DESIGN INTERIOR

Idei pentru amenajarea apartamentelor mici. Lucruri de evitat atunci când redecorezi spațiile de dimensiuni reduse

  Amenajarea unui apartament mic este un proces solicitant, însă poate deveni o provocare creativă. Important e să știi cum să te folosești de spațiu pentru a-l maximiza. Iată o serie de idei pentru amenajarea apartamentelor mici. Îți explicăm și ce elemente să eviți în acest proces și cum să îmbini noțiunile practice cu cele estetice. 

  Amenajarea unui apartament mic poate să fie o sarcină care să solicite creativitate și ingeniozitatea. Pentru a păstra proporțiile, dar și pentru a spori senzația de spațiu și confort, amenajarea unui apartament de mici dimensiuni trebuie să fie eficientă, practică și estetică. 

  Important este ca în acest proces să te folosești de spațiu în alte moduri decât în felul tradițional. Să optezi pentru soluții inteligente și practice și să ții cont și de tendințele actuale în amenajare. 

  Până să afli cum să amenajezi fiecare încăpere a unui apartament mic, îți explicăm și alte aspecte cheie. Cum ar fi lucrurile pe care trebuie să le eviți într-un proiect de genul acesta. 

  Ce trebuie să eviți atunci când amenajezi un apartament mic 

  Nu supraîncărca spațiul: camerele unui apartament mic trebuie să fie accesorizate cu mobilier și decorațiuni potrivite cu dimensiunea și cu amenajarea generală. Nu încărca spațiul cu piese de mobilier prea voluminoase sau cu decorațiuni ieșite din tendințe ori care nu au nicio utilitate. Alege mobilierul multifuncțional și soluțiile de depozitare inteligentă pentru a maximiza spațiul disponibil. 

  Evită culorile închise: aceste nuanțe pot da senzația unui spațiu mic, înghesuit și sufocant. În plus, în cazul unui apartament mic, culorile închise pot fi extrem de inestetice. Optează pentru culori deschise și luminoase. Astfel vei avea parte de o atmosferă aerisită și spațioasă. 

  Iluminatul inadecvat: fără un iluminat corect, un apartament mic va părea și mai mic. Și poate da și o senzație inconfortabilă. Pe cât posibil, e important să te folosești de lumina naturală și să adaugi surse de lumină artificială în diferite zone ale casei pentru o ambianță plăcută. 

  Nu omite organizarea: lipsa unei bune organizări și amenajari va da mereu senzația de dezordine. Ține mereu ordinea lucrurilor și apelează la soluții de depozitare potrivite, cum ar fi rafturile suspendate, sertarele sub pat sau dulapurile încorporate. 

  Idei de design interior pentru camerele din apartamentele de mici dimensiuni

  În ciuda dimensiunii mici, fiecare încăpere a unui apartament mic trebuie să își păstreze specificul. În continuare, o serie de idei de design interior pentru camerele unui apartament mic. 

  Dormitor

  dormitor mic amenajat cozy
  Patul trebuie să fie piesa centrală a amenajării unui dormitor mic

  Când vine vorba de dormitor, chiar și de unul mai mic, patul trebuie să fie piesa de rezistență a amenajării. Pentru un plus de confort, un pat tapițat dar nu foarte voluminos poate fi o idee excelentă. Acest tip de pat trebuie să aibă ladă sau sertare unde poți depozita haine sau textile. În completare, pentru a menține spațiul disponibil, poți atașa noptiere cu picioare. 

  Pentru un plus de valoare în designul dormitorului, un dressing cu oglinzi poate fi o altă piesă centrală a amenajării. Senzația va fi de dimensiuni mai generoase. În același timp, acest tip de dulap poate fi echipat cu uși glisante pentru a nu ocupa din spațiu și pentru a face accesul mai ușor. 

  Paleta de culori trebuie să fie deschisă și luminoasă pentru o atmosferă relaxantă și spațioasă. 

  Living

  living mic amenajat modern cu masuta de cafea din sticla
  Măsuța de cafea poate să fie din sticlă pentru a nu „fura” vizual din spațiu

  O canapea extensibilă sau un colțar sunt opțiuni bune pentru un living dintr-un apartament mic. În aceeași măsură, o canapea simplă sau un fotoliu pot fi la fel de ușor de accesorizat camerei dacă vrei să ai ceva mai mult spațiu la dispoziție. 

  Pentru un plus de organizare și spațiu, alege o bibliotecă înaltă, suspendată, cu spații de depozitare. Important în cazul acestui tip de mobilier este să există un echilibru între dulapurile deschise și cele închise. 

  Dacă vrei să ai și o măsuță de cafea, atunci poți pune una dintr-un material ca să dea senzația că nu ocupă spațiu. Cum este cazul unei măsuțe din sticlă. Nu omite importanța plantelor de interior, care pot să devină piese de design în sine pentru această cameră. Și care pot să aducă prospețime în spațiu. 

  Bucătăria

  bucatarie mica foloseste spatiul pe verticala
  Mobila dintr-o bucătărie mică trebuie să se folosească de spațiul pe verticală

  Bucătăria trebuie să fie un spațiu util și utilat, funcțional și practic. Dimensiunea mică restrânge aceste aspecte, de aceea, un mobilier modular și multifuncțional trebuie să fie prioritar în amenajare. 

  Masa trebuie să aibă un design suplu și să fie extensibilă la nevoie, scaunele pot să fie pliabile electrocasnicele trebuie să fie integrate în mobilier, iar paleta de culori să fie unică pentru fluiditate și aerisire în spațiu. 

  Baia

  baie mica amenajata cu dus walk in
  Într-o baie mică, dușul este de preferat în locul căzii

  Pentru a economisi spațiu, în amenajarea unei băi mici e indicat să alegi o cabină de duș în detrimentul unei căzi. Dotează baia cu mască de lavoare cu sertare, etajere pe care să pui prosoapele și produsele cosmetice și integrează și un dulap cu oglindă pentru a amplifica vizual spațiul. 

  Holul 

  hol mic amenajat cu cuier și banchetă
  Holul trebuie să fie practic, fără prea multe elemente care să dea senzația de aglomerare

  Holul trebuie să aibă un design minimalist și pratic. Integrează în amenajarea unui hol mic doar acele accesorii și elemente utile acestui spațiu. Cum ar fi un cuier bine compartimentat, o oglindă și o banchetă cu ladă de depozitare. 

  Balconul

  balcon mic amenajat ca spatiu de relaxare cu scaun, masa si flori
  Balconul, deși mic, poate deveni un spațiu de relaxare

  Într-un balcon mic trebuie să integrezi mobilier pliabil sau extensibil dacă optezi să transformi spațiul într-unul de relaxare. Pune ghivece cu plante suspendate pentru a economisi spațiu pe podea și pentru a da senzația de apropiere de natură. Păturile și pernele confortabile pot să fie integrate, la fel cum poți delimita o parte a balconului cu un dulap pentru a crea o zonă inteligentă de depozitare. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Idei pentru amenajarea apartamentelor mici. Lucruri de evitat atunci când redec...