Skip to content
chiuveta murdare si plină de vase murdare miros neplăcut in bucătărie

Trucuri pentru eliminarea mirosului neplăcut din bucătărie. Ce soluții simple dau rezultate extraordinare

Gătitul poate să fie o activitate plăcută, însă după fiecare sesiune mirosurile generate pot să fie o problemă. Aromele puternice sau greu de suportat pot să persiste, așa că va fi nevoie să aplici soluții. Uite ce trucuri și soluții să folosești pentru eliminarea mirosului neplăcut din bucătărie, chiar imediat după ce ai terminat de gătit. Află ce ai de făcut, din articol. 

Oricât de ademenitor ar fi mirosul unei mâncări proaspăt gătite, adevărul este că, după ce masa s-a terminat, aroma se poate transforma într-un miros greu, persistent, care poate rămâne pentru mult timp în încăpere. De altfel, în cazul gătirii unor alimente care conțin sulf, cum ar fi ouăle fierte sau broccoli, mirosul degajat de acestea poate să rămână în aerul casei pentru ore întregi. 

Pe lângă mirosurile produse de gătit, există și mirosurile generate în mod obișnuit de activități casnice: resturile alimentare uitate în coșul de gunoi, petele de arsură ascunse în cuptor ori grăsimea adunată în hotă. La toate acestea se pot adăuga și mirosuri cu adevărat grele, cum sunt cele de canalizare, apărute atunci când scurgerile sunt înfundate. 

Dincolo de disconfortul olfactiv, aceste mirosuri pot să devină și o problemă de sănătate. Unele pot conține particule fine, oxizi de azot sau chiar monoxid de carbon – substanțe periculoase pentru sistemul respirator. Expunerea prelungită la aerul poluat din bucătărie poate provoca dureri de cap, amețeli sau iritații ale ochilor. În cazul gazelor provenite din canalizare, efectele pot fi și mai severe, mai ales dacă spațiul este slab ventilat. 

Cum elimini mirosul urât din bucătărie

bicarbonat de sodiu in scurgere chiuveta neutralizare miros neplăcut
Presară bicarbonat de sodiu direct în scurgeri dacă simți că mirosul neplăcut vine și de acolo

Vestea bună este că nu ai nevoie de produse scumpe pentru a scăpa de aceste mirosuri neplăcute. Uneori, soluțiile cele mai eficiente se află deja în dulapul tău de bucătărie.

Bicarbonatul de sodiu, de exemplu, este o soluție universală care chiar are efect pentru neutralizarea mirosurilor. Poți pune un bol deschis cu bicarbonat în frigider sau îl poți presăra pe fundul coșului de gunoi. Dacă mirosul vine din scurgere, pune puțin bicarbonat, apoi toarnă apă fierbinte – reacția va dizolva grăsimea și va curăța zona, ceea ce va duce la dispariția mirosurilor. 

Oțetul alb este o altă soluție de nădejde. Lăsat într-un bol pe blat, oțetul absoarbe mirosurile, iar dacă îl fierbi cu apă, efectul se simte aproape imediat în întreaga încăpere. Combinarea bicarbonatului cu oțetul produce o reacție efervescentă care curăță și neutralizează mirosurile din scurgeri sau din cuptor.

Și condimentele pot reduce disconfortul olfactiv. Fierbe într-o cantitate generoasă de apă câteva bețișoare de scorțișoară, cuișoare, ghimbir sau coji de portocală, iar bucătăria se va umple cu un parfum cald, iernatic, care va masca imediat mirosurile neplăcute. Iar dacă iubești aroma cafelei, pune zaț uscat într-un recipient deschis sau pregătește rapid o cafea la ibric – aerul va deveni instant mai plăcut.

Cu ce să pulverizezi ca să scapi de mirosul neplăcut

Dacă ai nevoie de o soluție rapidă, pulverizarea unui spray anti-miros poate fi cea mai comodă variantă. 

Pe piață există produse comerciale special concepute pentru bucătării, inclusiv geluri absorbante sau odorizante pentru scurgeri. Totuși, este bine să citești eticheta: multe parfumuri de cameră conțin compuși organici volatili (COV) la care, pe termen lung, nu este indicat să te expui. 

O alternativă mai sigură este să prepari propriul spray acasă. Ai nevoie de puțină apă, bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esențial, de lavandă, mentă, cuișoare sau scorțișoară. 

Amestecul poate fi folosit atât în aer, cât și pe suprafețe, având efect de neutralizare și aromatizare. La fel de simplu este și spray-ul cu oțet diluat, care, pulverizat în aer va elimina complet mirosurile neplăcute. După folosire, aerisește bine pentru a scăpa de mirosul specific oțetului. 

Ce să faci pentru un miros proaspăt în bucătărie

oala pe foc cu aburi si geam deschis pentru ventilație
Dacă nu ai hotă, lasă un geam deschis chiar și atunci când gătești ca să ventilezi corect spațiul bucătăriei

Pentru a avea o bucătărie în care aerul greu sau stagnant să nu rămână constant, atunci trebuie să aplici diverse tehnici de prevenție. 

Ventilarea constantă este esențială în acest sens: deschide geamul sau pornește hota ori de câte ori gătești și lasă-le să funcționeze și câteva minute după ce ai terminat.

Curățenia de zi cu zi este la fel de importantă pentru un climat plăcut la interior. Spală vasele imediat după masă, șterge blaturile, curăță aragazul și golește coșul de gunoi înainte ca resturile să înceapă să miroasă. O dată pe săptămână, verifică frigiderul și aruncă produsele alterate.

Foarte important, pentru menținerea unui aer plăcut, poți lăsa în bucătărie boluri cu bicarbonat, cărbune activ sau plante aromatice. Aloe vera, crinul păcii sau menta dau un aer proaspăt, dar și purifică atmosfera. 

Hai cu noi pe Insta