CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Ce beneficii are oțetul alb în curățarea rufelor și cum altfel îl poți folosi în gospodărie

  Am publicat pe Lovedeco numeroase articole în care oțetul apare ca salvatorul casei: îl poți folosi la gătit, în curățarea bucătăriei, în dezinfectarea băii, în curățarea în profunzime a mașinii de spălat etc. Acum ne concentrăm pe ce efecte are o cană de oțet alb pentru rufe.

  Ți-am povestit la un moment dat cum am reușit să îmi albesc din nou hainele cu pete galbene prin cele mai sensibile zone, cum ar fi subrațul și gulerul. Am folosit și oțet, printre altele. Dar el face mai mult de atât pentru rufe. Hai să vedem ce alte efecte are.

  Beneficiile oțetului alb pentru rufe

  om care toarnă oțet și bicarbonat pe un tricou pătat.
  Oțetul alb are efect asupra mirosului hainelor, elimină pete și nu numai.

  Oțetul alb este excelent în neutralizarea mirosurilor. Adăugarea lui în ciclul de clătire sau folosirea lui pentru pre-înmuiere poate ajuta la eliminarea mirosurilor persistente precum fumul de țigară, transpirația sau mucegaiul.

  Pre-înmuiere: umple o chiuvetă sau un lighean cu apă și adaugă una sau două căni de oțet alb. Înmoaie hainele timp de 30 minute până la o oră înainte de spălare ca de obicei.

  Ciclul de clătire: adaugă jumătate până la o cană de oțet alb în compartimentul de balsam pentru rufe sau direct în compartimentul de clătire al mașinii tale de spălat.

  Înălbirea hainelor albe

  Oțetul alb poate ajuta la înălbirea țesăturilor albe prin îndepărtarea îngălbenirii cauzate de transpirație sau reziduurile de detergent. Este util mai ales atunci când este adăugat în ciclul de spălare.

  Adaugă jumătate până la o cană de oțet alb în ciclul de spălare împreună cu detergentul tău de rufe obișnuit. Alternativ, poți înmuia hainele albe într-o soluție de apă și oțet înainte de spălare.

  Înmuierea țesăturilor

  Oțetul acționează ca un balsam de rufe natural, făcând hainele să se simtă mai moi și reducând electricitatea statică. Poate fi adăugat în ciclul de clătire în loc de balsamurile de rufe comerciale.

  Adaugă un sfert până la jumătate de cană de oțet alb în compartimentul de balsam pentru rufe sau direct în compartimentul de clătire al mașinii tale de spălat. Oțetul ajută la descompunerea reziduurilor de detergent, lăsând țesăturile mai moi.

  Îndepărtarea petelor

  Oțetul este ușor acid, ceea ce poate ajuta la descompunerea anumitor tipuri de pete precum cafeaua, ceaiul sau vinul. Aplicarea unei soluții de oțet direct pe pata înainte de spălare poate ajuta uneori la îndepărtarea petei.

  Crează o soluție din părți egale de oțet alb și apă. Aplică această soluție direct pe pată și las-o să acționeze timp de 10-15 minute înainte de a spăla ca de obicei. Pentru petele mai dificile, poți crea și o pastă amestecând oțet cu bicarbonat de sodiu și aplicând-o pe pată înainte de spălare.

  Îndepărtarea reziduurilor de săpun

  În timp, reziduurile de săpun se pot acumula pe haine, făcându-le să se simtă rigide sau provocând iritații ale pielii. Adăugarea oțetului în ciclul de clătire poate ajuta la dizolvarea acestor reziduuri, lăsând hainele mai curate și mai moi.

  Adaugă jumătate până la o cană de oțet alb în ciclul de clătire pentru a ajuta la dizolvarea reziduurilor de săpun și la lăsarea hainelor mai curate și mai moi.

  Prevenirea scurgerii culorilor

  La spălarea hainelor noi sau colorate intens pentru prima dată, adăugarea oțetului în ciclul de spălare poate ajuta la fixarea culorilor și la prevenirea sângerării acestora pe alte articole vestimentare.

  La spălarea hainelor noi sau colorate intens pentru prima dată, adaugă jumătate până la o cană de oțet alb în ciclul de spălare pentru a ajuta la fixarea culorilor și la prevenirea sângerării.

  Curățarea mașinii de spălat

  Folosirea oțetului în mașina de spălat poate ajuta, de asemenea, la curățarea și dezinfectarea mașinii în sine, prevenind acumularea de mucegai și mucegai.

  Rulează un ciclu gol cu apă caldă și două căni de oțet alb pentru a curăța și dezinfecta mașina de spălat. Poți, de asemenea, să ștergi interiorul mașinii cu o soluție de oțet pentru a îndepărta orice acumulare.

  Oțetul absoarbe mirosul

  Printr-o combinație a naturii sale acide și a capacității sale de a descompune acumulările minerale și de detergent, oțetul absoarbe mirosul din haine și le albește. Iată cum funcționează:

  Îndepărtarea depunerilor minerale: în timp, mineralele din apa dură se pot acumula pe hainele albe, făcându-le să pară terne sau îngălbenite. Oțetul alb, fiind acid, ajută la dizolvarea și îndepărtarea acestor depuneri minerale din fibrele de țesătură.

  Descompunerea acumulărilor de detergent: utilizarea regulată a detergenților de rufe poate duce uneori la acumularea de detergent pe fibrele hainelor, în special în zonele cu apă dură. Oțetul alb poate ajuta la descompunerea acestor acumulări de detergent, permițând o curățare mai eficientă și restabilind strălucirea țesăturilor albe.

  Dezinfectare: oțetul alb are proprietăți dezinfectante ușoare. Poate ajuta la uciderea bacteriilor și la îndepărtarea microbilor care cauzează mirosuri neplăcute de pe hainele albe, lăsându-le să miroasă mai proaspăt și să arate mai curate.

  Alte trucuri cu oțet în gospodărie

  o sticlă de oțet alb înconjurată de o lămâie, bicarbonat, perie și alte accesorii de curățenie
  Poți folosi oțetul alb la aproape orice în curățarea gospodăriei.

  Oțetul alb este versatil și eficient în curățarea diverselor suprafețe din casă, după cum am mai scris nu doar o dată. Iată cinci exemple detaliate despre cum poți folosi oțetul alb pentru curățenie:

  Curățarea suprafețelor generale

  Amestecă într-o sticlă cu pulverizator părți egale de oțet alb și apă. Această soluție poate fi folosită pentru curățarea blatului de gătit, a electrocasnicelor de bucătărie, a suprafețelor din baie și multe altele.

  Pulverizează soluția pe suprafața pe care vrei să o cureți și las-o să acționeze câteva minute pentru a desprinde murdăria și grăsimea.

  Șterge suprafața cu un șervețel sau o burete curat. Pentru pete mai dificile, poți freca ușor cu o perie cu peri moi.

  Clătește suprafața cu apă și șterge cu un prosop curat pentru a preveni apariția petelor.

  Curățarea geamurilor și oglinzilor

  Combinați într-o sticlă cu pulverizator părți egale de oțet alb și apă. Pentru un impuls suplimentar, poți adăuga câteva picături de detergent de vase.

  Pulverizează soluția pe suprafețele din sticlă, cum ar fi ferestrele, oglinzile și ușile de duș.

  Folosește un șervețel de microfibră sau un ziar mototolit pentru a șterge suprafața în mișcări circulare, începând de sus în jos.

  Șterge geamul cu un prosop sau un șervețel curat pentru a îndepărta orice urme și pentru a-l lăsa strălucitor.

  Curățarea podelelor

  Amestecă o cană de oțet alb cu un litru de apă caldă într-un găleată. Pentru un miros plăcut, poți adăuga câteva picături de ulei esențial, cum ar fi lămâia sau lavanda.

  Folosește această soluție pentru a șterge podelele dure, cum ar fi gresia sau linoleumul. Evită să folosești oțet pe suprafețele din piatră naturală precum marmura sau granitul, deoarece poate provoca daune.

  Lasă podelele să se usuce natural sau folosește o mătură sau un prosop curat pentru a le șterge manual pentru un finisaj fără urme.

  Dezodorizant

  Pune un mic bol cu oțet alb în zonele predispuse la mirosuri, precum bucătăria, baia sau frigiderul.

  Oțetul va absorbi și va neutraliza natural mirosurile neplăcute, lăsând aerul mai proaspăt. De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei esențial în oțet pentru un miros personalizat.

  Decalcifierea aparatelor electrocasnice

  Pentru a îndepărta depunerile minerale și acumulările de calcar de pe aparate precum cafetierele, ceainicele și umidificatoarele, umple rezervorul aparatului cu părți egale de oțet alb și apă.

  Rulează aparatul printr-un ciclu sau lasă-l să stea timp de câteva ore, în funcție de gravitatea acumulărilor.

  După descărcare, clătește aparatul cu grijă cu apă pentru a îndepărta orice reziduu de oțet înainte de a-l folosi din nou.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce beneficii are oțetul alb în curățarea rufelor și cum altfel îl poți fo...