De ce nu reușim să renunțăm la obiectele inutile care ne blochează mintea și casa
publicat pe 22 iul. 2021Obiectele pe care le acumulăm în locuință pot avea mai mult impact asupra noastră decât ne-am aștepta. Ne-am familiarizat deja cu termenul de declutter, numai că atunci când vine vorba să aruncăm anumite lucruri din casă, parcă nu e atât de distractiv pe cum sună. Iată de ce e atât de greu să renunțăm la ele.
Vorbim mult despre stiluri de design, mobilarea casei într-un mod coerent din punct de vedere estetic, alegerea unor culori armonioase care să ne dea o stare de bine. Și contează toate în procesul de amenajare a unei locuințe în care să te simți bine. Însă ceva scapă din vedere: obiectele care blochează spațiul – nu doar din punct de vedere vizual și fizic, ci și mental. Poate ar fi cazul să acordăm mai multă atenție lucrurilor pe care le ținem în spațiul în care ar trebui să ne relaxăm, să ne odihnim, să petrecem timp în liniște și pace. Căci ele, obiectele pe care le păstrăm acolo, ne pot influența starea psihică.
„Prea multe obiecte în locuință, precum și dezordinea, pot avea numeroase efecte la nivel psihologic, printre care ruminații (idei obsesive care te frământă – n.r.), creșterea nivelului de anxietate și de stres, dificultăți de concentrare, organizare și luare de decizii, până la depresie, izolare și tulburări de somn”, explică psihoterapeuta Mihaela Bălan, specializată în psihoterapie de familie, cuplu, copii și adolescenți.
O spun și studiile. O spune și Marie Kondo. „Un interior încărcat poate crea o stare de neliniște, agitație, o senzație de apăsare, copleșire, de multe ori fără să conștientizăm asta”, spune și arhitecta de interior Beatrice Marta de la Something We Design. În câte moduri mai e nevoie s-o auzim ca să ne apucăm de un declutter serios și, până la urmă, sănătos? Ei bine, nu-i cel mai simplu lucru să renunți la obiecte, oricât de superficial ar suna. Situația e un pic mai profundă de atât.
De fapt, de ce ne e atât de greu să renunțăm la lucruri?
„Obiectele ne sunt familiare, ne fac să ne simțim în siguranță, le asociem cu o anumită amintire de cele mai multe ori. A renunța la acele obiecte poate dezechilibra acel calm, acea siguranță și încredere”, motivează Mihaela. Psihoterapeuta este de părere că dificultatea de a arunca sau da mai departe anumite lucruri poate avea cauze diferite, de la reticența la schimbare, la asocierea cu ideea de pierdere.
Iar unele lucruri au pur și simplu valoare sentimentală. „Am observat că obiectele primite cadou, suvenirurile și obiectele moștenite sunt cele de care oamenii se atașează cel mai mult”, spune arhitecta de interior Beatrice Marta, care are experiență la prima mână cu beneficiarii cărora le amenajează locuințele. „Până la urmă, cred că este uman. Nu obiectul în sine are cea mai mare valoare, deși uneori avem și astfel de obiecte, ci încărcătura lor emoțională”, spune ea.
Înainte să arunci, e important să înțelegi
Echilibrul e totul, așa că nu e cazul să te apuci să arunci orice îți iese în cale. „A renunța la acele obiecte poate dezechilibra acel calm, acea siguranță și încredere”, atenționează psihoterapeuta Mihalea Bălan. Dar e important să analizezi și să descoperi pe care dintre obiectele respective le păstrezi doar așa, ca să le ai acolo.
„Dificultatea de a renunța la obiecte poate veni de multe ori și din convingerea că aceste obiecte pot avea o utilizare pe viitor și ideea de a renunța la acestea poate fi însoțită de sentimente de frică sau chiar panică. Dacă va veni un moment în viața lor când vor avea nevoie de el și nu îl vor avea acolo?”, detaliază Mihaela.
E un fenomen care poate fi asociat și cu consumerismul, adică această ordine social-economică care încurajează cumpărarea masivă de bunuri și servicii. Când ești bombardat din toate părțile cu oferte și reduceri și produse care-ți promit o viață mai confortabilă, ajungi să crezi că ai nevoie de ele. Iar odată ce le-ai cumpărat, chiar dacă îți dai seama că nu îți trebuie, e greu să îți recunoști ție însăți că ai aruncat niște bani pe fereastră, cum spune o populară expresie românească.
Și ar mai fi ceva. „De multe ori, granița între propria identitate și obiectele materiale poate fi neclară și atunci a renunța la un obiect devine pentru acea persoană echivalentul la a renunța la o parte din ea”, spune psihoterapeuta.
Cum triezi între temeri și motive reale?
Întotdeauna când te întrebi dacă să păstrezi sau să arunci un anumit lucru, răspunsul îl vei găsi tot la tine. Dar mai întâi, trebuie să identifici motivul pentru care l-ai păstrat până acum și să îți pui câteva întrebări, sfătuiește Mihaela Bălan.
- Ce simți când te gândești la a renunța la un anumit obiect din viața ta?
- Când a fost ultima oară când ai aruncat ceva de care nu aveai nevoie sau când te-ai apucat să faci ordine printre lucrurile nefolositoare?
- Cum te-ai simțit în momentul în care ai făcut asta?
- Cum diferențiezi între obiectele cu valoare sentimentală și obiectele de care nu ai nevoie?
- Cât de mult ocupă aceste obiecte în casa și în viața ta?
- Ce s-ar întâmpla dacă mâine toate aceste obiecte ar dispărea brusc? Ce ți-ar provoca acest lucru?
- Există vreun loc în viața sau în casa ta unde ți-ai dori să vezi mai mult spațiu sau să existe o schimbare?
De unde începi și cum gestionezi un declutter
Sfatul psihoterapeutei este să începi prin a analiza beneficiile și utilitățile fiecărui obiect din viața ta. Gândește-te ce soluții ai găsi dacă vreodată ai mai avea nevoie de acel obiect, dar el nu ar mai fi la îndemâna ta. „Și m-aș întreba și dacă sunt alte persoane care ar putea beneficia de obiectele respective mai multe decât o fac eu”, adaugă Mihaela.
Orice decizi, începe cu pași mici. Evaluează pe parcurs cum te simți în acest proces de renunțare și gândește-te cum ți-ai dori să arate camera. „Niciun proces nu trebuie grăbit. Sunt lucruri clădite în ani, care uneori trebuie dărâmate cărămidă cu cărămidă și să nu intrăm direct cu buldozerul în ele”, spune psihoterapeuta.
Cel mai dificil e să gestionezi lucrurile cu valoare sentimentală, căci nu pot fi „cântărite” după utilitate. „Obiectele respective ne aduc aminte de experiențe și oameni de care ne desprindem greu uneori. Trierea lor cred că este cea mai dificilă, dar trecerea prin procesul ăsta are și un mare efect de eliberare – atât pentru persoană, cât și pentru spațiu”, explică arhitecta Beatrice Marta.
Ce faci cu lucrurile pe care nu te înduri să le arunci
E normal să acumulezi diverse obiecte pe parcursul timpului, spune Beatrice. Chiar dacă lucrezi cu un specialist pentru amenajarea casei, faptul că după câteva luni nu mai arată totul la fel din cauza lucrurilor personale nu e un semnal de alarmă. „O locuință va evolua odată cu cel care o însuflețește, de-a lungul timpului vor mai apărea diverse obiecte care vor face parte din interior”, explică arhitecta.
Ba chiar i se întâmplă uneori ca proprietarii apartamentelor pe care le amenajează să aibă din start astfel de obiecte la care nu își doresc să renunțe. „Când este vorba despre prea multe lucruri, atunci recomand să aleagă câteva dintre ele pe care le consideră cele mai importante. De cele mai multe ori, mă străduiesc să le găsesc un loc potrivit, astfel încât ele să fie în armonie cu celelalte elemente ale amenajării și să rămână la vedere”, povestește ea.
Iar ce rămâne, poate fi integrat în mod armonios. „Uneori, obiectele dragi pot deveni punct de pornire pentru tema generală a proiectului. O piesă de mobilier, un accesoriu, o decorațiune pot fi elemente foarte bune de inspirație pentru a construi povestea casei”, spune Beatrice. Și ne-a spus și ce soluții găsește ea pentru unele dintre cele mai comune.
Soluții pe categorii
- Tablouri și fotografii dragi – propun un perete dedicat pe care să creez o compoziție care să pună în evidență obiectele, într-un mod cât mai armonios;
- Un preș interesant – s-ar putea așeza într-un hol de intrare de exemplu, astfel încât spațiul să fie unul primitor și cu personalitate. Atunci când intri în casă, primul lucru pe care îl vezi este un obiect drag care te bucură. Același preș textil ar putea fi folosit deasupra unui pat în dormitor, ca element de decor.
- Bijuterii de suflet – pot forma o compoziție interesantă lângă o oglindă, într-un dormitor sau dressing.
Cum menții „ordinea vizuală” din casă
Dacă depui tot acest efort de a elibera casa da obiecte inutile, ar fi util să menții „ordinea vizuală” cât mai mult timp, altfel riști să ajungi de unde ai plecat în câteva luni. „Este de ajutor ca din când în când să se facă o triere a lucrurilor și să se păstreze doar acelea care sunt cu adevărat importante din punct de vedere practic, estetic, simbolic” – e recomandarea pe care Beatrice Marta o face la începutul fiecărui proiect. Și e un obicei bun, care repetat o dată la câteva luni, te poate salva de un alt proces masiv de declutter pe viitor.
Iar dacă simți că pici din nou în capcana adunatului și ți se pare că fiecare lucrușor e important și e păcat să-l arunci, treci din nou prin lista de întrebări de mai sus.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum poți să faci curățenie repede, înainte de un eveniment important: 4 pași care te ajută să te mobilizezi rapid
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cele mai bune materiale de cârpe pentru curățenie din ce ai deja prin casă
-
LIFE
Cât costă un brad artificial de Crăciun în 2024. Care sunt avantajele pe care le aduce în locuința ta
Prețul e accesibil, chiar și pentru brazii de dimensiuni mari.
-
LIFE
Cum se face împodobirea bradului de Crăciun. Ce se pune prima dată, ordinea corectă
Respectarea pașilor face ca bradul să arate impecabil.
-
UTILE
Cât consumă un aer condiționat iarna pe căldură. Sfaturi utile pentru a economisi la factură
Poate fi o soluție destul de eficientă.