UTILE

Miros de canalizare în baie: cauze comune și soluții la îndemână 

  Uneori, în baie se pot emana mirosuri neplăcute generate de scurgerea defectuoasă sau de apariția mucegaiului, printre altele. Mirosul de canalizare nu este de dorit, motiv pentru care problema trebuie rezolvată rapid. Iată ce provoacă miros de canalizare în baie și ce soluții aici. 

  Cauzele care pot genera un miros neplăcut în baie sunt multiple. Multe dintre ele sunt generate chiar de noi, prin utilizarea băii sau printr-o igienizare precară a acesteia. Alte cauze au la bază defecte ale componentelor, slaba funcționare a fluxului de apă și chiar aerisirea defectuoasă a spațiului. 

  Cauze care provoacă miros de canalizare în baie

  Mucegaiul și bacteriile pot emana mirosuri neplăcute în baie. Mediul umed al băii favorizează apariția acestora, mai ales în zona căzii sau a cabinei de duș. Totodată, o țeavă care curge sau un fitting nepotrivit între anumite componente pot duce la apariția mucegaiului și bacteriilor. Câteodată, urmele de mucegai sunt vizibile și pe dulapul din baie sau pe perete din spatele toaletei. 

  Gazele din sistemul de canalizare reprezintă altă cauză care provoacă un miros de canalizare în baie. Dacă conducta este deteriorată sau înfundată ori dacă un orificiu de canalizare este blocat, atunci gazul este eliberat în baie. Mirosul acestui gaz este sulfuros. 

  Dacă toaleta este folosită rar, atunci nivelul apei din sifon poate să scadă, iar mirosurile neplăcute devin pregnante. Sifonul de scurgere, în formă de P sau de U, are rolul de a împiedica gazele de canalizare să ajungă în baie. Motiv pentru care ar trebui să fie mereu plin cu apă. Dacă nu curge suficientă apă prin țevi, atunci mirosul poate deveni neplăcut. 

  Însăși alimentarea defectuoasă cu apă a toaletei sau a chiuvetei poate duce la mirosuri de canalizare în baie. Dacă alimentarea este lentă, nu are presiune, atunci apariția mirosurilor este inevitabilă. Sifonul de scurgere poate, de asemenea, să fie blocat. În acest caz, e bine să torni substanțe chimice, cum ar fi clor, ca să rezolvi problema. 

  Miros de canalizare în baie: igienizare și aerisire

  miros de canalizare in baie shutterstock

  Dacă folosești baia și nu o igienizezi corespunzător, atunci te poți alege cu mirosuri de canalizare. Asta pentru că, de exemplu, firele de păr, reziduuri de săpun sau bețișoare de urechi ajung în canalele de scurgere ale băii și blochează sifonul. Rezultatul este acel miros neplăcut de canalizare. Problema este vizibilă dacă chiuveta nu elimină apa complet, iar scurgerea este lentă. 

  Același lucru este valabil și cu conductele blocate. Acestea se pot bloca cu șervețele umede, ață dentară sau absorbante, de exemplu. 

  Rezervorul de apă al toaletei poate fi o altă sursă de mirosuri neplăcute. Dacă nivelul de apă din rezervor este scăzut, atunci toaleta se poate înfunda și genera mirosuri de canalizare. În acest caz, plutitorul poate fi defect. Înlocuirea acestuia este necesară pentru o bună funcționare. 

  La fel se poate întâmpla dacă clapeta vasului este defectă. Și dacă inelul de etanșare de la baza toaletei este slăbit sau rupt. În acest caz, gazele reziduale se vor infiltra în baie și vor emana mirosuri de canalizare. 

  Aerisirea corespunzătoare a băii poate împiedica apariția mirosurilor neplăcute. Ventilația băii trebuie să fie frecventă, chiar dacă nu există o fereastră. O acumulare prea mare de umiditate înseamnă apariția mucegaiului. Care, în cele din urmă, duce la mirosuri neplăcute în baie. 

  Miros de canalizare în baie: cum cureți vasul de toaletă

  miros de canalizare in baie shutterstock

  Dacă vorbim de vasul de toaletă, bicarbonatul de sodiu este o soluție cu care să scapi de mirosul de canalizare. Mixul dintre o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și o jumătate de cană de oțet alb te poate ajuta să elimini mirosul de canalizare. Dacă problema persistă, soluția ar fi achiziționarea unui vas nou de toaletă, cu un sistem de spălare eficient. 

  Mai poate exista situația în care apa se poate strânge în jurul vasului de toaletă. În această situația, o serie de sigilii sunt slăbite. Va fi nevoie să folosești un tip de adeziv special pentru a sigila vasul de toaletă. 

  O pompă manuală te mai poate ajuta să desfunzi scurgerile blocate. Iar dacă sifonul de scurgere nu funcționează corect, atunci toarnă o găleată cu apă în toaletă pentru a completa până la un nivel optim. 

  Miros de canalizare în baie: soluții pentru duș și chiuvetă

  În zona de duș se pot acumula reziduuri în nuanțe de portocaliu care pot emana mirosuri neplăcute. Aceste reziduuri se numesc biofilm și reprezintă o acumulare de bacterii cu miros neplăcut. 

  Ca să rezolvi problema, scoate capacul de scurgere de la duș și curăță-l cu un burete de moltopren îmbibat în apă și clor. Rotește rola în scurgere și verifică dacă mirosurile dispar. 

  Pentru o cadă de duș, scurgerea plină de reziduuri reprezintă cauza principală a mirosurilor neplăcute. După fiecare utilizare a căzii important este să o cureți în zona de scurgere. 

  Pentru mirosurile neplăcute din chiuvetă, o spumă „corozivă” formată din jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și jumătate de cană de oțet poate fi soluția ideală. Mai ales dacă pe scurgerea din chiuvetă s-a format mucegai. Torni amestecul în scurgere și o acoperi, după care lași să acționeze 30 de minute. 

  Pentru a scoate resturile rămase în scurgere folosește pompa manuală. În cele din urmă, lasă apa caldă de la chiuvetă să curgă timp de două-trei minute. Procesul poate fi repetat până când mirosurile dispar. 

  Nu în ultimul rând, ajutorul oferit de un instalator poate să fie mult mai util. Un profesionist pune un diagnostic corect, are aparatura necesară rezolvării problemei și poate rezolva problema fără ca aceasta să nu mai apară. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Miros de canalizare în baie: cauze comune și soluții la îndemână