5 culori care măresc camera. Ce alte trucuri inteligente să implementezi când spațiul e mic
publicat pe 16 dec. 2024Culori alese corect pot să amplifice iluzia de spațiu într-o cameră mică. Ele sunt importante pentru a nu accentua senzația de apăsare cu care vine un spațiu limitat. Uite o serie de recomandări de culori care măresc camera. Îți oferim și alte trucuri de amenajare care să te ajute să dai senzația de spațiu.
Alegerea unei palete de culori potrivită poate să facă orice cameră să fie mai spațioasă, cel puțin la nivel vizual. În cazul unei camere mici, acest artificiu poate duce la efect vizual de mărire sesizabil cu adevărat.
În plus, nuanțele care se potrivesc cu camera mică transformă percepția asupra camerei. Detaliem în continuare.
De ce o cameră mică e mai greu de amenajat
Amenajarea unei camere mici vine, per total, cu limitări de amenajare și de design. Amenajată greșit, o cameră mică va părea mai aglomerată decât este, iar spațiul cu mult mai limitat.
Uite câteva elemente care fac o cameră mică greu de amenajat:
Limitări de spațiu reduc posibilitățile de plasare a mobilierului și decorului în anumite zone ale camerei;
Lumina poate fi insuficientă, mai ales dacă ferestrele sunt mici sau orientarea camerei nu este ideală. Se impune astfel folosirea surselor artificiale de iluminat și găsirea unor culori care să facă spațiul mai deschis, mai luminos;
Culorile greșite pot amplifica sentimentul de aglomerare și chiar de claustrofobie. Nuanțele închise absorb lumina și fac pereții să pară mai apropiați.
Foarte important: Folosirea culorilor nepotrivite într-o cameră mică poate crea o atmosferă apăsătoare, obositoare și lipsită de armonie. De aceea, este important să te bazezi pe culori care amplifică luminozitatea și oferă senzația de spațiu aerisit.
Culori care măresc camera
Ți-am pregătit câteva recomandări de culori care măresc camera, de la clasicul alb, până la tonuri deschise sau nuanțe pastelate. Toate vin cu anumite avantaje pentru o cameră mică, în funcție de specificul ei.
1. Alb
Albul clasic reprezintă cea mai simplă alegere dacă vrei să dai senzația de spațiu mai mare într-o cameră mică. Albul are capacitatea de a reflecta lumina naturală, dar și cea artificială, fapt care va face camera mult mai deschisă.
De altfel, efectul perceput este că pereții albi „se retrag” din câmpul tău vizual, iar atmosfera camerei devine mai aerisită.
2. Bej sau crem
Straturile de bej sau de crem creează un sentiment de fluiditate și contribuie la un decor mai primitor.
Fiind tonuri calde, bejul și cremul conferă confort vizual, nu încarcă spațiul și lasă loc suficient pentru o amenajare practică a camerei mici.
3. Gri pal
O nuanță modernă, potrivită pentru amenajările moderne. Poate da profunzime camerei și oferă un fundal neutru pentru alte elemente decorative.
Griul pal se potrivește cu decor minimalist sau contemporan pentru că oferă un aspect sofisticat.
4. Nuanțe de pastel
Este vorba de albastru deschis, verde pal sau roz pudrat, nuanțe care conferă personalitate unui spațiu mic. Atmosfera pe care o setează este relaxantă, iar camera se va simți mult mai luminoasă, deci spațioasă.
Aceste nuanțe se potrivesc dormitoarelor sau camerelor pentru copii.
5. Galben pal
Galbenul deschis aduce energie și luminozitate într-o cameră mică, fără a fi copleșitor. Este potrivit în bucătării mici sau în spații comune care au nevoie de puțină însuflețire.
Recomandări generale de nuanțe pentru camere mici:
Alb simplu: Reflectă cel mai bine lumina naturală și artificială pentru a deschide spațiul camerei;
Bej nisipiu: Ideal pentru o atmosferă caldă și armonioasă;
Gri deschis cu subtonuri albastre: Adaugă o notă de modern în orice spațiu;
Albastru ciel: Creează senzația unui orizont deschis;
Roz pudrat: Adaugă un strop de feminitate și căldură, fără să fie copleșitor;
Verde salvie: Perfect pentru a aduce un element natural și relaxant în spațiul tău interior.
Alte trucuri care ajută încăperile mici să pară mai mari
Pe lângă culori, trebuie să te folosești și de celelalte elemente utile ale unei camere mici pentru a da senzația de spațiu. Oglinzile, de exemplu, au aceeași capacitate de a mări spațiu, dacă sunt așezate corect.
Iată și alte trucuri utile care te ajută să faci o cameră mică să pară mai mare:
Mobilier multifuncțional: Alege piese de mobilier care îndeplinesc mai multe funcții; este cazul canapelelor extensibile sau alor mese rabatabile.
Oglinzi bine plasate: Pune oglinzi mari pe pereții opuși ferestrelor pentru a reflecta lumina și a crea iluzia unui spațiu mai mare.
Perete accent deschis: Folosește o culoare pastelată sau un tapet cu modele discrete pe un singur perete, pentru senzația de adâncime a camerei.
Mobilier cu picioare subțiri: Piesele de mobilier ridicate de la sol lasă podeaua la vedere, astfel că se creează senzația de spațiu liber suplimentar.
Evită aglomerarea: Optează pentru o schemă minimalistă de decor și depozitare; păstrează suprafețele curate și libere.
Iluminare stratificată: Folosește mai multe surse de lumină, cum ar fi lămpi de podea, aplici și spoturi, pentru a reduce umbrele și pentru a amplifica spațiul vizual.
Draperii ușoare: Alege perdele din materiale transparente sau renunță complet la ele pentru a maximiza pătrunderea luminii naturale în cameră.
-
Sponsored
Trei reguli simple să amenajezi un living mic, atipic sau open space fără să te împiedici de mobilă
-
Sponsored
VIDEO Before&after: orice schimbare contează într-un spațiu mic, iar decorațiunile creează o atmosferă plăcută
-
Sponsored
Cum alegi designul plăcilor ceramice pentru băi și bucătării mici
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.