CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie simplu și ușor, cu ce ai la îndemână prin casă

  Omleta, peștele, cartofii prăjiți și alte mâncăruri de zi cu zi miros delicios, însă aceste arome au farmec numai în primele câteva minute. Când îți trece foamea, ele pot deveni deranjante și parcă nu dispar oricât ai ține geamurile deschise. Uite cum poți să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie prin mai multe metode, în funcție de ce ai la dispoziție prin casă.

  Curăță tot ce ai folosit la gătit

  Mirosurile încăpățânate se imprimă în suprafețe, iar toate ustensilele pe care le-ai folosit la gătit ar putea fi sursa aromei neplăcute. De la tigaie, la spatulă, la aragaz și până la blatul de lucru, asigură-te că le cureți pe toate când termini cu ele. Dacă ai hotă, merită să o ștergi și pe aceasta cu o lavetă umedă la final, fiindcă se află în bătaia directă a fumului și aburilor emanați la gătit.

  Cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie cu oțet și bicarbonat de sodiu

  Oțetul și bicarbonatul de sodiu, două ingrediente pe care probabil le ai deja în casă, pot fi folositoare atunci când nu știi cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie. Scoate un bol și pune în el oțet sau bicarbonat de sodiu. Lasă bolul peste noapte într-un spațiu deschis din bucătărie, cum ar fi pe blatul de lucru. Atât oțetul cât și bicarbonatul sunt bune absorbante de mirosuri, iar până dimineață vor neutraliza aromele neplăcute.

  Un alt mod în care poți folosi oțetul în acest scop este să îl fierbi. Pune pe foc o oală în care ai amestecat o cană de apă cu o jumătate de cană de oțet, iar aburul rezultat va înlătura mirosul de prăjeală.

  DIY potpourri

  cum sa scoti mirosul de prajeala din bucatarie potpourri
  Amestecă într-o oală cu apă diverse ingrediente frumos mirositoare și lasă-le la fiert pe aragaz

  Dacă în continuare ți se pare că a rămas un iz neplăcut și nu mai știi cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie, poți încerca să îl maschezi. Fă un amestec de tip potpourri și lasă-l la fiert pe aragaz. Pune într-o oală cu apă ingrediente de prin bucătărie, cum ar fi lâmâi (foarte eficiente în neutralizarea mirosurilor), coji de portocală sau alte fructe, cuișoare, bețișoare de scorțișoară, rozmarin și altele. Lasă totul la fiert până când aburii plăcut aromați schimbă complet mirosul din bucătărie.

  Fă-ți o cafea la ibric sau o prăjitură

  O altă metodă de mascare este să îți faci o cafea la ibric. Cafeaua este o băutură super aromată și va acoperi cu siguranță izul de prăjeală din bucătărie. Este și cazul prăjiturilor, ale căror esențe par că acaparează întreaga casă atunci când le prepari. Dacă nu ai timp de asta, uite un truc rapid: pe o coală de hârtie de copt, în tavă, pune puțin unt, amestecat cu zahăr și scorțișoară. Dă tava la cuptorul încins la 200 grade Celsius pentru maximum o oră.

  P.S.: dacă nu îți place cafeaua la ibric, o poți folosi altfel. Lasă zațul folosit într-un bol pe blatul de lucru, iar el va absorbi, în timp, mirosurile.

  Prevenția este cea mai eficientă

  Deși ai mai sus o listă cuprinzătoare cu metode și explicații despre cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie, cea mai eficientă este prevenția. Sigur că nu poți preveni complet mirosurile rezultate din procesul de gătire, însă le poți împiedica să acapareze întreaga bucătărie și să se infiltreze în diverse suprafețe. Chiar dacă probabil este prima soluție care îți vine în minte, permite-ne să-ți amintim să pornești hota și/sau să deschizi geamurile înainte să te apuci de gătit. O altă metodă de prevenție este ca în timp ce faci mâncarea, să lași la fiert o oală cu apă și oțet, iar aburii vor absorbi mirosul pe măsură ce se ridică.

  sita antistropire
  O sită antistropire poate preveni împrăștierea mirosurilor în toată bucătăria

  Anumite mirosuri sunt mai puternice decât altele. Peștele, usturoiul, ceapa au arome pregnante mai ales când le prăjești. O ustensilă care te poate ajuta în bucătărie este o sită antistropire cu filtru din carbon, cum este aceasta de la Kitchen Shop. Scopul ei este să protejeze aragazul și hainele de stropii de ulei atunci când prăjești diverse mâncăruri în tigaie. Spre deosebire de un capac obișnuit, sita permite degajarea aburului, ceea ce previne condensul și nu afectează textura preparatului. Iar fiindcă este dotată și cu filtre de carbon, previne și împrăștierea mirosurilor neplăcute în toată încăperea.

  Folosește aceste metode de prevenție data viitoare când gătești și astfel nu va mai trebui să-ți faci griji despre cum poți să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum să scoți mirosul de prăjeală din bucătărie simplu și ușor, cu ce ai ...