
Grădina de permacultură a unui artist care s-a mutat la țară, într-o comună din județul Giurgiu
După mai bine de două decenii de locuit în oraș, un tânăr artist a decis să renunțe la viața agitată din București și să vadă cum e traiul la țară. Giorge Roman este ilustrator, iar în 2015 și-a făcut bagajele și s-a mutat din apartamentul în care stătea cu chirie, într-o casă la sat, din județul Giurgiu. Când nu pictează, grădinărește și ne-a făcut un tur virtual în oaza lui de verdeață.
Giorge nu poate intui cu exactitate pe câți metri pătrați se intinde grădina, cert e că spațiul e unul destul de generos, împărțit în mai multe loturi: grădina de flori, podgoria, grădina de legume și copacii fructiferi. El spune că nu își asumă toate laudele pentru felul în care arată colțul său de rai. A avut norocul să îl găsească aproape în aceeași formă.
“Grădina se schimbă singură dacă o lași și accepți acest aspect al naturii. Tot ce-i nou în grădină a venit relativ spontan. Cel mai mult am muncit la grădina de legume, am mai plantat niște pomi fructiferi și flori. Mereu se găsește câte ceva de făcut”
Îi place mult să gătească și a cutivat o gamă variată de legume: roșii, ardei, fasole, porumb, dovleci, castraveți, varză de Bruxelles, rucola, sparanghel, mărar, pătrunjel, lobodă, ceapă. Iar lista nu se oprește aici.
Grădina de legume a fost organizată după bazele permaculturii
În grădina de flori are trandafiri, lalele, zambile, crini, garofițe și regina nopții
Regina nopții plantată de Giorge
Permacultura, un model ecologic sustenabil

Grădina de legume a fost gândită după bazele permaculturii, care e un fel de sistem de design al cărui este organizarea spațiului ocupat de oameni după un model ecologic sustenabil. Ce înseamnă asta? Că prin această metodă solul devine mai bogat, nu necesită să fie săpat și rămâne umed mult timp. Ca un fel de junglă în care se dezvoltă o micro faună și o floră benefice pentru sănătatea grădinii. Astfel, legumele nu mai suferă din cauza dăunătorilor, pentru că numărul lor este controlat de inamici naturali, precum păsări sau insecte.

Chestionar cu idei bune
Inspirație: Mintea mea și natura.
Ce spun prietenii: Cand te muți înapoi?
Flori din grădină: În mare parte trandafiri, dar și lalele, zambile, crini, garofițe și regina nopții.
Pomi fructiferi: Meri, caiși, pruni, gutui, cireși, vișini, piersici și peri.

Vizite neașteptate: Beam un pahar de vin într-o seară, când am auzit niște foșnete. M-am uitat prin jur și am dat dat de un dihor care se holba la mine. Știam că pot fi agresivi în anumite situații așa că m-am ridicat ușurel și am plecat. Am uitat de el și am crezut că a plecat, doar că la vreo săptămâna mi-am văzut câinele fugărind ceva. Acum vreun an jumătate am observat că într-un măr bătrân și-a făcut cuib o ciocănitoare. Până i-a crescut puiul a marcat aproape toți copacii din grădină. Iar în primăvară erau toți marcați unde ar trebui tăiați. În aceeași scorbură și-a făcut cuib și o mierlă.
Se întâmplă multe lucruri intresante în grădină, e un fel de live Animal Planet, doar că trebuie să ai ochii deschiși cât ești acolo.

-
Grădină
12 dintre cele mai parfumate flori care-ți vor transforma grădina într-o oază îmbietoare
-
Curte
8 greșeli pe care să le eviți atunci când îți amenajezi grădina
-
Grădină
Terenul din jurul casei, denivelat și bătătorit, a devenit o grădină bogată cu diferite specii de plante, alee și foc în piatră
-
LIFE
De ce primăvara și vara îmi cumpăr mai mult garoafe și garofițe decât orice alte flori
Și nu voi renunța la ele prea curând.
-
LIFE
Hotspot: Bistropolitan, un local eclectic care-ți propune o vacanță culinară în București
Ca să te simți ca în concediu chiar la tine în oraș.
-
LIFE
5 hoteluri de lux din România cu priveliști naturale care-ți taie răsuflarea
Conectează-te cu natura și treci în revistă aceste căzări superbe, în care să te simți ca prinții și prințesele.