CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum se face curățenia de Paște 2024, simplu și rapid: etape, accesorii și produse de menaj

  Curățenia de Paște 2024 reprezintă un punct de bifat de pe lista de to do a fiecăruia. Contează să lucrezi eficient și să poți să dai o nouă înfățișare casei tale. Îți explicăm ce pași ai de făcut. Iată cum se face curățenia de Paște 2024, simplu, rapid și eficient, cu accesorii și substanțe potrivite. 

  Curățenia de Paște este asociată cu noul anotimp, cu reînvierea naturii și cu senzația de nou și curat. Însă, dacă nu este realizată corect și eficient, curățenia de Paște poate să devină o provocare și o povară. Ca să fie simplu și rapid de realizat, îți explicăm la ce aspecte importante să ții cont. 

  Necesar pentru curățenia de Paște 

  ustensile si accesorii pentru curatenia de Paște
  Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru a face curățenia de Paște

  Înainte să începi curățenia, trebuie să te asiguri că ai la dispoziție tot ce îți trebuie. Astfel, pentru curățenia de Paște 2024 o să ai nevoie de două categorii de articole:

  • Accesorii pentru curățenie: mănuși de unică folosință, cârpe și lavete, șervețele dezinfectante, mop, saci de gunoi, aspirator funcțional, saci și filtre pentru aspirator; 
  • Produse de curățenie: substanțe pentru curățarea podelelor, spray pentru mobilier, spray pentru dezinfectarea elementelor din baie, soluții de curățat suprafețe și geamuri. 

  Cum se începe curățenia de Paște

  Apoi, înainte să te apuci de treabă, fă un inventar al lucrurilor existente în casă. Sortează ce îți este de folos și ce nu, indiferent că e vorba de haine sau de vesela din bucătărie. 

  Debarasează-te de orice obiecte care nu mai sunt utile sau care au expirat: medicamente și produse de îngrijire expirate, hârtii vechi și decorațiuni. 

  Înlocuiește textilele folosite până în acest moment cu unele mai potrivite pentru noul sezon. Este cazul cuverturilor, prosoapelor sau lenjeriilor. 

  După care ia textilele care pot să fie curățate în primă instanță, cum ar fi draperii și perdele, așternuturile de pat, husele pentru canapea. Acestea pot fi puse la spălat conform indicațiilor de pe etichete. 

  Începe de sus în jos

  curățarea dulapurilor, de sus în jos, pentru a elimina praful
  Dacă începi curățenia de sus în jos elimini mare parte din praf

  Curățenia se începe de sus în jos. Oricât de contraintuitiv ar fi, e de preferat să începi cu curățarea suprafețelor mai înalte, cum este cazul dulapurilor, a bibliotecii sau a noptierelor. Dacă începi curățenia în acest mod, te asiguri că elimini praful deja depus și nu va trebui să dai cu aspirator sau cu mopul încă o dată. 

  Folosește-te de un aspirator de mână, de spray-uri dedicate suprafețelor pe care le cureți și de cârpe pentru a usca locurile curățate. 

  Spațiile de depozitare trebuie eliberate și curățate temeinic. Organizează obiectele rămase pe categorii și lasă suficient spațiu pentru a nu păstra un miros ciudat. 

  Aspiră suprafețele și spală geamurile

  spalare geamuri pentru curatenia de Paște
  Spală geamurile temeinic pentru o curățenie desăvârșită

  Odată ce ai terminat această primă parte a curățeniei de Paște, trebuie să aspiri bine de tot întreaga locuință. Insistă cu aspirator în locurile mai greu accesibile și dă cu aspiratorul de două ori peste aceeași zonă. Poți folosi aspiratorul chiar și pe pereți, în locurile unde știi că se adună praful. 

  Patul, canapeaua și alte tipuri de mobilier care au textile în compoziție trebuie aspirate la fel de bine. 

  Treci apoi la spălarea geamurilor. Întâi, curăță geamurile cu apă și puțin detergent. Apoi, spală suprafața geamului cu o substanță dedicată și curăță cu o cârpă curată din bumbac. 

  Curăță rama geamului pe interior cu șervețele umede dezinfectante. Curăță și rama pe interior pentru că adună mereu foarte multă mizerie. În cele din urmă, spală și clătește cu apă cu detergent și partea exterioară a geamurilor. 

  Atenție pentru curățenia băii și bucătăriei

  vasul de toaleta curatat si dezinfectat
  Vasul de toaletă este unul dintre locurile murdare ale casei, astfel că trebuie dezinfectat

  Baia și bucătăria sunt două dintre încăperile care vor necesita o atenție deosebită în procesul de curățenie de Paște. În aceste camere se acumulează, de regulă, multe resturi. Acestea pot să genereze la rândul lor germeni și pericole pentru copii sau pentru animalele de companie. 

  Vasul de toaletă, cada, dușul și chiuveta trebuie curățate și dezinfectate. Iar în bucătărie, dulapurile și sertarele trebuie aspirate pe interior. Conținutul lor trebuie apoi organizat, iar produsele expirate trebuie aruncate. Nu omite curățarea și dezinfectarea cuptorului și aragazului. 

  În tot acest timp, ar fi bine să ții casa aerisită. Deschide geamurile larg și lasă fluxul de aer proaspăt să pătrundă în casă ori de cât ori este necesar. 

  Curățenia în dormitor și living

  clantele tuturor usilor trebuie dezinfectate si curatate
  Clanțele ușilor trebuie să fie neapărat curățate și dezinfectate

  Dormitorul trebuie să fie ordonat, aerisit și confortabil la final de curățenie. E important să ștergi praful de pe toate suprafețele, să aspiri salteaua și să ștergi și să dezinfectezi ușile, clanțele și mobilierul. 

  În sufragerie, în procesul de curățenie poți să incluzi și o parte de declutter. Pentru a nu mai da senzația de aglomerare, triază obiectele și decorațiunile și păstrează-le doar pe cele utile sau cu însemnătate. Curăță praful și aerisește constant. 

  Spălarea podelelor și ultimele detalii

  curățarea și dezinfectarea podelelor în timpul curățeniei de Paște
  Podelele trebuie să fie curățate și dezinfectate ca ultim pas în procesul de curățenie de Paște

  Ultimul pas în procesul de curățenie de Paște 2024 este spălarea tuturor podelelor din casă. Poți să folosești o soluție universală pentru spălarea podelelor sau unele speciale pentru gresie și parchet. 

  O să ai nevoie și de un mop care adună praful rămas și mizeria. Opțional, după ce podelele sunt uscate, mai dă o dată cu aspiratorul. 

  Pune lenjerii noi și curate pe pat, așează la loc draperiile curățate, pune prosoape noi la bucătărie și la baie și parfumează casa. 

  Alte sfaturi pentru curățenia de Paște: 

  Dacă lucrezi organizat și te folosești de ustensilele potrivite, curățenia de Paște nu va deveni un proces anevoios și lung. Iată ce mai poți face: 

  • curățenia de Paște se face pe camere, de sus în jos, de la stânga la dreapta. Începe curățenia de la tavan spre podea pentru a nu irosi timp și energie; 
  • curățenia se face cu ustensile noi și curate, în stare bună de funcționare. Înlocuiește mopul dacă a fost prea mult folosit, iar rezervorul aspiratorului trebuie să fie curățat. În caz contrar, vei simți un miros neplăcut la fiecare utilizare; 
  • dezinfectarea e la fel de importantă precum curățarea suprafețelor. Îndepărtează praful, după care dezinfectează; 
  • folosește o racletă pentru a îndepărta urmele de soluție de geamuri, odată ce acestea au fost spălate și curățate. La fel de bine poți să folosești și prosoape din hârtie; 
  • soluțiile și ustensilele de curățenie trebuie păstrate mereu la îndemână pentru economisirea timpului; 
  • nu folosi bureți pentru spălarea suprafețelor. Aceștia pot să acumuleze bacterii și să le răspândească astfel în întreaga casă. Indicat ar fi să folosești cârpe din microfibre, cu textură fină, care pot fi dezinfectate după utilizare. Pentru fiecare cameră curățată, o să ai nevoie de o astfel de cârpă dedicată; 
  • curățenia generală devină mai ușor de făcut dacă faci și menajul ocazional al casei. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum se face curățenia de Paște 2024, simplu și rapid: etape, accesorii și p...