De la specialiști

Declutter de sezon: sfaturi practice de la un designer de interior pentru o casă mai aerisită

  Când uneori prea mult e prea mult, declutterul de sezon este soluția de care ai nevoie pentru o amenajare interioară mai aerisită și coerentă. Un designer de interior te învață la ce trucuri specifice și practice să apelezi dacă vrei să aduci o schimbare în casă odată cu noul sezon. 

  Cu fiecare nou început de sezon senzația de schimbare din interiorul casei devine parcă un mic deziderat al fiecăruia dintre noi. Sau doar o altă provocare. Încă nu ne-am decis asupra acestui aspect. Ceea ce e clar e că declutterul de sezon poate fi soluția ideală să îți faci casa mai aerisită, mai organizată și mai utilă în același timp. Cel puțin la nivel de amenajare. 

  Pentru că „the looks” dau întotdeauna tonul și setează prima impresie, iată la ce trucuri să apelezi pentru un declutter de sezon reușit. Laura Breabăn, designer de interior la Duende de Luna, propriul studio de design interior, spune că senzația de spațiu aerisit crește cu cât decorațiunile sunt mai ample și mai voluminoase. 

  De aceea e important să nu lași răsfirate prin toată casa mici decorațiuni, obiecte de decor sau alte elemente care ți-ar putea încărca inutil spațiul interior. 

  Declutter de sezon: soluția ideală pentru obiectele cu valoare sentimentală

  Obiectele care au o oarecare valoare sentimentală sunt printre acelea care impun un declutter de sezon în fiecare casă. Micile decorațiuni și obiecte adunate în timp ocupă inutil unele spații și nu aduc niciun plus de valoare în amenajarea ta. Este vorba despre statuete, suveniruri, rame de tot felul și obiecte mici nefolosite. 

  „Dacă obiectele au valoare sentimentală și nu vrei să renunți la ele atunci grupează-le într-o vitrină sau pe un raft special dedicat lor. Decât răsfirate, mai bine puse într-un colț statement nostalgic și asumat”, sfătuiește Laura. 

  Declutter de sezon: cum să nu aglomerezi casa cu plante 

  declutter de sezon shutterstock
  Inserarea ghivecelor de plante în bibliotecă, o modalitate utilă de a mai face loc prin casă Foto: Shutterstock

  Să luăm un alt exemplu: ghivecele cu plante. Dacă ai mai multe ghivece cu plante de mici dimensiuni, Laura Breabăn sfătuiește să le grupezi într-o mască XXL sau într-o jardinieră comună. Pentru un declutter de sezon eficient și practic, Laura arată că o altă modalitate de eliberare a spațiului ar fi să pui florile în ghivece mai voluminoase după care să le inserezi printre cărțile din bibliotecă. 

  „Neapărat să fie toate ghivecele la fel, ideal albe simple. În acest fel unifică o biblioteca încărcată”, punctează ea. 

  Tot în cazul unei biblioteci, Laura recomandă celebrul truc de designer prin care să așezi cărțile cu cotorul spre perete astfel încât cantul cu paginile albe să fie la vedere și să dea o imagine omogenă și neutră. 

  „Ca alternativă pentru cine nu vrea să aleagă orbește cartea din biblioteca, ele mai pot fi așezate pe culori”, mai spune specialista. 

  Declutter de sezon în dormitor, baie și bucătărie

  În dormitor, deși la prima vedere senzația de aerisire poate să fie vizibilă, pot exista unele obiecte care îngreunează amenajarea. „Pentru senzația de declutter înlocuiește eventualele covorașe din dormitor cu un covor mai amplu, perpendicular cu patul, care intră sub pat până în noptiere”, spune Laura Breabăn. 

  Totodată, senzația de spațiu din această cameră mai poate fi dată de șinele pentru perdele montate pe tavan în locul galeriilor. 

  Pe de altă parte, în bucătărie declutterul de sezon ar trebui să fie o operație musai de bifat pe lista. Dacă ai polițe deschise și vrei ca obiectele să fie organizate și uniforme, Laura recomandă să îți iei recipiente identice pentru condimente și seturi uni, adică într-o singură culoare, pentru vesela aflată la vedere. 

  Tot pentru senzația de unitate și pentru aspectul practic, dacă ai mesele sau comodele aglomerate de prea multe lucruri mărunte, atunci „recomand gruparea lor pe utilități în cutii din lemn, piele sau din alte fibre natur”, explică Laura. Foarte important, toate să fie tot seturi uni. 

  Și în baie necesitatea unui declutter de sezon se dovedește o necesitate. În cazul în care nu ai un corp de sertar sau un dulap cu depozitare eficientă, atunci coșurile sau cutiile natur sunt ideale pentru produsele adunate aici. 

  declutter de sezon shutterstock
  Coșurile natur în baie organizează spațiul și obiectele mult mai bine

  Cu fiecare astfel de pas mic, declutterul de sezon poate produce efecte semnificative la nivel de amenajare interioară. E foarte important să o viziune unitară și practică a operațiunii. Spune-ne și tu dacă ai aplicat vreunul dintre aceste sfaturi și trucuri de declutter de sezon și ce efect de schimbare au avut asupra amenajării tale. 

  Foto principală: amenajare casă Laura Breabăn. Poți vedea turul video aici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Declutter de sezon: sfaturi practice de la un designer de interior pentru o cas�...