DESIGN INTERIOR

Ce tipuri de culori să eviți atunci când amenajezi un spațiu mic

    Culoarea e regina oricărui proiect de amenajare și punctul de atracție care întregește orice proiect de design interior. Iar lucrul ăsta e cu atât mai valabil pentru spațiile mici. Unde culoarea folosită pe pereți, ca accent sau în obiectele de decor, poate face un proiect să fie complet. Sau nu.

    În acest sens, The Spruce oferă câteva sfaturi practice vizavi de culori. Mai ales ce culori să nu folosești în spațiile mici. Iată câteva idei și sugestii.

    1.Când să alegi și când să nu alegi albul într-o cameră mică

    alb camera mica amenajare shutterstock
    Vopseaua albă într-o cameră mică poate face ca spațiul să pară fad

    De cele mai multe ori, în majoritatea proiectelor de amenajare, albul poate părea perfect. Nici spațiile mici nu fac excepție, multe astfel de proiecte beneficiind în amenajare de pereți în această non-culoare.

    Cu toate acestea, albul are ca „defect” faptul că poate lumina prea mult colțurile întunecate ale unei camere de mici dimensiuni și poate reflecta lumina de jur împrejur. Două aspecte pe care nu ți le dorești în proiectul tău de amenajare într-un spațiu mic. Mai ales că ideea potrivit căreia încăperile mici ar trebui vopsite doar în alb a devenit demodată.

    Vopseaua albă într-o cameră mică poate face ca spațiul să pară fad și, într-un fel, mult prea colțuros. Chiar dacă albul ar trebui să îți facă spațiul să fie deschis și strălucitor, poate ajunge să facă fix opusul.

    Dacă ai vopsea de culoare albă în proiectul tău de amenajare, nu te speria. Albul poate fi o alegere bună și pentru un spațiu mic, dar numai dacă e folosit drept culoare de accent. În cazul ăsta, paletele de gri și bej pot salva spațiul. Și pot aduce un plus de eleganță și strălucire.

    2.Ce culori neutre să alegi pentru un spațiu mic

    culori neutre spatii mici shutterstock
    O culoare neutră mult prea ștearsă poate face o cameră de mici dimensiuni să pară și mai mică 

    Culorile neutre se potrivesc de minune în spațiile mici. Deși cumva paleta e limitată, o culoare neutră poate da impresia că o cameră mică e cu mult mai spațioasă. Totuși, nu porni de la ideea că orice culoare neutră va funcționa în orice spațiu de mici dimensiuni.

    O culoare neutră mult prea ștearsă poate face o cameră de mici dimensiuni să pară și mai mică, dar și mult prea întunecată. Culorile neutre calde, care reflectă lumina în cameră, combinate cu ornamente și accente albe fac spațiul să fie deschis și aerisit. Mobilierul în nuanțe neutre, draperiile și lenjeriile de pat în aceleași culori, acestea pot fi obiectele și decorațiunile care pot ajuta un spațiu mic în culori neutre să arate mai bine.

    3.Nu alege o culoare care e în trend

    amenajare spatiu mic culoare shutterstock
    Nu alege o culoare în trend doar pentru că are o serie de avantaje de moment 

    Când îți faci documentarea pentru proiectul de amenajare a unui spațiu mic, nuanțele și paletele de culori pe care le-ai vrea integrate sunt, probabil, primele idei de la care pornești. Nu alege o culoare în trend, de exemplu, dar care nu îți place, doar pentru că are o serie de avantaje de moment. Scopul tău ar trebui să fie găsirea unei culori care să îți facă spațiul să arate mult mai bine și cu care să te simți confortabil.

    Până la urmă, important este cum te simți atunci când intri în acel spațiu, cu acea culoarea aleasă. Nu contează cât de mare pare acel spațiu mic cu o culoare aleasă greșit dacă nuanța în sine nu ți se potrivește.

    Dacă ai o culoare preferată cu care vrei să îți vopsești pereții camerei, atunci integreaz-o în proiectul tău de amenajare. Și apelează la obiecte de decor care să salveze felul în care arată camera. Iată un alt truc care poate funcționa: folosește o culoarea neutră pe pereți, iar culoarea ta preferată să fie folosită drept culoare de accent.

    4.Culorile cu subtonuri trebuie alese cu atenție pentru spațiile mici

    Atunci când decorezi o cameră de mici dimensiuni, fiecare centimetru pătrat e important și trebuie optimizat. O culoare aleasă greșit pentru un spațiu mic e mai greu de ascuns pentru că pereții sunt, evident, aproape unul de altul indiferent unde ești poziționat în cameră. Asta înseamnă că observi ușor orice greșeală de amenajare.

    Culorile cu subtonuri pot face diferența între o alegere potrivită sau greșită pentru o cameră mică. Tocmai de aceea trebuie să acorzi o atenție deosebită unei culori neutre alese în amenajare, dar care are un subton neașteptat, să zicem, de roz sau verde. Pentru un spațiu mic, detaliul ăsta poate să fie crucial. În bine sau în rău.

    5.Roșul are menirea să fie culoare accent

    culori dormitor rosu
    Pentru spațiile mici, culoare roșie e una dintre cele mai nepotrivite alegeri

    Roșul ascunde și arată multe înțelesuri, în general. Vopseaua roșie este o alegere destul de populară pentru proiectele de amenajare din living, în particular. Iar pentru spațiile mici, culoare roșie e una dintre cele mai nepotrivite alegeri.

    Energia și dogoarea culorii roșie într-o cameră mică te pot copleși și îți pot trezi un sentiment de neliniște. Roșul are menirea de a fi o culoare accent potrivită spațiilor mici, nu culoarea generală a amenajării. Dacă totuși vrei să ai culoarea roșie în spațiul tău mic, atunci o ideea mai potrivită ar fi o nuanță de ruginiu. Vei obține astfel senzația de căldură și aspectul unei culori bogate, fără acea vibrație nepotrivită unei camere mici unde domină doar culoarea roșie.

    6.Culorile stridente te obosesc în timp

    bucatarie culoare stridenta shutterstock
    Alegerea unei culori stridente într-un spațiu mic nu are beneficii pe termen lung 

    O culoare funky, în trend și mult prea deschisă nu e niciodată o alegere înțeleaptă pentru un proiect de amenajare a unui spațiu mic. Pe de altă parte, o culoare într-o nuanță similară, dar mai puțin stridentă, te poate face să te simți confortabil în propria locuință.

    După câțiva ani în care vezi aceleași nuanțe de culori puternice, amenajarea interioară a spațiului tău mic poate deveni obositoare și prea grea. Un perete de accent, mobilierul pictat sau decorațiunile în ton cu culoarea aleasă sunt o modalitate elegantă de a folosi nuanțele deschise. Și nu uita că pot să fie schimbate cu ușurință dacă vrei să dai alt aspect general pentru camera ta de mici dimensiuni.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Ce tipuri de culori să eviți atunci când amenajezi un spațiu mic