
Tips&tricks: cum amenajezi spații mici fără să le aglomerezi
Majoritatea locuințelor au și spații mici, care-ţi pun la încercare creativitatea şi spiritul practic. Dacă trebuie să faci o amenajare într-un astfel de spaţiu, nu te gândi că e o misiune imposibilă. Există o mulţime de soluţii, iar noi le-am adunat pentru tine de la specialiști.
Profesioniștilor cu care am discutat le-am cerut să ne ajute cu informații utile, cu adevărat aplicabile într-o locuință obișnuită și care să nu impună o cheltuială prea mare. Consultă lista de mai jos și apucă-te de treabă!
Delimitează clar „misiunea” fiecărui loc

Dacă ai o garsonieră în care camera e în același timp și living și dormitor și birou şi bucătărie, e important să împarți spațiul luând în considerare fiecare obiectiv în parte, crede designerul de interior Iulia Văculişteanu de la Designful.
Astfel, în funcție de dimensiunile camerei, poți delimita bucătăria fie printr-o masă, fie cu un blat de bar, fie printr-o insulă de bucătărie.
Apoi, creează intimitate în zona patului cu un paravan din pânză sau o etajeră. Camera de zi poate fi demarcată prin plasarea mobilierului specific: canapea, covor și măsuţa de cafea. Dacă mai ai loc și pentru birou, improvizează-l cu ajutorul unei mese pliante, rabatabile sau cu ajutorul unui blat care se continuă din dressing.
Alege nuanţe neutre sau luminoase pentru finisaje

Culorile au o influenţă majoră asupra modului în care percepem dimensiunea unei camere. Când vopseşti pereţii în nuanţe închise sau alegi mobila wenge sau din mahon, încarci spațiul.
Monica Cadogan, CEO Vivre şi investitor în emisiunea Imperiul Leilor de la PRO TV, recomandă să selectezi culori care amplifică vizual spațiul și reflectă mult mai bine lumina naturală. „Asta nu înseamnă neapărat var sau vopsea albă. Poți adăuga textură pereților cu ajutorul tapetului decorativ textil sau a panourilor decorative 3D”, explică ea. În acelaşi timp, recomandă ca unul dintre pereţi, de regulă cel mai liber, să aibă o culoare contrastantă.
Fii creativ cu spaţiile de depozitare

Este important ca aceste spații mici să includă zone generoase de depozitare, care să nu le încarce. Cu cât alegi corpuri de sine stătătoare de înălțimi, culori și stiluri diferite, cu atât sufoci încăperea.
Sugestia designerului de interior Iulia Văculişteanu de la Designful este să creezi un spaţiu de depozitare pe toată lungimea şi înălţimea unui perete, imitând astfel un perete cu ajutorul a cât mai puţine îmbinări. În felul ăsta, vei avea un dulap mare și cursiv pe care îl poți masca printr-o culoare uniformă sau acoperindu-l cu tapet.
Iluminează corect

Nu de puține ori se întâmplă ca aceste spații să nu beneficieze de foarte multă lumină naturală, așa că e nevoie să compensezi cu lumină artificială. Ea trebuie să fie de culoare neutră (nici rece, dar nici foarte caldă) și să fie destul de puternică încât să lumineze eficient spațiul.
De asemenea, e important este să alegi corpul de iluminat în așa fel încât acesta să nu creeze umbre neplăcute pe tavan și pereți, este de părere designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio.
Arhitecta Irina Radu de la iDecorate adaugă că n-ar trebui să te rezumi niciodată la lumina centrală din spații mici. „Joacă-te cu lumini indirecte, cu lumini direcţionate sau cu benzi led”, recomandă ea.
Adaptează mobila pentru spații mici

Alegerea unei mobile adaptate unor spații mici va optimiza aspectul. Nu lua modele masive dacă dimensiunile camerelor nu îţi permit şi nu poziţiona piesele astfel încât să ocupe loc inutil.
De exemplu, poţi aşeza patul la perete pentru a face loc şi unui şifonier, iar dacă noptiera nu încape, o înlocuiești cu rafturi deasupra patului sau cu o tăblie cu spaţiu de depozitare, recomanda Monica Cadogan, CEO Vivre. La fel, poţi aşeza şifonierul pe acelaşi perete cu patul, astfel încât unul să-l încadreze pe celălalt. Tot ea e de părere că aşternuturile pot fi ascunse cu brio în lada patului, un element necesar în spaţiile mici.
Adaugă oglinzi

Nu transforma casa în muzeul oglinzilor, dar foloseşte-te de ele pentru a schimba dimensiunea camerei, cu ajutorul iluziilor optice.
Chiar dacă se poartă finisajele mate, include în amenajare materiale care reflectă lumina – de la oglindă, la sticlă, la finisajul lucios al mobilierului. Acestea amplifică lumina din cameră, e de părere designerul de interior Cosmina Nidelea de la Chiral Interior Design Studio.
Spaţiile mici nu sunt în sine o problemă, ci modul cum sunt mobilate. Ia-ţi suficient timp pentru a planifica amenajarea şi vei vedea că poţi obţine un rezultat mai reuşit decât credeai.
-
LIFE
Când se împodobește bradul: ce spune tradiția și care este data exactă
În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866.
-
LIFE
Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
Deși se numește „vin fiert”, băutura nu trebuie să fie fiartă până la capăt.
-
UTILE
Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit
Uite o diferență majoră: bradul nu înțeapă, molidul da.