De la specialiști

Un designer și un psiholog te învață ce culori să alegi pentru camera copilului

    Camera copilului este centrul universului său. Acolo se joacă, învață, doarme și se relaxează. Camera lor trebuie să le stimuleze creativitatea, să-i ajute la concentrare și învățare, să le dea energie și poftă de socializare. Trebuie să fie însă și un mediu calm, relaxant, unde pot să aibă un somn odihnitor. Cum reușești să creezi un asemenea ambient? Îți dau câteva sfaturi învățate în meseria mea de designer, plus câteva recomandări importante de la un psiholog.

    O singură încăpere trebuie să îndeplinească toate funcțiile unei case și să ajute la creșterea și dezvoltarea celui mic. Așa că nu e deloc simplu să obții un mediu care să se transforme odată cu copilul.

    camera copilului - poza 1
    Camera pentru bebeluș amenajată în culor vesele de Kiwi Studio.

    Arhitectura și designul de interior sunt răspunsurile evidente. Contează forma camerei, lumina naturală, funcționalitatea spațiului, a mobilei, jucăriile etc. Dar mai mult decât atât, contează culorile alese pentru camera lor încă de când sunt bebeluși. Roz sau albastru sunt printre cele mai populare alegeri când vine vorba de finisajele în cameră. O decizie ușor de făcut, mai ales când preocuparea principală este îngrijirea copilului și nu designul camerei. Dar psihologia culorilor este complexă și efectul lor este mult mai mare asupra copiilor decât realizăm.

    Noi, ca adulți avem preferințe când vine vorba de nuanțe, suntem influențați de strălucirea lor sau de lipsa de lumină. Un copil trece prin aceleași stări.

    Pentru a-ți a-ți face viața mai ușoară, am pregătit o listă de sfaturi împreună cu psihoterapeuta Roxana Grigorean. Acestea te vor ajuta să alegi culorile potrivite pentru camera copilului tău.

    1. Culorile și dezvoltarea copilului

    Încă din naștere, văzul este puntea de legătură dintre copil și lumea înconjurătoare. Culorile îl ajută pe copil să navigheze mai ușor mediul în care crește, să diferențieze obiectele și să le clasifice. Camera sa trebuie să răspundă nevoilor lui de dezvoltare și de explorare, de aceea trebuie să existe un echilibru între culori, texturi și forme. Însă pot percepe bebelușii și copiii culorile așa cum sunt ele încă din prima zi de viață? Psihoterapeuta Roxana Grigorean spune că nu.

    camera copilului - poza 2
    Camera copilului trebuie să fie practică, să-i stârnească curiozitatea și dorința de explorare. Amenajare realizată de Sânziana Pop.

    „La începutul vieții, până la trei luni, copiii nu văd culorile, ci văd în alb, negru și gri. Stimularea lor vizuală se va face mai degrabă prin forme geometrice simple, în culori neutre sau prin cărți alb negru, special concepute pentru această vârstă,” spune ea. Nuanțele deschise, precum roz sau galben, devin preferatele lor pe măsură ce încep să vadă culorile, adică între trei și șase luni. Abia de la 18 luni copiii devini capabili să recunoască și să distingă mai multe culori, iar la trei-patru ani nu doar că știu să recunoască și să denumească diferite nuanțe, ei vor avea preferințe în rândul lor.

    Nici nu e de mirare că toate jucăriile sunt pictate în culori vesele, intense. Ele ajută copilul să se dezvolte sănătos și le sporește pofta de explorare, curiozitatea și imaginația. De aceea, indiferent de etapa în care se află copilul, este foarte important să-l stimulăm prin culori, recomandă psihoterapeuta.

    camera copilului - poza 3
    Camera copilului trebuie să fie versatilă, să îndeplinească nevoile copiilor pe măsură ce aceștia cresc. Amenajare realizată de AA Design Lab.

    2. Psihologia culorilor

    În anii 1990, agențiile de publicitate au realizat mai multe studii despre impactul culorilor asupra psihicului uman. S-a aflat că suntem influențați fizic, psihic și emoțional de culori, indiferent dacă suntem adulți sau copii. În schimb, nu există o regulă general valabilă, iar cultura și mediul în care am crescut au o influență asupra modului în care percepem culorile.

    Culorile calde, cum ar fi roșu, galben sau portocaliul, sunt culori care stimulează creierul și creativitatea, dau energie și poftă de viață. Culoarea roșie este asociată cu creșterea pulsului și intensificarea respirației și se spune că este potrivită pentru copiii care au înclinații atletice. Galbenul sau portocaliul insuflă optimism și fericire, iar rozul empatie și calm.

    La capătul opus, culorile reci au un efect calmant asupra corpului și minții. Ele ajută la crearea unei atmosfere relaxante, potrivită pentru un somn odihnitor. Albastrul scade pulsul și slăbește senzația de anxietate sau furie. Culoarea verde simbolizează natura și promovează sănatatea psihică și fizică, are un efect calmant asupra corpului și sporește concentrarea.

    Aceste culori au și efecte adverse dacă sunt folosite în exces. Prea mult roșu poate instiga la violență, iar prea mult albastru poate crea o atmosferă depresivă. Este important să nu exagerezi și să găsești un echilibru atunci când alegi designul pentru camera copilului, pentru a reduce riscul de a crea un mediu obositor și solicitant.

    camera copilului - culori neutre
    Culorile neutre oferă un fundal potrivit pe care poți suprapune culori mai tari, fără a supraîncărca camera copilului.

    Psihoterapeuta Roxana Grigorean spune că „nuanțele neutre, precum griul sau bejul, pot fi liniștitoare și calmante”, și pot fi prezente în camera copilului în combinație cu alte culori mai tari.

    În cazul copiiilor, culorile au încă un rol pe lângă cel de a crea o atmosferă propice pentru creșterea și dezvoltarea lor. „Copiii asociază ușor culorile cu elemente din natură, fructe sau legume. Roșu îi duce cu ușurință cu gândul la căpșune sau cireșe, albastru la mare sau cer, verde la natură, galben la păpădie, lumină, soare,” spune Roxana Grigorean. Culorile ajută copiii să navigheze cu ușurintă mediul înconjurător, să-l exploreze și să-l înțeleagă.

    3. Cum alegi culorile

    Atunci când copilul începe să își manifeste preferințele în materie de culori, „este important să ținem cont de ele, dar fără a fi limitativi. Consider că este important ca un copil să fie expus la o gamă variată de culori și elemente naturale, indiferent de preferințele pe care le dezvoltă odată ce înaintează în vârstă,” spune Roxana Grigorean. La început poți opta pentru culori neutre, griuri calde sau bejuri, care pot fi combinate mai târziu cu alte culori, în funcție de preferințele copilului.

    Nuanțele neutre sunt și cele mai safe și versatile culori, fie că e vorba de gri sau bej, nuanțe de alb sau textura naturală a lemnului. Ele pot fi combinate cu ușurință cu accente de culoare alese chiar de copil, de la tonuri vesele, optimiste precum roz sau galben, până la nuanțe mai intense precum roșu, turcoaz sau portocaliu.

    Același lucru îl confirmă și psihoterapeutul Roxana Grigorean. „Dacă vrem să reziste cât mai mult camera copilului și să o adaptăm cu ușurință pe măsură ce crește și se dezvoltă copilul, putem să folosim culori cât mai neutre când vine vorba de alegerea culorii mobilei, pereților și să optăm pentru schimbarea elementelor de decor în funcție de vârstă. De exemplu, putem folosi plușuri, ghirlande colorate, lămpi, tablouri în culori intense sau print-uri, pături, pe care le putem schimba și adapta.”

    camera copilului - culori inchise
    Culorile închise pot fi prezente în cameră în proporții mai mici și pot oferi suprafețe numai bune pentru copii să-și exerseze creativitatea. Amenajare realizată de Cristina Micu Interior Design.

    Copiii mici nu preferă culorile închise, iar nuanțe de negru, maro sau griuri care întunecă camera copilului pot deveni supărătoare. În schimb, amenajarea unei zone de scris pe perete prin finisarea lui cu vopsea neagră pentru scris va permite copilului să descopere noi moduri de joacă și de explorare, care ajută la dezvoltarea creativității sale.

    4. Cum combini culorile

    Un fundal neutru reprezentat de pereți, mobilă, pardoseală, poate fi accentuat de o singură culoare mai intensă, cea a elementelor decorative. Dacă vrei să optatezi pentru mai multe culori, atunci poți apela la roata culorilor pentru a vedea modurile în care le puteți combina. Poți alege două culori complementare, care stau opus una de cealaltă pe roată. Culorile analog sunt două, trei culori care stau în armonie una lângă cealaltă pe cerc. Triadele de culori sau culorile tetradice combină mai multe culori, și conțin cel puțin o nuanță dominantă.

    „Este important să stimulăm vizual, dar să nu încărcăm prea mult, să alternăm elementele stimulante cu elemente liniștitoare,” spune Roxana Grigorean. De aceea, este recomandat să ții cont și de cantitatea culorilor prezente într-o încăpere. Este vorba de regula proporțiilor de 60%-30%-10%. Aici, 60% reprezintă culoarea dominantă, deseori o culoare neutră pe care o regăsim pe pereți, pe pardoseală, pe tavan. Cei 30% reprezintă culoarea secundară, regăsită în mobilier, la covoare sau draperii. Culoarea de accent se regăsește în doar 10% din încăpere, în elemente decorative, corpuri de iluminat sau accesorii. Bineînțeles, aceste proporții pot fi adaptate în funcție de gusturile și nevoile copilului pentru a crea un mediu armonios în care să crească și să se dezvolte.

    5. Modele și texturi

    „Elementele din natură sau elementele grafice, precum și culorile tari, combinațiile de forme și culori sunt stimulante pentru copil și îi susțin dezvoltarea”, spune psihoterapeuta. Pentru a crea un mediu liniștit, propice pentru creșterea și dezvoltarea copilului, este recomandată folosirea materialelor naturale (lemn sau ratan), elementelor și formelor care te trimit cu gândul la natură: reprezentări grafice ale unor peisaje, elemente vegetale, florale sau chiar animale. Ele pot fi combinate cu elemente geometrice simple. Texturile pot alterna între fine și aspre pentru a crea în final spații de explorare care ajută copilul și îi dezvoltă curiozitatea. Camera copilului devine astfel un mediu interesant, stimulat, fără a fi însă obositor.

    6. Întreabă-ți copilul

    Pe măsură ce cresc și se dezvoltă, copiii vor fi în stare să-și formeze propriile gusturi și preferințe în materie de culori, de haine, de mâncare, jucării. De aceea este important să creezi un mediu în care ei se simt în siguranță, pe care îl pot explora în voie, ca apoi să își comunice preferințele.

    „Acest lucru este important pentru a le permite să își dezvolte autonomia și a-și contura individualitatea. Le recomand părinților să nu își impună propriile gusturi și alegeri și să îi permită copilului explorarea și individuarea,” afirmă psihoterapeutul Roxana Grigorean.

    7. Alege camera potrivită

    Lumina naturală este esențială în camera copilului. Pentru a crea o atmosferă primitoare este indicat ca spațiul să primească lumină naturală din plin, să fie spațioasă și să răspundă nevoilor și personalității copilului.

    În primul rând, ea trebuie să fie sigură și accesibilă, adaptată pentru vârsta la care se află copilul. El trebuie să ajungă singur la haine, la jucării, să aibă loc să se desfășoare în activitățile lui zilnice. În același timp trebuie să fie în siguranță, să poată explora spațiul fără a exista pericol de accidentare.

    Roxana Grigorean mai spune că este importantă „crearea unor zone de joacă, somn, lucru, sortarea pe categorii a jucăriilor ajută la dezvoltarea lui cognitivă și la structură, aceasta fiind de asemenea importantă când vorbim de dezvoltare. Pe măsură ce se apropie vârsta școlară, va trebui să creăm un spațiu de lucru liniștitor și prietenos, care să îi permită copilului o bună concentrare.”

    8. Testează culorile

    Testează vopselele în camera copilului înainte de a lua o decizie finală. Culorile se schimbă în funcție de mediul înconjurător, în funcție de lumina naturală și ale obiecte și nuanțe prezente. Nu ai nevoie de o cantitate mare de vopsea. Câteva pete de culoare pictate într-un colț sunt suficiente pentru a determina dacă acea nuanță este potrivită pentru camera celui mic.

    camera copilului - testeaza culori
    Testează culorile fie direct pe peretele din cameră sau pe bucăți de hârtie. Așa vei vedea daca este potrivită pentru camera copilului.

    9. Decizii practice

    Când vine vorba de pereți sau tavane colorate, cele mai frumoase culori sunt cele care se întrețin ușor. Optează pentru vopsele care se curăță ușor cu apă sau săpun, fără ca ele să se deterioreze. Poți alege vopsele pe care se poate scrie ca pe tablă și care se pot șterge fără probleme. Este important să se și poată reaplica ușor în cazul în care există accidente, așa cum este posibil să se întâmplă când ai în casă un copil cu poftă de joacă și explorare.

    O altă soluție ar fi să optezi pentru abțibilduri decorative pentru pereți sau mobilier. Ele au un preț prietenos pentru orice buget și se pot îndepărta mult mai ușor în cazul în care copilul își modifică gusturile.

    camera copilului - vopsele practice
    Vopselele pe care se poate scrie cu creta nu sunt doar negre. Ele se găsesc sub diferite culori, ca și cea din poză. Amenajare realizată de iDecorate.

    Cel mai important lucru în amenajarea camerei copilului este să te distrezi atunci când te ocupi de ea. Și nu uita să-l implici și pe cel mic atunci când acesta este suficient de mare pentru a-și lua propriile decizii și a-și comunica preferințele. Nu trebuie să respectăm principii estetice, spune și Roxana Grigorean, dar este important să creezi un mediu care ajută la creșterea și dezvoltarea cât mai armonioasă a copilului.

     

     

     

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Un designer și un psiholog te învață ce culori să alegi pentru camera copil...