DESIGN INTERIOR

Culori în tendințe pentru bucătărie în 2024: idei și sfaturi pentru reamenajare

publicat pe 23 iun. 2024

  Culorile pentru bucătărie trebuie alese pentru a crea un spațiu util și plăcut pentru petrecerea timpului. Tendințele actuale setează anumite standarde, însă contează și alegerile personale. Îți prezentăm care sunt acele culori în tendințe pentru bucătărie în 2024 și la ce să fii atent când le alegi. Toate detaliile, în articol. 

  Reamenajarea unei bucătării trebuie să înceapă de la alegerea culorilor potrivite. Nuanțele pe care le pui pe pereți trebuie să creeze coeziune vizuală și estetică cu restul elementelor, mai ales cu mobila deja existentă. 

  Totodată, culorile pentru bucătărie trebuie să seteze o atmosferă primitoare. Asta pentru că bucătăria devine uneori unul dintre cele mai frecventate spații ale casei, la concurență cu livingul. 

  Îți prezentăm care sunt acele culori în tendințe pentru 2024 dacă vrei să te apuci de reamenajarea acestui spațiu. 

  Cele mai frumoase culori pentru bucătărie în 2024 

  În prezent, designul interior pentru bucătăriile din 2024 tinde către minimalism și integrarea culorilor inspirate de natură. Tonurile de verde, cele de albastru închis sau gri-ul, maroul și nuanțele pământii sunt printre tendințele acestui an. Aceste culori pentru bucătărie oferă aspect practic și elegant în același timp. 

  Pe de altă parte, se remarcă și o tendință în creștere pentru culori mai îndrăznețe și vibrante, cum ar fi roșul intens. 

  Cum reamenajarea bucătărie este importantă din punct de vedere vizual, iată ce culori se potrivesc pentru 2024: 

  Verdele 

  culoare verde bucatarie moderna
  Verdele induce apropierea de natură chiar și în bucătărie

  Apropierea de natură este principalul avantaj al alegerii acestei culori. Totodată, se completează cu designul biofilic care rămâne mereu în tendințe. Se încearcă astfel aducerea naturii în spațiile de locuit, prin culori, materiale folosite, forme și elemente naturale. 

  Verdele în bucătărie evocă spațiul natural, calmul și relaxarea. Creează o atmosferă liniștitoare, fiind perfectă pentru o bucătărie unde se dorește să se aducă un pic de exterior în interior. 

  Albastru 

  culoare albastru bucatarie moderna
  Albastrul în bucătărie face ca atmosfera să fie una mult mai relaxantă

  O culoare cu semnificații multiple, tot cu înclinații spre natură, mare, apă și cer. Albastru induce calmul și relaxarea și se poate combina cu nuanțe de verde, galben sau portocaliu. 

  Mai mult, dacă alegi un albastru închis, atunci spațiul bucătăriei capătă un plus de stabilitate, eleganță și rafinament. Această culoare poate să ofere un aer sofisticat și poate face ca spațiul sî fie mai luxos prin aparență. 

  Tonuri de bej și crem

  Aceste tonuri neutre duc cu gândul la simplitate, confort și căldură. Bejul și crem oferă un fundal neutru care poate fi ușor personalizat cu accente colorate, făcând bucătăria să pară mai luminoasă și mai primitoare.

  Gri deschis 

  Griul deschis sugerează modernitatea și eleganța subtilă. Culoarea se potrivește cel mai bine unei bucătării contemporante, oferă un aspect curat și sofistivat, fără a fi prea stridentă. 

  Negru mat 

  culoare neagra amenajare bucatarie moderna
  Negrul este o alegere îndrăzneață, dar care vine cu opțiuni de personalizare a spațiului

  Utilizarea negrului mat în bucătărie adaugă o notă de dramatism și contemporan. Alegerea este una îndrăzneață, fiind ideală pentru a încerca accente de culoare sau pentru a implementa elemente centrale în bucătărie, cum ar fi o insulă. 

  Terracotta 

  Terracotta evocă naturalețea, căldura și autenticitatea în designul interior dintr-o bucătărie modernă. Poate duce cu gândul la stilul rustic și se potrivește cel mai bine unei bucătării unde amenajarea are deja accente tradiționale sau mediteraneene. 

  Albul 

  culoare alba amenajare bucatarie moderna
  Albul în bucătărie va fi în tendițe indiferent de tendințe

  O alegere foarte populară, albul înseamnă curățenia spațiului, simplitatea și senzația de spațialitate. Fiind o nuanță versatilă, albul poate face o bucătărie să pară mai mare și mai luminoasă. Se potrivește pentru a da un look minimalist acestei camere. 

  Culori pentru bucătării în funcție de dimensiune

  Dimensiunea bucătăriei este un factor hotărâtor când vine vorba de alegerea culorilor. O nuanță prea închisă îngustează vizual spațiul și nu mai pune în valoare elemente de bază ale bucătăriei, de exemplu. Iată ce culoare trebuie să alegi pentru o bucătărie în funcție de dimensiunea ei: 

  Culori pentru bucătării mici

  • Alb și tonuri de alb: aceste culori fac ca spațiul să pară mai mare și mai aerisit. Reflectă lumina și creează un efect de deschidere; 
  • Tonuri pale de albastru și verde: culorile deschise aduc un sentiment de prospețime fără a încărca vizual spațiul; 
  • Gri deschis: este modern și subtil, oferind un aspect elegant fără a face spațiul să pară mai mic.

  Culori pentru bucătării mari: 

  • Culori îndrăznețe (navy Blue, negru mat): Într-o bucătărie mare, culorile mai întunecate pot adăuga adâncime spațiului vizual, devenind astfeli un punct focal interesant; 
  • Tonuri calde (terracotta, bej): acestea pot face spațiul să pară mai primitor și mai confortabil; 
  • Combinații de culori: poți experimenta cu două sau trei culori pentru a defini diferite zone și a adăuga interes vizual. 

  Sfaturi pentru alegerea culorilor în bucătărie

  Alegerea culorilor pentru bucătărie trebuie să țină și de o serie de sfaturi practice care vor duce către potrivirea în spațiu. În continuare, cele mai utile sfaturi de care să ții cont: 

  • Testează culorile: înainte de a lua o decizie finală, testează culorile pe un perete sau pe o porțiune mică de mobilier pentru a vedea cum arată în spațiul tău.
  • Ține cont de iluminare: verifică cum se comportă culorile alese în diferite tipuri de lumină. Unele culori pot arăta diferit în lumina naturală față de cea artificială; 
  • Stilul de amenajare: asigură-te că nuanțele alese pentru bucătărie se potrivesc cu restul locuinței și duc către un aspect vizual coerent; 
  • Întreținere: când alegi culorile pentru bucătărie, ia în calcul ce presupune întreținerea lor. Culorile foarte deschise sau foarte închise pot arăta murdăria și petele mai ușor; 
  • Accente și contrast: folosește culori de accent pentru a adăuga interes vizual. Acestea pot fi aplicate pe insula de bucătărie, pe dulapuri sau pe pereți; 
  • Preferințe personale: deși este bine să ții cont de tendințe, asigură-te că alegi culori care îți plac și în care te simți bine, deoarece bucătăria este un spațiu în care petreci mult timp. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Culori în tendințe pentru bucătărie în 2024: idei și sfaturi pentru reamen...