DESIGN INTERIOR

Reguli și idei pentru un perete accent în livingul tău, în tendințele anului 2024 

publicat pe 01 mai 2024

    Un perete accent în living poate deveni cu ușurință motivul principal de atracție al camerei. Contează nuanța aleasă, ce perete din cameră alegi și ce elemente de design transformă acest proiect cu totul. Îți explicăm ce reguli și idei să respecți pentru realizarea unui perete accent în living. De asemenea, îți spunem care sunt tendințele în acest tip de amenajare. 

    Ce este un perete accent în living 

    Scopul peretelui accent este de a atrage privirile. Indiferent de cameră, peretele accent devine un punct focal, reprezintă un element care personalizează spațiul și poate duce la contraste și armonii în egală măsură. Spre deosebire de ceilalți pereți ai camerei, peretele accent are o culoare, un model, un design și o textură diferite. 

    În funcție de culoarea aleasă, perete accent poate să genereze un efect subtil sau unul dramatic pentru a pune spațiul în valoare. Marele avantaj al acestui tip de design interior este că se potrivește pentru orice amenajare. Se potrivește foarte bine cu mobilierul modern sau clasic și devine ușor de personalizat în funcție de designul general al camerei. 

    Chiar dacă nu există reguli stricte pentru realizarea unui perete accent, detaliile fac diferența în realizarea acestei părți a camerei. 

    Cum alegi culoarea pentru un perete accent 

    perete accent albastru in living cu masa cu scaune
    Albastrul închis, o alegere populară pentru un perete accet în living

    Perete accent trebuie să fie cel pe care cade lumina naturală, de regulă peretele din fața ferestrelor. Însă nu este considerată o greșeală alegerea altui perete din încăpere. Nu e indicat să alegi peretele unde sunt puse ferestrele. 

    În living, peretele din spatele canapelei este cea mai bună opțiune pentru acest proiect. 

    În acest caz, culoarea peretelui accent trebuie să fie mai intensă decât restul culorilor din cameră. Cu toate acestea, nu e recomandat să alegi prea multe culori pentru același spațiu. De exemplu, dacă încăperea predomină în alb, un perete accent în nuanța albastru închis e o alegere populară. 

    Pe de altă parte, peretele accent în living poate să aibă și rol de delimitare a zonelor de interes. Mai ales că dimensiunea camerei poate dicta tipul culorii alese. Peretele mai poate să fie în contrast cu schema generală de culori sau poate să fie complementar cu aceasta. 

    Fiind un punct central al amenajării, decorarea lui cu obiecte de artă și surse de iluminat îi pune în valoare textura și profunzimea. 

    Alte culori pe care le mai poți folosi pentru un perete accent în living: roșu, portocaliu, galben. Poți folosi și culori închise atâta timp cât spațiul din living este unul generos. 

    Important este ca în amenajare să există tonuri neutre, de la alb, la gri și negru, iar perete accent să vină să energizeze spațiul. Culoarea aleasă pentru perete trebuie să se mai regăsească în decorațiuni, cum ar fi textile sau accesorii. 

    Costuri pentru decorarea unui perete accent 

    În ceea ce privește costurile pentru realizarea unui perete accent, acestea nu sunt fixe. Bani investiți în acest proiect depind de suprafața totală a peretelui, a tipului de vopsea pe care vrei să o folosești și a accesoriilor pe care trebuie să le achiziționezi pentru ca peretele să fie puse corect în evidență. 

    În 2023, costul pentru zugrăvirea unui metru pătrat de perete cu vopsea lavabilă putea să înceapă de la 15 lei/metru pătrat și să ajungă chiar și la 25 de lei/metru pătrat. Există și costuri suplimentare pentru mâna de lucru. 

    Ca accesorii de punere în evidență a peretelui se numără: tablouri, corpuri de iluminat, rafturi, un șeminiu, arcade sau elemente de structură. 

    Idei creative pentru pereți accent 

    perete accent living cu forme geometrice
    Formele geometrice pentru un perete accent în living, o idee în tendințe

    Indiferent că stai la apartament sau la casă, iată ce soluții creative ai pentru realizarea unui perete accent: 

    • peretele accent se realizează cu vopsea lavabilă, într-o culoare intensă; 
    • în living poți să folosești și panouri decorative pentru a realiza un perete accent. Aceste panouri pot să dea senzația de elegant sau modern. Panourile pot să fie 3D, din burete, plută sau lemn; 
    • în tendințele actuale pentru realizarea pereților accent, formele geometrice sunt o opțiune tot mai des întâlnită; 
    • peretele accent închis la culoare poate să fie atracția principală a amenajării livingului. Poți folosi nuanțe precum: verde închis, albastru închis sau nuanțe de gri. 
    • nuanța aleasă nu trebuie să fie obositoare pentru ochi, ci trebuie să realizeze un echilibru vizual cu restul încăperii; 
    • poți folosi și tapet pentru a realiza un perete accent. Tipurile des întâlnite sunt cele florale, cu forme geometrice sau cu motive ce aduc aminte de animale sălbatice. În acest caz, contează tipul camerei și decorul ei. 

    Alte idei de realizare a unui perete accent: placarea cu piatră sau cărămidă, așezarea unor tablouri, decorarea cu mușchi sau licheni. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments