chiuveta din bucătărie.

    Trucuri ca să menții scurgerile curate

    • Folosește întotdeauna site la scurgeri ca să eviți pătrunderea părului și a altor particule de grăsime.
    • Nu turna niciodată ulei sau grăsime în chiuvetă/pe scurgere. Când gătești mâncăruri grase sau uleioase, șterge vasul cu prosoape de hârtie înainte să le speli.
    • Adaugă regulat apă clocotită cu detergent lichid de vase în scurgeri ca să eviți formarea depunerilor de grăsime.

    Foto: Shutterstock

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments