După 10 ani de trai într-o garsonieră din Iași, un cuplu și-a construit o casă neagră, în stil scandinav
publicat pe 21 dec. 2023Otilia și Costin au locuit timp de zece ani într-o garsonieră, până în clipa în care au hotărât să-și construiască propria casă. Au ales un teren din zona Bucium din Iași, iar apoi, după doi ani de muncă, au reușit să-și îndeplinească visul și să se mute în locuința lor cozy, cu inspirația scandinavă. Întreg procesul i-a costat în jur de 220.000 euro.
Otilia Iordache are 33 ani și este originară din Botoșani, dar în 2009 s-a mutat în Iași pentru facultate și a rămas acolo. Dorința de a avea propria casă a apărut mai mult la inițiativa soțului ei Costin. „Timp de zece ani am locuit într-o garsonieră, apoi am vândut-o, iar cu banii primiți am cumpărat terenul pentru viitoarea casă. În perioada construcției, timp de trei ani, am stat în chirie”, povestește ea.
„Tot visam la casa noastră. Ani buni am umblat pe toate dealurile din oraș și am văzut zeci de terenuri, numai nu ne convingea niciunul”, își mai aduce aminte Otilia.
În cele din urmă, când nu mai aveau nicio așteptare, un prieten le-a zis că a găsit mai multe parcele în cartierul Bucium și poate sunt și ei interesați. Nu au ezitat să verifice zona, iar experiența a fost una cu noroc, deoarece au găsit un teren de aproximativ 500 metri pătrați care le-a plăcut și i-a convins să-l cumpere.
Construcția casei a durat doi ani
Au cumpărat terenul în plină pandemie, în septembrie 2020 și visau, inițial, să se mute în maximum un an. Dar planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg. Au început construcția în noiembrie 2021 și abia în iunie 2023 s-au mutat. Locuința lor este poziționată destul de aproape de strada principală, dar într-o zonă cu atmosferă liniștită și primitoare.
„Costin a depus multă energie în cei doi ani de muncă și s-a implicat foarte tare în procesul construcției, de la gestionarea bugetului și până la detalii despre cum să facă locuința să fie cât mai bine construită”, adaugă Otilia. Deși soțul ei nu știa multe informații la început, după finalizarea casei, oamenii îl sunau să-i ceară sfaturi.
În plan concret, proiectul de casă l-au făcut alături de echipa de arhitecți Albu, iar apoi l-au implementat cu ajutorul unor meșteri locali. Tatăl Otiliei este un om bun la toate și i-a ajutat și el foarte mult.
„Procesul s-a dovedit de multe ori anevoios, iar provocări au fost multe, în special explozia prețurilor. Am prins fix perioada asta nefastă, iar bugetul nostru a fost dat peste cap”, spune proprietara. De la un punct încolo, au apelat la un credit la bancă pentru a-și duce proiectul la bun sfârșit, iar suma totală investită s-a ridicat undeva la 220.000 euro.
O casă neagră, în stil scandinav
Locuința lor are o suprafață utilă de 120 metri pătrați. Jos este un open space cu bucătărie, birou, zonă de luat masa și o baie. La etaj sunt două dormitoare și o baie, iar pentru că și-au dorit ceva simplu, au făcut și o cameră tehnică dedicată electrocasnicelor mari, centralei, cât și a altor lucruri de depozitat.
Terenul are o suprafață de 480 metri pătrați, cu o curte de 300 metri pătrați. „Ne-am dorit ceva simplu, așa că am plantat gazon, câțiva arbori, iarbă și plante decorative”, spune Otilia.
La capitolul utilități, sunt racordați la electricitate, apă și canalizare. Au construit casa conform standardului Nzeb, adică are o centrală cu ventilație și recuperare de căldură, plus panouri fotovoltaice de 10 kilowați.
Arhitectura este în stil scandinav, iar aspectul este inedit, deoarece la exterior are culoarea neagră. „Am primit multe replici simpatice și uneori chiar amuzante de aspectul final, dar și multe aprecieri de la oameni care au călătorit mai mult prin lume. Cine își face casa neagră? Dar am vrut un exterior închis care să contrasteze cu design-ul cald de la interior, și credem că ne-a ieșit”, spune proprietara.
Un design cozy, aerist, cu peste 70 plante de interior
Otilia este cea care s-a ocupat de amenajarea interioară și nu a apelat nici la specialiști, nici nu s-a inspirat dintr-un loc anume. A pus toate elementele cap la cap, așa cum și-a imaginat. Timp de trei ani a cumpărat accesorii și decorațiuni, iar în cele din urmă, toate s-au potrivit la final, spre mirarea ei.
A apelat la Zara și H&m Home, dar și Ikea, dar a personalizat spațiul și cu lucruri handmade, cum ar fi candelabrul din living lucrat de Costin. Apropo de asta, tânăra precizează că living-ul este și zona ei preferată, deoarece o liniștește și-i dă sentimentul de spațiu. Geamurile mari constribuie la efectul final, adaugă ea, motiv pentru care au ales să nu-și pună nici perdele, nici draperii.
Un alt element care întregește atmosfera este dat de plantele de apartament, pasiune pe care Otilia a dezvoltat-o în pandemie. Are peste 70 plante din diferite specii, în special multe pentru împrospătarea aerului. Și-a creat un fel de mini-grădină botanică, de care are grijă cu mare drag, chiar dacă este un hobby costisitor, care implică timp și energie.
În final, pentru cei care-și doresc să le calce pe urme și să-și construiască propria casă, ea recomandă „să fie organizați și să aibă răbdare. Noi ne-am pus unele deadline-uri pe care nu le-am putut respecta și atunci ne întristam când lucrurile nu ieșeau așa cum ne doream.”
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
Îți povestesc din propria experiență.
-
UTILE
Cu ce se curăță carioca de pe perete, canapea sau alte suprafețe. 5 trucuri geniale
Soluțiile cele mai simple au efectele cele mai vizibile.
-
UTILE
Miros de aer închis în cameră? Cele mai simple și eficiente soluții care pot rezolva problema
Chiar dacă aerisești, poate nu o faci cum trebuie.