CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce poți curăța chiuveta din granit compozit fără ca finisajul să aibă de suferit

publicat pe 13 sept. 2022

  Mulți se întreabă cu ce se curăță chiuveta din granit și caută cel puțin o soluție de curățat chiuveta din granit DIY. Obiectivul este păstrarea intactă a finisajului acesteia, nu doar eficiența modalității de curățare, iar soluțiile sunt multiple.

  Chiuvetele din granit compozit sunt realizate dintr-o combinație de rășini acrilice și praf de cuarț, având așadar o estetică sofisticată și caracteristicile remarcabile. Sunt realizate la presiune ridicată, fiind astfel igienice, neporoase și rezistente la căldură, așchii, zgârieturi și pete. Consultă următorul ghid pentru o curățare eficientă, care nu lasă deoparte importanța finișului special al granitului compozit.

  8 pași pentru curățarea chiuvetei din granit compozit

  cu ce se curata chiuveta din granit
  Curăță chiuveta din granit compozit în 6 pași.

  O soluție de curățat chiuvete din granit compozit este ușor diferită de cele folosite pentru curățarea granitului brut, întrucât prima variantă conține și rășină acrilică.

  Articole esențiale în curățarea chiuvetei de granit compozit

  • burete sau perie cu peri moi;
  • detergent blând pentru vase;
  • bicarbonat de sodiu;
  • oțet alb;
  • o lavetă moale sau un prosop de hârtie;
  • apă fierbinte.

  Pasul 1: curăță chiuveta

  Chiuveta este locul în care cureți ustensilele de bucătărie și alimentele, așa că înainte de a trece la curățarea propriu-zisă trebuie să îndepărtezi toate resturile din interiorul chiuvetei, precum și obiectele din jurul ei, cum ar fi ustensilele, produsele alimentare și produsele de curățenie.

  Particulele murdare și de alimente cad în interiorul și în jurul chiuvetei în timp ce cureți ustensilele, vasele de gătit sau alimentele murdare. Asigură-te că îndepărtezi toate reziduurile din interiorul și din exteriorul chiuvetei înainte de a începe curățarea cu produse.

  Pasul 2: folosește apă fierbinte și detergent delicat pentru a spăla chiuveta

  Nu sări peste acest pas dacă chiuveta ta este ușor murdară sau necesită o curățare rapidă. Ia o lavetă de spălat moale și spală întreaga chiuvetă folosind apă fierbinte amestecată cu detergent. Clătește apoi cu apă caldă până când chiuveta este curățată. Ia un prosop de hârtie sau o cârpă moale și usucă bine chiuveta.

  Pasul 3: aplică bicarbonat de sodiu

  O soluție de curățat chiuvete din granit compozit include folosirea bicarbonatului de sodiu, mai ales dacă chiuveta este pătată. Aplică bicarbonatul de sodiu pe toată chiuveta, acordând o atenție deosebită zonelor cu pete.

  Pasul 4: aplică oțet alb

  După ce toată chiuveta a fost acoperită cu bicarbonat de sodiu, stropește-o cu oțet alb pentru a se combina cu bicarbonat de sodiu. Lasă amestecul să acționeze câteva minute.

  Pasul 5: spală chiuveta

  După ce oțetul s-a amestecat cu bicarbonatul, folosește o perie cu peri moi sau un burete pentru a curăța amestecul. Curăță atent toată murdăria și petele.

  Pasul 6: clătește cu apă caldă

  După ce te asiguri că toată murdăria și petele au fost îndepărtate, clătește chiuveta cu apă caldă până când murdăria și petele sunt îndepărtate de pe întreaga suprafață.

  Pasul 7: usucă chiuveta

  La finalul procesului, când chiuveta a rămas limpede și strălucitoare după clătire, ia un prosop de hârtie sau o cârpă moale și șterge-o.

  Pasul 8: redă-i strălucirea cu ulei mineral

  După uscarea chiuvetei, redă-i strălucirea cu ajutorul unui ulei mineral special. Pune o lingură de ulei mineral pe un burete sau pe o lavetă moale și șterge chiuveta folosind mișcări circulare. Asigură-te că aplici uleiul pe întreaga suprafață, apoi așteaptă aproximativ un minut și șterge-l.

  Ghidul de mai sus este unul simplu, care n-ar trebui să-ți dea mari bătăi de cap, mai ales dacă vorbim de o curățare de întreținere. Singura regulă de care trebuie să ții cont este să stai departe de soluții și obiecte de curățare abrazive.

  Este posibil să găsești însă și depuneri dificile sau diverse pete pe chiuvetă. Avem însă o soluție de curățat pentru chiuveta din granit compozit aflată în această situație neplăcută.

  Cu ce se curăță chiuveta de granit compozit atunci când te confrunți cu pete serioase

  Petele de pe chiuveta de granit pot fi uneori un pic mai neplăcute, fie că sunt pete persistente, fie că sunt pete de calcar. Acest mic ghid de curățare îți oferă soluții pentru ambele probleme.

  Cu ce se curăță chiuveta de granit compozit de pete rezistente

  Ai nevoie de:

  • pulbere de merlan;
  • apă oxigenată;
  • folie de plastic;
  • lavetă moale sau burete.

  Pasul 1: Se amestecă apa oxigenată și pulberea de merlan

  Mai întâi, amestecă apa oxigenată și pulberea de merlan pentru a forma o pastă groasă. Urmează instrucțiunile de amestecare de pe pachetul pudrei de merlan.

  Pasul 2: Aplică pasta

  Aplică pasta peste petele problematice. Grosimea stratului ar trebui să fie de un centimetru și jumătate.

  Pasul 3: Acoperă pasta aplicată

  După ce ai aplicat pasta pe toate petele de pe chiuvetă, acoperă cu o folie de plastic. Păstrează chiuveta acoperită astfel timp de 24 până la 48 de ore, în funcție de severitatea petelor.

  Pasul 4: Desfă folia și șterge pasta

  După ce a trecut suficient timp, atât încât pasta să fi avut timp să funcționeze, îndepărtează folia de plastic. Folosește o cârpă moale sau un burete pentru a șterge toată soluția.

  Pasul 5: Clătește și usucă zona

  După ce ai îndepărtat toată pasta uscată, folosește apă curată pentru a clăti întreaga zonă până când îndepărtezi orice urmă lăsată de pastă. Usucă apoi chiuveta folosind o lavetă moale sau prosoape de hârtie.

  Cu ce se curăță calcarul de pe chiuveta: calcar pe chiuvetă neagră din granit compozit

  Petele de calcar sunt, în esență, pete de apă dură, apă cu un conținut ridicat de minerale. Uneori, apa lasă depozite minerale pe chiuvetă, rezultând astfel petele deranjante de calcar. Acesta este un semn clar că ai nevoie de o soluție de curățat chiuvete din granit compozit.

  Ai nevoie de:

  • apă fierbinte;
  • burete cu o parte abrazivă;
  • detergent blând de vase;
  • ulei mineral
  • una/ două lavete moi.

  Pasul 1: Pregătește buretele de curățare

  Ia mai întâi buretele și udă partea abrazivă cu apă fierbinte. Aplică pe burete detergentul de vase. Poți folosi săpunul fie amestecându-l cu apă fierbinte, fie aplicând doar câteva picături pe burete.

  Pasul 2: Spală chiuveta

  Folosește buretele pentru a curăța zona afectată a chiuvetei. Spală chiuveta până când toate petele de calcar dispar.

  Pasul 3: Clătește chiuveta

  După ce toate petele sunt îndepărtate, folosește apă caldă și curată și clătește chiuveta. Clătește-o până când toate murdăria și particulele dispar. Asigură-te că toată chiuveta este acum curată.

  Pasul 4: Usucă chiuveta

  Chiuveta poate fi impecabil de curată, dar trebuie să fie și uscată pentru a trece la pasul următor. Usucă toată apa folosind o cârpă curată și moale.

  Pasul 5: Redă chiuvetei strălucirea de altădată

  Acum că chiuveta ta este curată, fără pete, fă-o să arate ca nouă. Folosește ulei mineral și aplică-l cu blândețe, cu mișcări circulare, cu o cârpă moale. Șterge toată chiuveta folosind laveta până când aceasta strălucește. După ce ai șters toată chiuveta, las-o câteva secunde, după care șterge uleiul cu o lavetă curată, uscată și moale.

  Cu ce se curăță chiuveta de granit compozit și la cât timp

  cu ce se curata chiuveta din granit neagra
  Cu cât întreții chiuveta mai bine, cu atât mai rar va trebui să treci la metode serioase de curățenie. Curăță chiuveta zilnic, după fiecare folosire.

  Cea mai bună practică pentru întreținerea chiuvetei din compozit este curățarea zilnică. În acest fel vei evita necesitatea de a apela la metode de curățare profundă prea curând.

  Spală chiuveta în fiecare zi folosind un burete și apă caldă cu săpun. Asigură-te că îl cureți și usuci după curățare. Este important să usuci chiuveta după spălare pentru a preveni apariția petelor de apă și mai ales a calcarului.

  Pe lângă curățarea chiuvetei zilnic trebuie să evitați să faceți anumite lucruri pentru a o întreține.

  Cu ce se curăță chiuveta de granit: ce să eviți în timpul curățării

  Evită utilizarea materialelor abrazive. Folosește materiale moi de curățare, precum bureți sau lavete. Evită periile de sârmă și periile abrazive – acestea pot zgâria materialul.

  Nu apela la produse de curățenie chimice

  Chiuvetele din granit compozit sunt rezistente, dar nu împacă bine cu substanțele chimice. Când cureți chiuveta folosind substanțe chimice dure, aceasta se va deteriora, iar aspectul ei va fi cu siguranță afectat.

  Evită utilizarea substanțelor chimice precum acidul sulfuric, hidroxidul de sodiu, amoniacul și clorhidratul. Poți însă să folosești substanțele chimice făcute în mod explicit pentru chiuvete din granit compozit.

  Evită să lași bureții de spălat vase umezi în interiorul chiuvetei

  Un burete sau o lavetă umedă lăsate în chiuveta de granit compozit mai mult timp cauzează apariția petelor și în special a calcarului.

  Evită căldura

  Doar cele mai bune (și scumpe) chiuvete din granit compozit rezistă la căldură. Restul pot fi deteriorate ușor dacă sunt supuse la temperaturi ridicate. Evită așadar să plasezi tigăi sau oale fierbinți pe suprafața chiuvetei sau să torni lichide opărite în chiuveta din granit compozit.

  Evită vasele de gătit din aluminiu

  Nu-ți cerem să renunți complet la vasele de gătit din aluminiu, doar să le manevrezi cu grijă atunci când le pui în interiorul chiuvetei pentru a nu lăsa în urmă urme și zgârieturi.

  Nu lăsa alimentele și lichidele în chiuvetă prea mult timp

  Alimentele și lichidele pot păta chiuveta din granit compozit dacă uiți de ele și le lași în chiuvetă o perioadă mai îndelungată de timp.

  Cu ce se curăță chiuveta de granit: concluzii

  Acum știi cum să cureți o chiuvetă din granit compozit. După cum poți observa, procesul este ușor și eficient din punct de vedere financiar.

  Deși aceste chiuvete sunt robuste și construite în așa fel încât să reziste la tensiunile vieții moderne, dacă nu sunt îngrijite corespunzător se pot deteriora, iar aspectul lor poate avea, de asemenea, de suferit în lipsa unei rutine de întreținere adecvate. Așa că este recomandat să cureți zilnic chiuveta din compozit.

  Curățarea petelor și a unei chiuvete murdare, neîntreținute, implică multă energie și cheltuirea banilor pe agenți de curățare speciali. Dacă cureți chiuveta corect și la timp vei economisi aceste resurse. În plus, chiuveta ta își va păstra aspectul strălucitor mai mult timp.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cu ce poți curăța chiuveta din granit compozit fără ca finisajul să aibă ...