Plante

Cum plantezi și îngrijești trandafirul încât să crească sănătos și să reziste cât mai mult înflorit

publicat pe 13 iun. 2024

  Trandafirii, adesea considerați ca fiind întruchiparea frumuseții și eleganței în lumea florilor, ne captivează cu florile lor de secole. Farmecul lor atemporal și gama largă de culori și soiuri îi fac să fie o alegere populară atât pentru grădinile de la casă, cât și pentru cele urbane din parcuri și din fața blocurilor.

  Cu toate acestea, cultivarea trandafirilor necesită mai mult decât admirație; necesită un amestec de cunoștințe, răbdare și o îngrijire atentă. Chiar dacă trandafirii nu sunt considerate plante pentru începători, înarmat/ă cu răbdare și cunoștințele necesare poți începe să-i cultivi și să-i faci să prospere.

  Originea și semnificația trandafirului

  Trandafirul îngrijire: Un trandafir roșu în soare, în grădină.
  Originea trandafirilor datează de acum cinci mii de ani.

  Trandafirii au o istorie bogată care datează de milioane de ani. Dovezile fosile sugerează că trandafirii au apărut pentru prima dată în emisfera nordică, în special în regiunile care astăzi fac parte din Asia, Europa și America de Nord. Prima cultivare cunoscută a trandafirilor a început acum aproximativ 5.000 ani în China antică, unde erau venerați pentru frumusețea lor și folosiți în scopuri medicinale.

  Trandafirii au avut, de asemenea, o importanță semnificativă în civilizațiile antice ale grecilor și romanilor. Grecii asociau trandafirii cu Afrodita, zeița iubirii, simbolul frumuseții și al pasiunii. Romanii au popularizat și mai mult trandafirii, folosindu-i la sărbători, la evenimente publice și ca simboluri ale secretului în cadrul întâlnirilor politice – de unde și termenul latin „sub rosa”, care înseamnă „sub trandafir”, pentru a desemna confidențialitatea.

  De-a lungul secolelor, trandafirii au evoluat și au devenit un simbol universal al iubirii, romantismului și frumuseții. Culorile lor poartă semnificații specifice: roșu pentru dragoste și pasiune, alb pentru puritate și inocență, galben pentru prietenie și bucurie, iar roz pentru recunoștință și admirație. Astăzi, trandafirii rămân una dintre cele mai îndrăgite flori din întreaga lume.

  Specii de trandafiri

  Trandafir portocaliu cu margini roz.
  Există peste 300 de soiuri de trandafiri.

  Trandafirii sunt disponibili într-o varietate uimitoare de specii, fiecare cu farmecul și caracteristicile sale unice. Printre cele mai comune și mai populare specii se numără:

  1. Rosa gallica (Trandafirul galic)

  Originar din centrul și sudul Europei, Rosa gallica este una dintre cele mai vechi specii de trandafiri cultivate. Cunoscut pentru florile sale de culoare roz intens până la roșu și pentru parfumul puternic, a fost folosit istoric în parfumerii și medicină.

  2. Rosa damascena (Trandafirul de Damasc)

  Renumit pentru parfumul său intens, trandafirul de Damasc provine din Orientul Mijlociu. Înflorește în nuanțe de roz și alb și este foarte apreciat pentru utilizarea sa în producția de ulei de trandafir și apă de trandafir.

  3. Rosa canina (Măceșul)

  Această specie de trandafir sălbatic, originară din Europa, nord-vestul Africii și vestul Asiei, este cunoscută pentru florile sale roz și fructele de un roșu aprins. Fructele (măceșele) sunt bogate în vitamina C și sunt adesea folosite în ceaiuri de plante și gemuri.

  4. Rosa chinensis (Trandafirul chinezesc)

  Originari din Asia de Est, trandafirii chinezești se remarcă prin înflorirea lor continuă pe tot parcursul sezonului de creștere. Au diverse culori și au jucat un rol important în dezvoltarea trandafirilor hibrizi moderni.

  5. Rosa rugosa (Trandafirul Rugosa)

  Originari din estul Asiei, trandafirii Rugosa sunt plante puternice și rezistenți la boli. Florile lor parfumate, de obicei roz sau albe, și fructele mari, bogate în vitamine, îi fac să fie preferați în grădinile de coastă.

  Plantarea

  O femeie cu mănuși de grădinărit roșii plantează o tufă de trandafiri în pământ, în grădină.
  Întotdeauna plantează tufele de trandafiri în cel mai însorit loc din grădină.

  Plantarea trandafirilor în grădină poate fi o activitate plină de satisfacții, fiindcă produc multe flori frumoase, dacă le oferi o îngrijire adecvată. Iată un ghid pas cu pas ca să realizezi o plantare și o creștere de succes:

  1. Alegerea locației potrivite

  Selectează un loc însorit în grădină, deoarece trandafirii se dezvoltă bine cu cel puțin 6-8 ore de lumină solară directă zilnic. Asigură-te că zona are o bună circulație a aerului pentru a preveni bolile, dar este ferită de vânturi puternice pentru a proteja florile delicate.

  2. Pregătirea solului

  Trandafirii preferă un sol bine drenat și bogat în materie organică. Amestecă solul cu compost pentru a-i îmbunătăți fertilitatea și structura.

  3. Selectarea plantelor de trandafiri

  Alege plante de trandafir sănătoase, fără boli, de la o pepinieră de renume. Trandafirii cu rădăcini goale sunt cel mai bine plantați la începutul primăverii, în timp ce trandafirii crescuți în containere pot fi plantați din primăvară până la începutul toamnei.

  4. Procesul de plantare

  Plantarea trandafirilor cu rădăcină nudă, cu ciot, trebuie obligatoriu să fie făcută toamna.

  • Sapă o groapă de două ori mai largă și mai adâncă decât rădăcina trandafirului și amestecă pământul scos cu compost. 
  • Așează trandafirul în groapă, asigurându-te că uniunea de altoire (ciotul, în care trandafirul a fost altoit pe portaltoi) se află la 1-2 centimetri deasupra nivelului solului. „Acel ciot este limita dintre planta care ține altoiul, rădăcina de măceș, și altoiul, adică trandafirul care va decora prin flori. Ciotul trebuie lăsat afară din groapă, pentru ca să nu facă boli și dăunători”, explică Florin Luca, horticultor la Luca Perene.
  • Umple apoi groapa cu solul cu compostul, apăsând ușor pentru a elimina pungile de aer. Udă bine pentru a așeza solul în jurul rădăcinilor.

  Tăierea

  Femei taie flori de trandafir roz pe un câmp însorit.
  Toaletarea tufelor de trandafiri este crucială atât pentru sănătatea plantei, cât și pentru creștere și înflorire.

  Tăierea trandafirilor în grădină, fie că este vorba de un buchet sau de tăierea de întreținere, necesită o tehnică adecvată pentru a asigura plante sănătoase și flori frumoase. Iată un ghid concis despre cum se taie trandafirii:

  Tăierea trandafirilor pentru buchete de flori

  Taie trandafirii dimineața devreme sau după-amiaza târziu, când temperaturile sunt mai scăzute. Acest lucru ajută la păstrarea prospețimii și longevității florilor. Folosește foarfeci de tăiat ascuțite și curate. Uneltele murdare și tocite pot deteriora tulpinile și pot introduce boli.

  Alege trandafirii care abia încep să se deschidă pentru o durată de viață cât mai lungă în vază.

  Taie tulpinile la un unghi de 45 de grade pentru a mări suprafața de absorbție a apei. Taie deasupra unui set de frunze, la aproximativ jumătate de centimetru deasupra unui mugure sau a unei frunzulițe orientate spre exterior. Acest lucru încurajează o nouă creștere.Îndepărtează toate frunzele care vor fi scufundate în apă pentru a preveni putrezirea.

  Folosește informațiile din acest articol din arhiva Lovedeco ca să ai flori proaspete cât mai mult timp în vaze.

  Tăierea pentru sănătatea plantelor

  • Taie toate tulpinile moarte, deteriorate sau bolnave până la țesutul sănătos, făcând tăieturi la un unghi de 45 de grade.
  • Taie tufa de trandafir pentru a-i menține forma și pentru a îmbunătăți circulația aerului. Cu cât scurtezi mai mult tufa, cu atât va fi mai prolifică înfrunzirea.
  • Taie până la mugurii orientați spre exterior pentru a promova o creștere deschisă și a preveni aglomerarea.
  • La sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, taie tulpinile lungi la aproximativ o treime din lungimea lor pentru a încuraja creșterea viguroasă și înflorirea abundentă.
  • Înmoaie tulpinile tăiate într-un fungicid pentru a preveni bolile și udați bine planta. Aruncați orice material tăiat în mod corespunzător pentru a evita răspândirea bolilor.

  „Lași patru-cinci ramuri sănătoase pe plantă și tăierea o faci deasupra unui ochi de creștere, unei frunze care crește spre exteriorul plantei. Tăierea se face sub forma unei cupe de șampanie, adică baza să nu aibă lăstari ca să permită intrarea soarelui. Lăstarii nu trebuie să se umbrească unul pe altul ca să putem avea cât mai multe flori. Tăierea nu o faci chiar foarte aproape de ochi, ci cam la jumătate de centimetru de el, pentru a-i lăsa loc să se cicatrizeze. Din acel ochi va crește viitorul lăstar”, spune Florian Luca.

  Pentru mai mult informații despre procesul de tăiere al trandafirilor, îți recomandăm acest articol mai cuprinzător. 

  Cât de des trebuie udați

  Mână de femeie udă tufele de trandafiri roșii din grădina însorită.
  Verifică umiditatea solului înainte să faci udarea, dar nu lăsa trandafirii prea mult timp fără apă.

  Udarea corectă a trandafirilor este crucială pentru sănătatea și potențialul lor de înflorire. Frecvența udării depinde de mai mulți factori, inclusiv de climă, de tipul de sol și de nevoile specifice ale soiului de trandafir.

  Vara, trandafirii trebuie udați o dată la 3-4 zile, după ce ai verificat umiditatea din sol. Dacă e o perioadă cu ploi torențiale, este în regulă să faci udarea lor o dată pe săptămână.

  „Dacă planta e proaspăt plantată, în primăvară sau în toamna anului trecut, în primul an are nevoie de udări mai repetate. Fiindcă rădăcina nu este încă bine ancorată în sol și este mai aproape de balot, are nevoie de udări mai dese. Dacă avem o plantă care a explorat solul și este matură (de patru-cinci ani), atunci este de ajuns să u udăm o dată pe săptămână”, spune horticultorul.

  Ajustează programul de udare în funcție de sezon. În lunile mai reci, de repaus, redu frecvența de udare în mod corespunzător.

  Supraudarea e una dintre cele mai comune greșeli din îngrijirea plantelor, una pe care toți grădinarii o mai fac, indiferent că sunt începători sau experimentați. Așa că, e important să acorzi o atenție deosebita la semnele de udare excesivă. Aceasta se poate manifesta prin îngălbenirea frunzelor sau putrezirea rădăcinilor. Ajustează practicile de udare în consecință pentru a menține trandafiri sănătoși și plini de viață.

  Curiozități despre trandafiri

  Trandafirul îngrijire: sticluțe de diverse dimensiuni cu esență și ulei de trandafir pentru un suport circular din lemn,, alături de o floare de trandafir roz.
  Florile de trandafir sunt foarte importante pentru industria parfumurilor.

  Trandafirii se numără printre cele mai iubite flori din întreaga lume, fiind celebrați pentru frumusețea, parfumul și semnificația lor istorică. Iată câteva curiozități despre trandafiri, pe care e probabil să nu le știi:

  • Trandafirii au fost cultivați de peste 5.000 de ani, originile lor datând din China antică, Persia și Egipt. Erau apreciați nu doar pentru frumusețea lor, ci și pentru proprietățile lor medicinale.
  • Trandafirii poartă semnificații simbolice profunde în diferite culturi. În mitologia greacă, trandafirul este asociat cu Afrodita, zeița iubirii. În creștinism, trandafirul roșu reprezintă sângele martirilor. Trandafirul alb simbolizează puritatea și inocența, în timp ce trandafirii galbeni semnifică prietenia și bucuria.
  • Există peste 300 de specii și mii de cultivare de trandafiri. Această diversitate incredibilă înseamnă că trandafirii pot fi găsiți în aproape toate culorile și dimensiunile, fiecare cu caracteristici și parfumuri unice.
  • Trandafirii au fost studiați chiar și în spațiu! În 1998, NASA a efectuat experimente pe naveta spațială Discovery pentru a observa cum ar putea crește trandafirii în condiții de gravitație zero. Scopul era de a înțelege modul în care diferite medii ar putea afecta producția lor de parfum.
  • Trandafirul de Damasc (Rosa damascena) este renumit pentru producerea uleiului de trandafir, un ingredient foarte apreciat în parfumuri și produse cosmetice. Apa de trandafir, un produs secundar al producției de ulei de trandafir, este folosită pe scară largă în produsele culinare și de îngrijire a pielii pentru proprietățile sale calmante.
  • Cel mai vechi tufiș de trandafiri viu din lume are peste 1.000 de ani și crește pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania. Această plantă rezistentă este o mărturie a durabilității și a naturii de lungă durată a trandafirilor.
  • Trandafirii sunt semnificativi din punct de vedere economic în multe țări, în special pentru industria florilor tăiate. Ei reprezintă un produs de export important în țări precum Ecuador, Kenya și Țările de Jos.
  • Trandafirii sunt simboluri naționale în mai multe țări. De exemplu, trandafirul este floarea națională a Statelor Unite, Angliei și Iranului. Fiecare țară are propriile motive istorice și culturale pentru a adopta trandafirul ca simbol.
  • Trandafirii ocupă un loc important în diverse festivaluri culturale. Parada Tournament of Roses din Pasadena, California, și Festivalul trandafirilor bulgari din Kazanlak sunt sărbători celebre dedicate acestor flori frumoase.
  • Trandafirii au o structură genetică complexă, unele specii având de peste 20 de ori mai mulți cromozomi decât oamenii. Această diversitate genetică contribuie la gama lor largă de culori, dimensiuni și parfumuri.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cum plantezi și îngrijești trandafirul încât să crească sănătos și să...