Plante

Cum și când se taie trandafirii: sfaturi utile pentru grădina ta

  Toaletarea trandafirilor ține de buna lor dezvoltare. Tăierea plantelor asigură un aspect sănătos și o înflorire pe măsură. Contează perioada și felul în care faci acest proces. Iată cum și când se taie trandafirii, în funcție de tip și de numărul de înfloriri. Venim și cu o serie de sfaturi de îngrijire a trandafirilor care îți pot fi de folos. 

  De ce trebuie tăiați trandafirii 

  Trandafirii se situează printre plantele cel mai des întâlnite în orice tip de grădină. Face parte din familia Rosaceae, fiind o plantă cu sute de specii și soiuri, fiecare cu propriile caracteristici. 

  Indiferent de culoare sau de soi, tăierea trandafirilor trebuie să fie realizată pentru a menține planta viguroasă de la un sezon la altul. 

  Astfel, tăierea sezonieră a trandafirilor menține planta sănătoasă și asigură înflorirea abundentă. Aceasta sunt principalele motive pentru care trebuie să realizezi această procedură de toaletare.

  Însă, această operațiune mai are și alte beneficii, printre care: 

  • întărește planta și îi îmbunătățește vitalitatea; 
  • contribuie la menținerea unui aspect estetic aparte; 
  • are influență asupra reîntineririi plantei; 
  • crește abundența de înflorire;
  • influențează momentul înfloririi.

  Când se taie trandafirii 

  taiere trandafiri pentru inflorire
  Trandafirii pot să fie tăiați fie primăvara, fie toamna

  Tăierea trandafirilor trebuie să înceapă abia din al treilea an de la plantare. Excepție fac ramurile uscate, degerate sau zonele uscate din vârfurile ramurilor. Tăierea prematură a trandafirilor reduce capacitatea de înflorire și de dezvoltare. 

  Soiurile care înfloresc o singură dată pot să fie tăiate după ce au încheiat procesul de înflorire. În general, undeva în august – septembrie. Alte tipuri de trandafiri, cum ar fi cei urcători, care înfloresc de mai multe ori, trebuie tăiați primăvara. 

  În perioada de primăvară, trandafirii se taie în lunile martie – aprilie, atunci când mugurii sunt vizibili, dar nu au pornit în vegetație. 

  Luna octombrie este luată ca reper pentru sezonul de toamnă. Planta are nevoie de fortificare și pentru a trece de iarnă cu bine. 

  Cum se face tăierea trandafirilor 

  Tăierea trandafirilor implică o serie de pași. Îți descriem ce ai de făcut, în cele ce urmează:

  Tăierea trandafirilor: 

  Pentru a tăia trandafirii ai nevoie de o foarfecă horticolă foarte bine ascuțită. Tăierea se face la un unghi de 45 de grade. 

  Scurtarea se face în funcție de vigurozitatea ramurilor. Cele cu diametru mai mic se taie mai scurt, iar cele cu diametru mai mare se taie mai lung. 

  Tăierea implică eliminarea a ⅓ din ramurile existente și lăsarea unui număr între 4 și 8 lăstari anuali. 

  PRO TIP: Cu cât trandafirii sunt scurtați mai mult, cu atât mai puternică este înfrunzirea. 

  Ramurile bătrâne, uscate, rupte sau cu creșteri slabe trebuie eliminate. 

  Pe zonele tăiate ale trandafirilor se aplică mastic pentru tăieri pentru a proteja planta de infecții cu ciuperci. Opțional se poate aplica stropirea cu fungicid. 

  Cum se taie trandafirii în funcție de tip

  ingrijire taiere trandafiri pentru inflorire
  Numărul de înfloriri dictează când și cum se taie trandafirul

  Dincolo de înflorirea în funcție de numărul de înfloriri, tăierea trandafirilor ține cont și de tip. 

  Trandafirii urcători care înfloresc de mai multe ori se toaletează primăvara. Soiurile cu o singură înflorire se taie la sfârșitul lunii august, după procesul efect de înflorire. Se lasă câțiva lăstari principali, iar restul se taie. Lăstarii laterali se scurtează până la o înălțime de două ochiuri de la bază. Îndepărtează tulpinile de suport în timpul operațiunii. 

  Trandafirii de tip tufă trebuie să înflorească și abia apoi pot să fie tăiați. Lunile iunie sau iulie sunt cele preferate în acest sens. Abia după anul al cincilea de la plantare, vlăstarul bătrân poate să fie tăiat până la înălțimea solului pentru a întineri planta. 

  Tăierea trandafirilor altoiți se face primăvara. Vlăstarele bătrâne trebuie îndepărtate până rămân trei sau patru vlăstare tinere. Acestea trebuie scurtate până la maxim ⅔ din lungime. 

  Tot primăvara trebuie tăiați și trandafirii din ghiveci. Tăierea se face deasupra unui nod, vizate fiind ramurile cu nuanță de roșu închis spre cenușiu. Acestea se micșorează pentru a lăsa loc celor tinere și verzi. Tăierea scurtă va determina o creștere rapidă, însă cu flori mai puține. Tăierea lungă garantează bogăția florilor. Ramurile subțiri se taie la 20 – 25 centimetri de bază, iar cele lungi la 45 – 50 centimetri de bază. 

  Cum îngrijești trandafirii 

  În final, ți-am pregătit mai multe sfaturi care să te ajute să îngrijești trandafirii corect, pentru o dezvoltare aparte și pentru o înflorire bogată. 

  • Toamna este perioada perfectă pentru plantarea trandafirilor. Solul este destul de cald după lunile de vară, iar plantele tinere au timp să prindă rădăcini înainte de îngheț; 
  • Trandafirii preferă pământul permeabil, bine aerisit, adânc și necompactat. Locul ideal de plantare trebuie să fie însorit, însă nu prea cald. Plantarea florilor nu trebuie să fie făcută una lângă alta; 
  • Udarea, în perioada de creștere vegetativă, trebuie să asigure un mediu umed. Udarea se face la sol, atunci când este nevoie; 
  • Fertilizarea trandafirilor este o operațiune la fel de necesară precum tăierea. Asigură dezvoltarea optimă și înflorirea abundentă. Fertilizarea se face în fiecare an sau o dată la doi ani. Gunoiul de grajd asigură fertilizarea organică și o bună menținere a plantei. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum și când se taie trandafirii: sfaturi utile pentru grădina ta