Sponsored by L’Oréal Romania

7 idei să-ți amenajezi un colț de reciclare selectivă a ambalajelor cosmetice

    Vestea bună e că acum poți recicla majoritatea recipientelor în care vin produsele cosmetice. Dar asta înseamnă că trebuie să le păstrezi în casă până aduni mai multe, ceea ce poate deveni incomod. Uite câteva idei care te vor ajuta să le organizezi, ca să faci un bine planetei și să nu le mai arunci la coș, la grămadă cu celelalte deșeuri.

    Produsele de igienă personală, cremele de față și corp, produsele de styling pentru păr, majoritatea vin în recipiente de unică folosință. Adică recipiente care ajung la coșul de gunoi după ce ai terminat produsul. Însă nu ar trebui amestecate cu deșeurile menajere, pentru că astfel de recipiente – făcute din plastic, sticlă și metal – pot fi reciclate.

    Ce trebuie să știi despre sortarea ambalajelor

    Poate părea puțin complicat la început, dar tocmai de asta L’Oréal România a lansat o platformă de informare și educare privind ambalajele produselor cosmetice. Pe loreal.ro/reciclarecosmetice găsești toate informațiile despre sortarea și reciclarea corectă a acestora. P.S: nu trebuie să clătești recipientele, doar să le separi!

    Dacă vrei să îți reduci amprenta de carbon și, implicit, impactul negativ asupra mediului, e timpul să începi să le separi pentru reciclare selectivă. Gestul tău poate face o mare diferență pentru planetă, pentru că îmbunătățește procesul de reciclare și limitează pierderile de material.

    Iar asta este o ocazie bună să te apuci de un proiect DIY și să-ți amenajezi în casă o mică stație de reciclare. Dar scoate-ți din minte obișnuitele coșuri din plastic verzi, venim cu idei creative care se vor integra plăcut în decorul locuinței tale. Și pe lângă toate, vor face tot procesul reciclării mai simplu, ca să te poți ține de el cu plăcere.

    1. Scară de sortare a recipientelor

    c

    O soluție practică pentru sortarea deșeurilor în funcție de tipul de material, dar și plăcută din punct de vedere estetic, această scară de sortare e ușor de realizat. Trebuie doar să cumperi o scară decorativă, decorațiune super folosită în amenajări ultima vreme, deci ar trebui să o găsești la toate magazinele. Apoi, între fiecare două trepte trebuie să agăți câte o sacoșă din material textil.

    Dacă simți nevoia, poți scrie pe fiecare dintre ele pentru ce tip de recipient este destinată: plastic, metal sau sticlă. Sau le poți organiza pe culori, ca în imaginea de mai sus, unde sacoșele sunt de fapt folosite pentru separarea hainelor înainte de spălare.

    2. Colț cu etajeră dedicată reciclării

    b

    Dacă ai ceva mai mult spațiu în casă pentru a amenaja o stație de reciclare, poți lua exemplul de mai sus. Ai nevoie de o etajeră și câteva coșuri – alege unele care să nu-ți provoace disconfort vizual, ca să nu te deranjeze de fiecare dată când le vezi și să vrei să scapi de ele. Fiecare coș va avea atribuit câte un material, iar astfel vei putea sorta deșeurile pentru reciclare.

    Ca să faci colțul eco puțin mai friendly, îl poți decora cu plante verzi și chiar un tablou cu mesaj care să te motiveze să te ții de treabă.

    3. Saci pentru deșeuri agățate în cuier

    c

    Uite altă idee al cărei scop a fost de fapt sortarea hainelor, dar pe care o poți folosi pentru sortarea deșeurilor. Executarea „proiectului” este la îndemâna oricui: ai nevoie de un cuier orizontal și câțiva saci textili. Dacă nu au găuri pentru agățat gata făcute, le poți face tu cu o foarfecă și câțiva ocheți metalici de la o mercerie.

    Poți agăța mini-stația de reciclare selectivă oriunde ai un loc liber pe perete. Dacă totuși nu vrei să fie la vedere, poți monta cuierul cu saci pe interiorul unuia dintre dulapurile de la bucătărie – preferabil cel în care ții coșul de gunoi. Ba chiar astfel îți va fi și mai la îndemână tot procesul, pentru că poți sorta deșeurile când ajungi cu ele la coș.

    4. Stație de reciclare selectivă mascată în consolă

    d

    Dacă nu vrei sub nicio formă ca stația de reciclare și sortare a deșeurilor să fie la vedere, o poți masca într-o consolă. Alege orice piesă de mobilier se potrivește cu amenajarea casei, dar ai grijă ca blatul să poată fi decupat – mai precis, să nu fie din metal sau piatră. Proiectul e ceva mai complicat, așa că poți fie să rogi pe cineva să te ajute cu decupatul, fie să te ocupi chiar tu, cu un fierăstrău electric pendular.

    După ce ai realizat găurile de pe blat, plasează sub fiecare, înăuntrul consolei, câte un coș de gunoi. Poți realiza găurile în forme diferite, ca să știi întotdeauna ce tip de materiale sunt repartizate pentru coșurile de sub ele.

    5. Corpuri IKEA folosite pentru sortarea deșeurilor

    e

    Deși scopul principal al corpurilor TRONES de la IKEA este să depozitezi în ele încălțămintea, le poți folosi și ca să-ți amenajezi o stație de reciclare selectivă acasă. Montează-le unele peste altele, ca în imaginea de mai sus, și ai grijă să pui etichete pe fiecare, ca să știi ce tip de deșeuri vin în fiecare dulap.

    6. Coșuri de reciclare selectivă ascunse într-un coș de rufe

    f

    Un coș de rufe compartimentat poate fi foarte practic dacă vrei să reciclezi acasă. Dacă are proprii saci textili înăuntru, poți depozita direct în ei recipientele goale de la produsele cosmetice. Dacă nu, poți pune în coșul mare coșuri mai mici de gunoi, fiecare colorat altfel, ca să poți sorta deșeurile pentru reciclat.

    7. Organizatoare de perete

    g

    Dacă ai un stil de viață minimalist, așa că nu produci foarte multe deșeuri, dar ți-ar folosi totuși o modalitate de sortare a lor, te poți rezuma la organizatoarele mici, de perete. Fie agăți câteva buzunare textile de un avizier metalic, fie le prinzi direct de perete cu ventuze, ca să nu trebuiască să dai găuri. Recipientele produselor cosmetice sunt destul de ușoare când sunt goale, așa că nu trebuie să-ți faci griji că se vor dezlipi.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    7 idei să-ți amenajezi un colț de reciclare selectivă a ambalajelor cosmetic...