De la specialiști

Izolație mansardă: pașii corecți, materiale recomandate și sfaturi de la inginerul Marius Șoflete

publicat pe 29 iun. 2020

  Când vorbim de izolație pentru mansardă, vorbim de confort sporit, un aer mai curat pe care îl respiri în casă și bani mai puțini plătiți pe energia consumată. Poți să te alegi cu un dormitor nou la mansardă sau cu un dressing, în funcție de preferințe. Am aflat care sunt pașii de la Marius Șoflete, inginer constructor și proiectant specializat de case pasive și cofondatorul biroului de proiectare Inginerie Creativă. Iar dacă ai nevoie de informații mai tehnice, Marius are un blog și un canal de YouTube de unde poți să afli mai multe.

  Izolația mansardei este un procedeu nou pentru România, fiind pusă în aplicare în ultimii 20 de ani. Mansarda, potrivit lui Marius Șoflete, este spațiul din acoperiș folosit pentru depozitare sau, mai nou, pentru a locui, ceea ce înseamnă că e un spațiu încălzit unde transferul termic e mult mai accentuat prin acoperiș. Tocmai din acest motiv, ca să nu ai parte de pierderi termice, se recomandă izolația mansardei.

  Termoizolația consistentă, primul pas în izolația mansardei

  Primul lucru pe care trebuie să îl faci când îți izolezi mansarda este să să ai o termoziolație consistentă. Marius Șoflete recomandă să folosești un strat de termoizolație de minim 25 de centimetri, iar dacă ai casa la munte ar fi recomandat să ajungi să ai 40 de centimetri de termoizolație la mansardă, indiferent de materialul folosit, pentru că majoritatea materialelor au cam același coeficient de transfer termic.

  „Această termoizolație trebuie pusă în două straturi. Adică să fie pusă și între grinzile de lemn care formează acoperișul, popular numite căpriori, dar să mai fie pus un strat fie spre o față, adică spre interior, unde e cel mai ușor de pus, fie spre exterior pe fața de sub tablă sau țiglă. În așa fel încât să ai și grinzile îmbrăcate într-un alt strat de termoizolație care să fie măcar o treime din grosimea totală”, punctează Marius.

  Termoizolația trebuie să funcționeze și pe timp de vară, dar și pe timp de iarnă. De aceea este important să ai o grosime consistentă și, pe cât posibil, să folosești materiale de origine naturală, organică, adică fibră de lemn, celuloză sau lână, materiale care se comportă foarte bine în ambele anotimpuri. Totodată, trebuie să faci acest pas ca să eviți fenomenul de defazaj termic, adică să eviți ca toată căldura din acoperiș să se ducă direct în termoizolație și apoi să fie vărsată în casă.

  Izolație mansardă: de ce să nu folosești polistiren

  Se folosesc diverse materiale pentru a izola mansarda, printre care polistirenul, poate cel ieftin și cel mai comun material folosit de români, vata bazaltică (minerală), spuma poliuretanică sau celuloza. Alegerea unuia sau altuia depinde buget, de geometria mansardei, dar și de zona geografică unde se află casa.

  Dar nu toate sunt la fel de eficiente. De exemplu, Marius nu recomandă polistirenul și spuma poliuretanică din cauza faptului că aceste două materiale sunt combustibile și pot să ardă foarte repede. Dacă totuși alegi să le folosești trebuie să investești în a ignifuga acoperișul.

  „La mansardă cea mai bună termoizolație trebuie să fie flexibilă, nu rigidă. Nu poți să pui între două grinzi de lemn, care în timp se mai deformează, o placă fixă. Pentru acoperișuri, recomandarea mea să folosești fibra de lemn, pentru că lucrează forte bine pe timp de iarnă, dar mai ales pe timp de vară. Este cel mai scump material, însă nu mult mai scump decât celelalte. A doua recomandare ar fi celuloza suflată, pentru că intră foarte bine în găuri și este destul de ieftină. Iar a treia recomandare este vata minerală flexibilă”, explică inginerul.

  Izolație mansardă: ce presupune etanșeitatea la aer 

  Apoi e important să ții cont când izolezi mansarda de realizarea etanșeității la aer, adică să eviți ca aerul umed din casă să intre în termoizolație și să pierzi căldură. Pentru asta se folosesc membrane de vapori care se pun pe partea de jos a termoizolației și pe cea de deasupra, care trebuie să lase umiditatea să iasă, dar care lucrează fix invers. „Este echivalentul tehnologiei Gore-TEX de la haine. Membrana asta trebuie să fie lipită pe tot conturul mansardei, trebuie să fie ca o coajă, ca o pieliță interioară. Aici se mai fac greșeli. Oamenii pun membrana asta și o înțeapă cu tot felul de găuri pentru instalații și prize. Devine inutilă dacă se face asta”, explică Marius.

  Tot el explică de ce este importantă această etapă pentru durata de viață a mansardei. „Când construiești o casă, o construiești în anumite condiții, într-un anumit anotimp, termoizolația o să aibă o anumită cantitate de apă în ea. În doi-trei ani va trebui să iasă și să aibă pe unde. Ăsta e rolul membranelor. Dacă nu lași umiditatea să iasă se întâmplă fix ce se întâmplă când pui o pâine în pungă de plastic în frigider. Se formează condens din apa care e în pâine, condensul rămâne pe pungă, apa se întoarce înapoi în pâine și o strică”, zice el.

  Ventilația e foarte importantă când izolezi mansarda

  După ce ai pus aceste bariere, e momentul să asiguri mansardei trei tipuri de ventilație. Primul tip de ventilație e destinat spațiului dintre acoperiș și stratul superior al termoizolației. „Dacă bate soarele foarte tare pe acoperiș căldura să nu se transmită direct în material, ci să încălzească o pernă de aer. Asta se numește ventilația acoperișului”, spune Marius Șoflete.

  Apoi, pe interior, sub bariera de vapori, mai există un spațiu tehnic, care poate să fie ventilat sau neventilat. „Ca să nu înțepi membrana care formează acea coajă la interior, se lasă un spațiu pentru aer, cu profile, pe unde poți să pui cablurile și instalațiile”, zice tot el.

  Cost estimativ pentru izolația mansardei

  Trebuie să știi că există mai multe etape prin care se face izolația corectă a mansardei, iar acestea sunt: realizarea unei termoizolații, realizarea etanșeității la aer și includerea mai multor tipuri de ventilații. Da, sună complicat, dar astfel se asigură confortul și rezistența în timp a mansardei.

  Tot procesul vine cu un cost, în funcție și de formele geometrice ale casei. „La nivel de termoizolație te costă între 1 și 1,5 euro per centimetru grosime de termoizolație per metru pătrat. Iar realizarea etanșeității corecte, a barierei de vapori, costă, pentru case sub 200 de metri pătrați, între 1.000 și 2.000 de euro”, povestește Marius.

  Cât costă sistemul de ventilație al mansardei

  Ultima este ventilația în sine, a mansardei, cu ajutorul căreia trebuie să aduci aer proaspăt în mod permanent și să dai afară aerul pe care l-ai respirat. „Ventilația asta se poate face cu ajutorul ferestrelor sau cu sisteme de ventilație care pot să fie cu direcție, cu extracție sau cu recuperare de căldură. Sistemul cu recuperare de căldură, de exemplu, îți da aerul afară din casă, bagă aer proaspăt în casă și recuperează căldura fără să amestece aerele”, lămurește inginerul.

  Un astfel de sistem de ventilație a mansardei poate să coste în jur de 5.000 de euro. Deși prețul pare mare, trebuie raportat totul la consum și la cost. „Un astfel de sistem îți economisește energie echivalentul a 500-700 de euro pe an. Iar confortul crește de trei sau cinci ori pentru că ajungi să respiri un aer proaspăt și sănătos în casă și, în plus, scapi și de problema umidității”, arată Marius.

  Dacă ai deja o mansardă cu izolație și vrei să o refaci, Marius Șoflete spune că există două moduri prin care poți să acționezi. Fie de sus, când schimbi acoperișul și nu trebuie să faci neapărat finisajele, poți să rămâi cu compartimentele cu termoizolație nedesfăcute, fie din interiorul mansardei, să dai jos plăcile de rigips-carton existente și să vezi și cum s-a stricat termoizolația. În acest al doilea caz, Marius recomandă să refaci bariera de vapori, să o pui din nou, în mod corect, să fie etanșă și lipită.

  Ăștia ar fi toți pașii pe care ar trebui să îi urmezi când vine vorba de o izolație eficientă pentru mansardă. Izolația mansardei reduce pierderea căldurii prin acoperiș, face ca aerul pe care îl respiri să fie mai bun, reduce costurile de plată pentru energie și îți aduce confort și încă un spațiu de locuit.

  Sfaturile lui Marius Șoflete sunt extrem de valoroase, iar noi venim în sprijinul tău cu alte direcții la fel de simple. Îți dorești să iei o decizie informată, care să se potrivească spațiului tău și te întrebi care este cea mai bună izolație pentru mansardă? Poate câteva sfaturi personalizate pentru o izolare de mansardă ți-ar fi de ajutor.

  Ce trebuie să știi despre tipurile de izolare pentru mansardă

  Ești în căutarea cele mai bune izolații pentru mansardă? Depinde ce înseamnă, pentru tine, „cea mai bună”. De multe ori, cele mai bune metode de izolație nu sunt cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

  În primul rând, există, așa cum am specificat mai sus, mai multe opțiuni potrivite pentru izolarea mansardei, însă doar patru materiale se potrivesc unei varietăți de spații.

  Care este cea mai bună izolație pentru mansardă: argumente pro și contra pentru cele mai populare materiale de izolație

  Fibra de sticlă, o soluție ieftină, dar ineficientă. Fibra de sticlă este o metodă la îndemână și ieftină pentru izolarea mansardei, dar și pentru alte zone ale casei tale. Cu toate acestea, deși ușor de aplicat, fibra de sticlă nu este foarte eficientă în izolare. Fibra de sticlă nu este recomandată pentru podul casei, eficiența ei, în special cu un parte generoasă exterioară a spațiului, este mică.

  Celuloza este o soluție potrivită pentru izolarea oricărui spațiu. Celuloza, mai precis hârtie reciclată, măcinată, cu acid boric adăugat pentru controlul insectelor și sporirea rezistenței la foc, este o opțiune mai bună de izolație a mansardei superioară fibrei de sticlă. Metoda de izolare cu celuloză creează mult praf la instalare, dar odată aplicată își îndeplinește cu succes rolul.

  Dacă angajezi un profesionist, acesta va folosi cel mai probabil celuloză cu pulverizare umedă, cu o cantitate mică de apă care ajută la controlul prafului și crește ușor valoarea izolației. Deși nu creează o barieră de aer, materialul dens oprește majoritatea mișcării aerului. Acest lucru ajută la controlul înghețului în poduri. Nu complet, desigur, dar face o treabă destul de bună. Nu același lucru se poate spune despre fibra de sticlă, potrivit site-ului familyhandyman.com, o platformă educativă dedicată celor care își doresc să-și pună singuri casa la punct.

  Fibra de sticlă cu densitate redusă, o opțiune mai bună decât fibra de sticlă clasică. Această variație a fibrei de sticlă este mult mai eficientă decât fibra de sticlă clasică. Asemeni celulozei, fibra de sticlă cu densitate redusă trebuie aplicată cu grijă.

  Înainte să treci la treabă echipează-te corespunzător și poartă neapărat haine care s-ți acopere tot corpul, mănuși și mai ales o mască de protecție, pentru că fibra de sticlă cu densitate redusă poate crea iritații pe piele și îți poate afecta plămânii. De altfel, orice tip de izolație ar trebui aplicat cu atenție, fără să scapi din vedere protecția.

  Spuma poliuretanica, o metodă bună de izolație pentru mansardă. La momentul actual, cea mai bună metodă de izolație pentru mansardă este spuma poliuretanică, un material sintetic, multifuncțional.

  Aplicată corect, spuma poliuretanică umple toate colțurile dintr-un spațiu și creează o barieră de aer perfectă. Când aerul nu poate circula, aveți transferul de căldură prin convecție este zero. Sfatul nostru, pentru o aplicare eficientă, este să apelezi la un specialist.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  2 Comments
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Ioana Ilie
  Ioana Ilie
  4 years ago

  Salut! Excelent articolul. Un punct de vedere suplimentar ar fi ca la realizarea plafoanelor false din gips-carton, acestea să nu fie în contact cu membrana interioară. Este o greșeală comună care afectează plafonul din cauză că țin umiditatea la nivelul plăcii de gips.

  Cezara Palade
  Admin
  4 years ago
  Reply to  Ioana Ilie

  Bună, Ioana, mulțumim mult pentru aces sfat super util!

  icon

  Izolație mansardă: pașii corecți, materiale recomandate și sfaturi de la in...