
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
publicat pe 16 sept. 2024Hota aragazului poate să fie afectată de acumularea de particule de grăsime. Bicarbonatul de sodiu este una dintre soluțiile naturale care poate curăța și igieniza hota. Uite cum se face o soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Îți explicăm și cum poți face această operațiune de curățare în siguranță și ce alte sfaturi de întreținere îți sunt utile.
Hota este unul dintre aparatele electrocasnice esențiale în bucătărie. Are rolul de a absorbi aburii, mirosurile și vaporii de grăsime care se formează în timpul gătitului.
Cum funcționează hota și la ce să fii atent

Poate să funcționeze în două moduri: fie filtrează aerul și îl eliberează din nou în bucătărie, fie îl elimină direct în exterior. De altfel, fiecare tip de hotă este dotată cu filtre care captează grăsimile și particulele din aer, fapt care contribuie la menținerea unui mediu de gătit mai curat și mai sănătos.
Totuși, după multe sesiuni de gătit, aceste filtre pot să acumuleze grăsime și murdărie în exces. Un filtru murdar nu doar că își pierde astfel capacitatea de a elimina mirosurile neplăcute, dar poate deveni și un risc de incendiu. În plus, eficiența totală a hotei este cu mult diminuată.
În general, este recomandat să cureți filtrele hotei o dată la 1 sau 3 luni, în funcție de cât de des gătești și de tipul alimentelor preparate. Iar bicarbonatul de sodiu se dovedește a fi o soluție ideală. Explicăm cum să cureți filtrele hotei cu bicarbonat, în cele ce urmează.
Curățarea filtrelor de hotă cu bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu este cunoscut pentru proprietățile sale abrazive blânde și capacitatea de a descompune grăsimea și murdăria. De asemenea, este un agent de curățare natural, sigur și necoroziv, fiind o alegere ideală pentru curățarea filtrelor de hotă.
Spre deosebire de substanțele chimice dure, bicarbonatul de sodiu nu va deteriora materialul filtrului și va îndepărta eficient acumulările de grăsime.
Înainte de aplicarea soluției de bicarbonat, iată ce ai de făcut:
Cum demontezi hota pentru a scoate filtrele
Primul pas în curățarea hotei este să o demontați pentru a scoate filtrele. În general, filtrele sunt ușor accesibile și se află în partea inferioară a hotei, sub grătarele de protecție.
Deconectează hota de la sursa de curent electric, după care localizează filtrele. Acestea sunt realizate din metal, cum ar fi oțel inoxidabil sau aluminiu. În funcție de modelul hotei, filtrele pot fi fixate cu clipsuri sau șuruburi. Îndepărtează cu grijă.
Prepararea soluției de curățare cu bicarbonat de sodiu
Odată ce ai demontat filtrele, poți să treci la prepararea soluției de curățare cu bicarbonat de sodiu.
Umple chiuveta sau un recipient mai mare cu apă fierbinte. Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă pentru a acoperi complet filtrele.
Adaugă o cană de bicarbonat de sodiu. Amestecă până când bicarbonatul se dizolvă. Poți să adaugi și câteva picături de detergent de vase pentru un plus de putere degresantă.
Pune filtrele în soluția de apă și bicarbonat de sodiu. Trebuie să te asiguri că filtrele sunt complet scufundate. Lasă-le la înmuiat pentru minim 30 de minute, în funcție de gradul de murdărie.
După ce s-au înmuiat bine, ia o perie cu peri moi și freacă filtrele pentru a îndepărta urmele de grăsime. Clătește apoi filtrele cu un jet de apă caldă pentru a scoate și reziduurile de bicarbonat. La final, lasă filtrele să se usuce complet înainte de a le monta la loc.
Cu ce se curăță hota de grăsimea veche
Petele vechi de grăsime sunt foarte greu de scos de pe orice tip de suprafață, iar hota nu face excepție. Mai ales că poate să aibă astfel de pete din abundență în timpul procesului de gătire.
Pe lângă bicarbonatul de sodiu, grăsimea veche de pe hotă poate fi scoasă și cu alte soluții:
- Detergent degresant: este foarte util pentru eliminarea grăsimii persistente. Aplică pe suprafața hotei și lăsă-l să acționeze câteva minute înainte de a șterge cu o lavetă umedă;
- Apă fierbinte și detergent de vase: dacă petele nu sunt foarte vechi, apa fierbinte combinată cu detergent de vase poate fi suficientă pentru a curăța suprafața;
- Oțet și bicarbonat de sodiu: amestecă ingredientele pentru a forma o pastă, după care aplic-o pe pete. Lasă să acționeze 15 minute. Freacă apoi cu un burete și șterge suprafața cu o cârpă umedă.
Sfaturi utile pentru întreținerea hotei
Pentru a prelungi durata de utilizare a hotei, dar și pentru a-i asigura eficiența maximă, iată ce sfaturi simple poți pune în practică:
Curăță filtrele în mod regulat: nu aștepta ca grăsimea să se acumuleze în exces. O curățare regulată previne formarea de pete dificile și ajută la funcționarea optimă a hotei;
Folosește hota de fiecare dată când gătești: activitatea va reduce semnificativ acumularea de grăsime în bucătărie și pe suprafața hotei;
Curăță suprafața exterioară a hotei zilnic sau săptămânal: folosește un detergent blând sau o soluție de apă și oțet pentru a îndepărta murdăria și praful;
Verifică și înlocuiește filtrele de carbon, dacă este cazul: dacă hota are și filtre de carbon pentru purificarea aerului, asigură-te că le schimbi conform recomandărilor producătorului.
-
UTILE
Cum se face curățarea canapelei cu bicarbonat de sodiu. Soluția simplă de mare efect
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cum se face curățarea cuptorului cu microunde cu bicarbonat. Trucul ieftin la îndemâna tuturor
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea rapidă a canapelei de catifea. Trucuri și soluții care salvează materialul
-
UTILE
Ce trebuie să știi înainte de a demola un perete intr-un apartament
De la evaluarea structurală și până la obținerea autorizațiilor necesare, uite ce să ai în vedere dacă vrei să spargi un perete din locuință.
-
Sponsored
Amenajarea grupurilor sanitare dintr-o clădire de birouri (P)
Într-o clădire de birouri, grupurile sanitare joacă un rol esențial în asigurarea confortului și igienei angajaților și vizitatorilor. Un design bine gândit al acestora contribuie nu doar la o experiență […]
-
UTILE
3 avantaje majore pentru care ar trebui să alegi încălzirea în pardoseală
Senzația de încălzire uniformă este ceva de dorit.