UTILE

Cum putem recicla apa și economisi la consum, încât să evităm o viitoare raționalizare

publicat pe 20 oct. 2022

    „Apa este o resursă epuizabilă, nu e ceva interminabil care ni se cuvine”, avertizează Roxana Puia, director de marketing Asociația Environ. Lucrul ăsta trebuie luat în seamă acum mai mult ca oricând. Mai ales că reciclarea și economisirea apei nu fac parte dintr-un comportament sustenabil, cel puțin nu în România. Venim cu câteva sfaturi și idei ca să știi cum să consumi apă în mod responsabil.

    Criza sanitară, seceta care a afectat o parte din țară, precum și consumul de apă din locuințe, care este în continuă creștere, au fost semnale de alarmă prea puțin luate în seamă. În 2020, un locuitor din București a consumat în medie câte 152 de litri de apă zilnic. Cu 50% mai mult decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Adică, în jur de 4.600 de litri pe lună, arată și Apa Nova.

    Cifrele sunt uriașe și arată un comportament iresponsabil vizavi consumul de apă. În mare parte, această cantitate de apă e utilizată pentru igiena personală, pentru băut sau gătit sau pentru spălatul vaselor și al hainelor. O altă parte se pierde din cauza instalațiilor defecte, unde apar scurgeri.

    Recomandări: obiceiuri care te ajută să economisești apă

    Din fericire, pentru a avea un comportament sustenabil vizavi de consumul de apă nu ai nevoie de instrumente complicate sau de investiții majore, susține Roxana Puia. „Reciclarea e mai degrabă o schimbare ce ține de comportament și de obiceiuri”, explică ea. Astfel, o serie de comportamente pe cât de mici, pe atât de semnificative pot produce o schimbare importantă. Iată ce recomandă Roxana Puia:

    • Optează pentru duș în loc de baie;
    • Oprește apa atunci când te speli pe dinți;
    • Pornește mașina de spălat doar când este plină (nici pe jumătate goală, dar nici prea plină);
    • Folosește programe scurte sau economice atunci când speli vase sau haine.

    Tehnologia, aliatul pentru un comportament sustenabil

    „Să nu uităm că unele mașini de spălat vase folosesc mai puțină apă decât spălatul manual. Electrocasnicele moderne pot fi economice nu doar cu resursele energetice, ci și cu cele de apă. Așadar, să ne uităm la clasa energetică atunci când cumpărăm un echipament nou și ulterior, să folosim corect programele de spălare”, sugerează Roxana Puia.

    Poți să ai un consum de apă scăzut cu până la 20% dacă alegi să instalezi capete de duș sau aeratoare care reduc consumul. „Dispozitivele acestea se instalează la capetele robineților și funcționează similar unor site care controlează volumul”, explică Roxana. „O idee foarte bună sunt și robineții cu senzori, pentru că micșorează considerabil consumul”, continuă tot ea.

    Nu uita să fii atent și la micile defecțiuni. Deși nu le dăm importanță, efectele privind consumul de apă sunt mari. „Spre exemplu, un robinet stricat, care picură, ajunge să consume în 24 ore până la 17 litri de apă”, subliniază Roxana.

    Reciclare apă: ce să faci dacă stai la oraș sau la sat

    În ceea ce privește reciclarea apei, în funcție de mediul în care locuiești, se poate face prin diverse metode mai mult sau mai puțin convenționale.

    Dacă stai la apartament, Roxana Puia spune că o găleată sau câteva bidoane sunt suficiente pentru a colecta apa care se scurte când pornești dușul. Apa poate fi folosită apoi pentru gătit, pentru a uda plantele, pentru a o oferi animalelor de companie sau pentru a spăla vase.

    „La fel poți proceda și cu apa rămasă în pahare și sticle sau chiar cu gheața cuburi. Cu apa pe care o salvăm putem face o mulțime de lucruri: să o folosim pentru a spăla chivueta, cada, pardoselile sau să o refolosim în rezervorul toaletei”, explică Roxana.

    Dacă stai la casă, poți să colectezi apa în recipiente voluminoase, cum ar fi butoaiele. Cu această apă colectată poți să uzi arbuștii sau gazonul sau poți spăla mașina. „Printr-un sistem specializate de instalații putem avea apa de ploaie în rezervorul toaletei, iar pentru că această apă nu este dură, ea poate fi folosită și pentru spălarea hainelor. Deci da, o văd ca pe o soluție de viitor”, încheie Roxana Puia.

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *