UTILE

Ce se pune în apa din piscină să nu se înverzească: cauze, tratamente și sfaturi

  Nu e tocmai plăcut ca apa piscinei să capete o altă culoare peste noapte. Însă fenomenul este unul normal, mai ales vara. Există soluții care te pot ajuta, iar noi le-am găsit. Iată ce se pune în apa din piscină să nu se înverzească. Detalii în articol. 

  Deși neplăcută din punct de vedere estetic, apa verde în piscină este o problemă des întâlnită. În majoritatea cazurilor, culoarea verde a apei este favorizată de un nivel scăzut de clor care duce la apariția algelor. 

  Fenomenul apei verzi este foarte des întâlnit în perioada caldă, când organismele se pot dezvolta rapid peste noapte și pot produce culoarea specifică. 

  Ce se pune în apa din piscină să nu se înverzească: cauze 

  ce se pune in piscina sa nu inverzeasca shutterstock

  Clorul este o substanță vitală pentru dezinfectarea piscinei. Mai mult, ajută și la procesul de oxidare. Ajuns în piscină, clorul reacționează cu apa și cu reziduurile din ea. Astfel rezultă o nouă substanță numită cloramină sau clor combinat. Mai rămâne și o cantitate de „clor liber” care, practic, distruge bacteriile și agenții care contaminează apa. 

  În cazul în care piscina are un nivel scăzut de clor, microorganismele și algele se înmulțesc rapid. Asta pentru că puterea de distrugere a clorului este diminuată. 

  Problemele la sistemul de filtrare mai pot cauza culoarea verde a apei din piscină. Cele mai des întâlnite cauze sunt cele legate de un filtru subdimensionat, o perioadă prea mică de filtrare a apei, o pompă supradimensionată. 

  Mai există și așa numitele „puncte moarte din bazin” acolo unde apa stă, nefiind antrenată de curenții care nu fac față la capacitatea totală a bazinului. Și aceste „puncte moarte” pot favoriza apariția culorii verzi. 

  În funcție de capacitatea bazinului, apa trebuie să fie filtrată 8 ore pe zi, chiar dacă piscina este folosită sau nu. Procedeul trebuie să fie făcut chiar și pe timp de iarnă. Însă cu un timp de filtrare mai mic. 

  Prezența cuprului în apă o poate face să înverzească. Asta pentru că apa din bazin a fost supusă unui tratament cu algicide pe bază de cupru. În urma contactului dintre clor și aceste substanțe se ajunge la procesul de oxidare a cuprului. Apa va avea culoarea verde deschis. În acest caz, va fi nevoie să folosești substanțe care să elimine cuprul din apă. 

  Ce se pune în apa din piscină să nu se înverzească: sfaturi de urmat

  Înainte să rezolvi problema apei verzi din piscină ar fi indicat să faci teste de analiză prin care să identifici nivelul de clor și valoarea pH-ului. Foarte important este să testezi nu doar nivelul de clor total din piscină, ci și nivelul de clor liber. 

  Într-o piscină, nivelul pH-ului trebuie să fie cuprins între 7.2 și 7.6 părți per miliard (ppm). Între aceste valori, clorul poate să fie eficient în combaterea microorganismelor. 

  Totodată, clorul liber trebuie să fie între 0.5 și 1.5 miligrame per litru pentru un bazin descoperit. Și între 0.5 și 1.0 miligrame per litru pentru bazinele acoperite. 

  Nivelul pH-ului poate să fie reglat cu ajutorul unor corectori de pH. 

  Ce se pune în apa din piscină să nu se înverzească: soluții

  ce se pune in piscina sa nu inverzeasca shutterstock

  Interiorul piscinei trebuie să fie curățat înainte de aplicarea oricărui tratament de igienizare. Algele se depun adesea pe marginile sau pe pereții bazinului, așa că prin curățarea acestora rata de succes a tratamentului poate să fie mai mare. 

  Un tratament șoc cu clor poate să fie un prim pas spre curățarea piscinei. Este indicat ca printr-un tratament șoc nivelul clorului să crească de zece ori față de nivelul clorului combinat. Este posibil ca acest tratament să fie repetat de mai multe ori pentru a avea succes. 

  În urma acestui tip de tratament, apa din piscină capătă un aspect tulbure. Pe măsură ce va trece prin filtru va deveni din ce în ce mai clară. Pe perioada tratamentului șoc cu clor sistemul de recirculare a apei trebuie să funcționeze încontinuu. Iar piscina nu trebuie folosită timp de 24 de ore. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce se pune în apa din piscină să nu se înverzească: cauze, tratamente și s...