Giorge Roman
DESIGN EXTERIOR

Grădina de permacultură a unui artist care s-a mutat la țară, într-o comună din județul Giurgiu

  După mai bine de două decenii de locuit în oraș, un tânăr artist a decis să renunțe la viața agitată din București și să vadă cum e traiul la țară. Giorge Roman este ilustrator, iar în 2015 și-a făcut bagajele și s-a mutat din apartamentul în care stătea cu chirie, într-o casă la sat, din județul Giurgiu. Când nu pictează, grădinărește și ne-a făcut un tur virtual în oaza lui de verdeață.

  Giorge nu poate intui cu exactitate pe câți metri pătrați se intinde grădina, cert e că spațiul e unul destul de generos, împărțit în mai multe loturi: grădina de flori, podgoria, grădina de legume și copacii fructiferi. El spune că nu își asumă toate laudele pentru felul în care arată colțul său de rai. A avut norocul să îl găsească aproape în aceeași formă.

  “Grădina se schimbă singură dacă o lași și accepți acest aspect al naturii. Tot ce-i nou în grădină a venit relativ spontan. Cel mai mult am muncit la grădina de legume, am mai plantat niște pomi fructiferi și flori. Mereu se găsește câte ceva de făcut”

  Îi place mult să gătească și a cutivat o gamă variată de legume: roșii, ardei, fasole, porumb, dovleci, castraveți, varză de Bruxelles, rucola, sparanghel, mărar, pătrunjel, lobodă, ceapă. Iar lista nu se oprește aici.

  Permacultura, un model ecologic sustenabil

  permacultura gradina de legume
  Cum arată grădina lui Giorge, gândită după un design de permacultura

  Grădina de legume a fost gândită după bazele permaculturii, care e un fel de sistem de design al cărui  este organizarea spațiului ocupat de oameni după un model ecologic sustenabil. Ce înseamnă asta? Că prin această metodă solul devine mai bogat, nu necesită să fie săpat și rămâne umed mult timp. Ca un fel de junglă în care se dezvoltă o micro faună și o floră benefice pentru sănătatea grădinii. Astfel, legumele nu mai suferă din cauza dăunătorilor, pentru că numărul lor este controlat de inamici naturali, precum păsări sau insecte.

  pisica lui Giorge Roman
  Cel mai bun loc pentru un pui de somn după-amiaza? Grădina.

  Chestionar cu idei bune

  Inspirație: Mintea mea și natura.

  Ce spun prietenii: Cand te muți înapoi?

  Flori din grădină: În mare parte trandafiri, dar și lalele, zambile, crini, garofițe și regina nopții.

  Pomi fructiferi: Meri, caiși, pruni, gutui, cireși, vișini, piersici și peri.

  foişorul din grădina
  Grădina include şi un foişor unde vara Giorge poate picta

  Vizite neașteptate: Beam un pahar de vin într-o seară, când am auzit niște foșnete. M-am uitat prin jur și am dat dat de un dihor care se holba la mine. Știam că pot fi agresivi în anumite situații așa că m-am ridicat ușurel și am plecat. Am uitat de el și am crezut că a plecat, doar că la vreo săptămâna mi-am văzut câinele fugărind ceva. Acum vreun an jumătate am observat că într-un măr bătrân și-a făcut cuib o ciocănitoare. Până i-a crescut puiul a marcat aproape toți copacii din grădină. Iar în primăvară erau toți marcați unde ar trebui tăiați. În aceeași scorbură și-a făcut cuib și o mierlă.

  Se întâmplă multe lucruri intresante în grădină, e un fel de live Animal Planet, doar că trebuie să ai ochii deschiși cât ești acolo.

  permacultura ilustratie giorge gradina
  Ilustrație de Giorge Roman

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Grădina de permacultură a unui artist care s-a mutat la țară, într-o comun�...