Grădină

Cum să îngrijești hortensia, fie că e în ghiveci sau în grădină: plantare, înmultire, hrănire

publicat pe 14 mai 2024

    Hortensiile, cu buchetele lor captivante de flori și frunzișul versatil, sunt îndrăgite de grădinari și de fanii  plantelor deopotrivă pentru eleganța lor și impactul vizual uimitor. Fie că sunt în straturi de grădină, pe marginea aleilor sau expuse în ghivece decorative pe terase și balcoane, hortensiile încântă cu florile lor fermecătoare și cu verdele lor luxuriant.

    Ca să te poți bucura de frumusețea hortensiilor, îți vom explica cum îngrijesti hortensia în diferite medii și-ți vom oferi sfaturi de specialitate privind tehnicile de plantare, metodele de înmulțire și programele de hrănire adaptate la nevoile lor specifice.

    Ce trebuie să știi despre hortensie

    O abundență de flori de hortensia albastre în grădină
    Culoarea florilor de hortensie se schimbă odată cu modificarea pH-ului solului.

    Hortensia este un gen de peste 70 specii de plante cu flori originare din Asia și America. Florile de hortensie sunt produse de la începutul primăverii până toamna târziu și acționează ca indicatori naturali ai pH-ului – florile sunt albastre când solul este acid și roz când solul este alcalin.

    Numele său botanic, Hydrangea, provine din limba greacă și înseamnă „vas de apă”, o referire la forma capsulelor semințelor sale.

    Florile de hortensie, atunci când sunt tăiate, se deshidratează ușor și se ofilesc foarte repede datorită suprafeței mari a petalelor. O hortensie ofilită își poate restabili hidratarea prin scufundarea mai întâi a tulpinii în apă clocotită; deoarece petalele hortensiei pot absorbi și ele apă, ele pot fi apoi scufundate în apă la temperatura camerei, pentru a restabili hidratarea florii.

    Tipuri de hortensie

    Hortensiile cuprind o gamă variată de specii, fiecare oferind caracteristici și farmec unice. Iată câteva tipuri comune de hortensii:

    Hortensia macrophylla cu flori mov și roz la marginea bordurii din grădină.
    Hortensia macrophylla
    • Hortensia cu frunze mari (Hydrangea macrophylla): Cunoscute pentru florile lor mari și aspectuoase, hortensiile macrophylla sunt disponibile în două varietăți principale: cu grupuri de flori rotunjite, și cu flori cu vârful plat, înconjurate de flori mai mici. Ele înfloresc pe lăstarii de anul trecut și sunt apreciate pentru capacitatea lor de a-și schimba culoarea în funcție de pH-ul solului.
    Flori mari de hortensiapaniculata cu bază roz și vârf alb.
    Hortensia paniculata
    • Hortensia paniculata (Hydrangea paniculata): Hortensiile paniculate au ciorchini de flori alungite care încep cu flori albe sau verzi și devin treptat roz sau roșii pe măsură ce se maturizează. Acestea înfloresc pe lăstarii noi și sunt apreciate pentru toleranța lor la o gamă largă de condiții de creștere.
    Hortensia quercifolia cu flori albe și frunze ca de stejar.
    Hortensia quercifolia
    • Hortensia cu frunze de stejar (Hydrangea quercifolia): Numită astfel pentru frunzele sale distincte care seamănă cu frunzele de stejar, hortensia quercifolia produce ciorchini de flori în formă de con care cu timpul capătă nuanțe de roz, burgundy sau cafeniu.
    Flori mari și albe de Hortensia arborescens în grădină la umbră.
    Hortensia arborescens
    • Hortensia arborescens (Hydrangea arborescens): Cu buchetele de flori rotunde și bombate, hortensiile arborescens sunt apreciate pentru fiabilitatea și adaptabilitatea lor. Soiuri precum „Annabelle” produc flori mari, albe, care devin treptat verzi pe măsură ce îmbătrânesc.
    Hortensia petiolaris în grădină deasupra unei băncuțe din lemn maro deschis.
    Hortensia petiolaris sau hortensia cățărătoare
    • Hortensia cățărătoare (Hydrangea anomala subsp. petiolaris): Spre deosebire de alte hortensii, hortensiile cățărătoare sunt liane care se pot agăța de pereți, garduri și pergole cu rădăcinile lor aeriene. Ele produc vara ciorchini aplatizați de flori albe și sunt apreciate pentru frunzișul lor luxuriant și creșterea viguroasă.

    Alegerea hortensiei pentru ghiveci sau grădină

    Un ghiveci cu hortensie cu flori roz și unul cu hortensie cu flori albastre alături de o stropitoare albă din metal pe o masă de lucru din grădină, în lumina soarelului.
    Când alegi hortensia pentru ghiveci sau grădină, ține mereu cont atât de nevoile tale, cât și de ale soiului pe care îl alegi.

    Selectarea hortensiei potrivite pentru ghiveci sau grădină implică luarea în considerare a unor factori precum spațiul, clima și estetica dorită. Iată cum să alegi hortensia perfectă pentru nevoile tale:

    Pentru ghivece, optează pentru varietăți compacte sau pitice care nu vor depăși rapid dimensiunile recipientelor lor. Caută soiuri mai mici de hortensii cu frunze mari sau paniculate, care sunt potrivite pentru grădinăritul în recipiente.

    În grădină, alege hortensii care se potrivesc spațiului disponibil și nu vor supraaglomera alte plante. Hortensia în grădină nu e bine să fie plantată foarte aproape de rădăcinile active ale pomilor. „Nu este prea fericită când intră în concurență cu alte rădăcini, fiindcă arborii nu fac decât să sărăcească terenul din jurul plantei, iar ea e iubitoare de pământ bogat în îngrășăminte și apă. Dacă vrei neapărat să o plantezi la baza arborilor, trebuie irigată suplimentar”, spune horticultorul Florian Luca de la Luca Perene.

    Evaluează climatul: Diferitele specii de hortensii au cerințe diferite în ceea ce privește temperatura și clima. Dacă locuiești într-un climat mai rece, selectează soiuri rezistente, cum ar fi hortensiile paniculate, care sunt mai tolerante la îngheț și la temperaturi scăzute. În regiunile mai calde, hortensiile macrophylla pot prospera cu o îngrijire adecvată și protecție împotriva soarelui.

    Alege culoarea florilor: Hortensiile oferă o gamă de culori, inclusiv albastru, roz, alb și violet. Ia în considerare schema de culori a grădinii sau a spațiului exterior atunci când alegi un soi de hortensie. Ține cont de faptul că culoarea florilor poate fi influențată de pH-ul solului, așa că alege în consecință dacă ai o anumită preferință de culoare.

    Lumina solară: Evaluează cantitatea de lumină solară disponibilă în grădină sau pe terasă pentru a te asigura că soiul de hortensie ales primește condițiile de lumină adecvate pentru o creștere și o înflorire optime.

    Hortensia îngrijire – Sfaturi generale

    O mână pune un puiet de hortensie fără flori într-o groapă pregătită în grădină pentru plantare.
    Cel mai bun moment pentru plantarea hortensiei este toamna.

    Cand și cum se plantează

    „Sunt două perioade optime pentru plantarea hortensiei. Prima ar fi după jumătatea lunii octombrie până la începutul lunii decembrie, dar depinde bineînțeles de zona din țară. Dacă vorbim de o zonă în care iarna vine foarte devreme, putem planta hortensia până la finalul lunii octombrie. În partea de nord a țării putem planta până în luna noiembrie, iar în partea de sud putem planta până în decembrie”, spune horticultorul.

    A doua perioadă de plantare ar fi primăvara, până la finalul lunii aprilie, dar numai în cazul în care planta a fost cultivată în ghiveci.

    Vara nu este indicată plantarea hortensiei.

    Caracteristicile solului

    Pentru sol, trebuie să cumperi de la magazinele de specialitate turbă acidă, care se aplică la plantare împreună cu îngrășăminte specifice hortensiilor care mențin pH-ul scăzut. Când o plantezi, aplică îngrășământ organic, cu dozaj în funcție de instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Acesta se încorporează cu ajutorul unei sape în solul unde urmează să fie plantata hortensia.

    Culoarea florilor depinde de asemenea de nivelul pH-ului. „Vrem să obținem culoarea albastră, scădem pH-ul mai mult. Pentru culoarea roz, acesta trebuie menținut cu ajutorul îngrășămintelor la nivelul de 5,5 – 6. Albul se menține cu ajutorul unui pH neutru”, spune horticultorul.

    Cât de des trebuie udată

    Hortensia îngrijire - o mână cu o stropitoare verde albăstrui udă hortensiile din ghivece de pe marginea unei alei din grădină.
    Hortensia este o plantă iubitoare de apă, așa că trebuie să-i oferi o umiditate constantă și echilibrată.

    Hortensiile au nevoie de udare regulată pentru a se dezvolta, în special în perioadele de vreme caldă și uscată. Ca regulă generală, hortensiile trebuie udate în profunzime, cel puțin o dată pe săptămână, asigurând suficientă umiditate pentru a pătrunde în sol până la zona rădăcinilor. Cu toate acestea, frecvența udării poate varia în funcție de factori precum tipul de sol, climatul și expunerea la soare. Cel mai bine este să verifici solul cu degetul ca să-ți dai seama când e momentul pentru udare.

    În condiții de căldură sau vânt, hortensiile pot necesita udări mai frecvente pentru a preveni uscarea prea rapidă a solului. În schimb, pe vreme mai rece sau ploioasă, frecvența udării poate fi redusă pentru a evita îmbibarea solului.

    Este esențial să monitorizezi regulat nivelul de umiditate a solului și să ajustezi udarea în consecință, asigurându-te că hortensiile primesc o hidratare adecvată. Aplicarea de mulci în jurul bazei plantelor poate ajuta, de asemenea, la reținerea umidității solului.

    Înmulțire

    Toate speciile de hortensie se înmulțesc prin butășire sau în vitro. Din ramuri poți tăia fragmente pe care le amplasezi în condiții ideale de umiditate și căldură. „Butașii trebuie tăiați la dimensiunea de aproximativ cinci centimetri. Într-un ghiveci pui o turbă foarte bine drenată (turbă pentru semănat) în care plantezi butașii. Pe marginea ghiveciului înfingi bețișoare de bambus pentru frigărui peste care pui o pungă de plastic transparentă. Bețișoarele vor sprijini punga ca să nu se lipească de butași. Înainte să pui punga deasupra, trebuie să uzi substratul”, spune horticultorul.

    Tăierea corectă a hortensiei

    Două mâini de femeie taie o ramură de hortensie cu floare trecută.
    Hortensia are nevoie de o toaletare anuală, în funcție de soi.

    La hortensia macrophylla, după sfârșitul lunii martie, trebuie să tai doar uscăturile după ce planta pornește vegetația. Fiindcă florile apar pe lăstarii crescuți cu un an în urmă, dacă îi tai, vei pierde viitoarele flori.

    La hortensia paniculata, toaletarea plantei trebuie făcută primăvara, prin tăierea lăstarilor la jumătatea dimensiunii tijei.

    La hortensia arborescens, în cazul în care tijele cu flori sunt prea grele, horticultorul Florian Luca recomandă să le legi cu ajutorul unei sfori ca să nu se rupă tufa. Toaletarea este obligatorie primăvara, prin tăierea lăstarilor la jumătatea dimensiunii.

    Atunci când tai hortensia petiolaris, cunoscută sub numele de hortensia cățărătoare, trebuie să o faci după înflorirea din timpul verii. Îndepărtează ramurile moarte sau deteriorate și taie orice creștere rebelă pentru a-i menține forma. Taie tulpinile lungi pentru a promova o creștere mai stufoasă și pentru a încuraja înflorirea în sezonul următor. Evită tăierile puternice, deoarece pot reduce înflorirea. Ai grijă să nu faci toaletarea plantei prea târziu în timpul sezonului, deoarece poate interfera cu capacitatea de a forma muguri pentru anul următor.

    Hortensia: îngrijire la ghiveci

    Ghivece cu hortensii cu flori mov și burgundy pe terasă sau balcon.
    Avantajul hortensiei la ghiveci este că iarna poți aduce planta la interior ca să o protejezi de îngheț.

    Îngrijirea hortensiilor în ghiveci implică o atenție deosebită la udare, lumina soarelui, fertilizare și tăiere pentru a asigura o creștere sănătoasă și o înflorire abundentă. Așează ghiveciul într-un loc cu lumină solară parțială, deoarece hortensiile preferă umbră în cea mai fierbinte parte a zilei.

    Udă hortensia în mod regulat, asigurându-te că solul rămâne constant umed, dar nu îmbibat cu apă. Permite ca ultimul centimetru de sol să se usuce ușor între udări. Fertilizează hortensia cu un îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă, formulat pentru arbuști cu flori, la fiecare 4-6 săptămâni în timpul sezonului de creștere.

    Taie hortensia după cum este necesar pentru a îndepărta florile moarte sau ofilite și pentru a-i menține forma. În climatele mai reci, asigură-i protecție pe timpul iernii, mutându-o în interior.

    Hortensia: îngrijire în grădină

    O floare mare albastră de hortensia
    Alege cu grijă locul de plantare în grădină ca să-i oferi hortensiei toate condițiile necesare pentru dezvoltare.

    Plantează hortensiile într-un sol bine drenat, bogat în materie organică, și asigură-le o umiditate constantă, în special în timpul perioadelor calde și uscate. Udă în profunzime cel puțin o dată pe săptămână, lăsând solul să se usuce ușor între udări.

    Hortensiile preferă umbra parțială sau lumina soarelui filtrată, în special după-amiaza, pentru a evita arșița. Așa că, selectează cu atenție locul unde o vei planta în grădină.

    Aplică un îngrășământ echilibrat, formulat pentru hortensie, primăvara și la începutul verii, pentru a promova o creștere robustă și înflorirea.

    Taie hortensiile după cum este necesar pentru a îndepărta florile moarte sau ofilite și pentru a le menține forma, având grijă să le tai la momentul potrivit în funcție de soi. Aplică mulci în jurul bazei plantelor pentru a reține umezeala, a suprima buruienile și a regla temperatura solului.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments