DESIGN INTERIOR

Ce este stilul rustic și care sunt principalele sale caracteristici

publicat pe 07 iun. 2024

  Stilul rustic în amenajarea interioară are la bază elemente funcționale, naturale și cu propria valoare emoțională. Stilul este unul simplu, accentul fiind pus pe texturi, culori și pe atmosfera tipică. Iată ce este stilul rustic și care sunt principalele sale caracteristici. Îți explicăm totodată cum poate să fie integrat în camerele locuinței tale. 

  Ce este stilul rustic 

  La bază, stilul rustic se identifică cu spațiul tradițional al satului românesc. Are integrate elemente arhaice împrumutate din folclor, cum sunt motivele tradiționale de pe texturi sau materialele naturale, însă îmbină și componente care se regăsesc și în alte stiluri de amenajare. 

  Stilul rustic aduce în prim-plan materiale naturale, texturi bogate și elemente de mobilier robuste, menite să creeze un spațiu cald, primitor și funcțional. 

  Mai mult, având origini în cultura meșteșugărească a zonelor rurale, fiecare detaliu care compune stilul rustic, de la materiale, la decoruri și culori, are propria poveste și propria valoare emoțională. 

  Caracteristicile stilului rustic 

  În continuare îți prezentăm caracteristicile de bază ale stilului rustic. 

  Materiale naturale

  Când spui „rustic” automat te gândești la materiale naturale. Stilul rustic în amenajarea interioară are ca suport lemnul natural. Este folosit în realizarea structurii mobilierului, cât și pentru finisaje. 

  Pe lângă lemn, piatra naturală sau fierul forjat sunt la fel de importante în amenajare. Fibrele naturale, cum sunt inul, bumbacul și lână, sunt la rândul lor părți esențiale pentru a seta decorul și atmosfera. 

  Mobilier și texturi

  Mobilierul rustic este robust, masiv, funcțional și adesea realizat manual. Piese au linii simple, fiind fabricate pentru a rezista în timp. 

  Se preferă textura naturală. Lemnul poate să fie lăsat neted sau cu finisaj brut, iar piatra expusă adaugă caracter și autenticitate spațiului. 

  Culori 

  Paleta de culori a stilului rustic este dominată de tonuri pământii și neutre, cum sunt maro, bej, gri și alb. De multe ori, pentru spațiul și atmosfera permit, culorile neutre sunt completate de accente calde, precum roșu cărămiziu sau verde pădure. 

  Decorațiuni

  Obiectele de decor sunt piese cu patina timpului. Au uzură naturală și se completează cu materialele folosite în amenajare. Coșurile din răchită, covoarele țesute manual, păturile groase și pernele decorative sunt accesorii comune ale stilului rustic. 

  Atmosfera 

  Toate aceste elemente reușesc să întregească un aspect esențial al stilului: atmosfera. Stilul rustic promovează o atmosferă relaxantă. Accentul este pus pe confort și pe funcționalitate. 

  În ce camere poți integra stilul rustic 

  Stilul rustic se potrivește, evident, unui spațiu care se regăsește în zona rurală. Elementele sale pot să fie combinate și cu alte componente ale altor stiluri pentru a întregi o amenajare unică, personalizată, dar cu rădăcini rustice. 

  Stilul rustic în bucătărie

  stil rustic bucatarie moderna
  Lemnul și accesoriile la vedere, două elemente importante pentru stilul rustic în bucătărie

  Principalul element de atracție dintr-o bucătărie rustică este masa din lemn masiv. Aceasta trebuie să fie asortată cu scaune tot din lemn, iar dulapurile și blaturile să fie din același timp de material. Rafturile pot să fie expuse pentru prezentarea vaselor de ceramică. 

  Chiuveta folosită poate să fie din ceramică sau din piatră naturală. Culorile potrivite pentru bucătărie sunt tonurile de maro, bej, alb sau verde salvie. 

  Accesoriile joacă un rol important în amenajare. Unele pot să fie lăsate la vedere, cum sunt ustensilele din lemn. Se folosesc borcane de stilclă pentru depozitare și textile din in sau bumbac cu motive naturale pentru a decora spațiul. 

  Livinguri rustice 

  stilul rustic amenajare living
  Pernele decorative sunt specifice stilului rustic în living

  Într-un living rustic trebuie să existe o canapea mare, asortată cu fotolii. Acestea trebuie să fie confortabile, tapițate cu materiale naturale. Masa de cafea poate să fie fie din lemn, fie din fier forjat. 

  Acestea pot să fie accesorizate cu perne decorative, pături și covoare realizate manual

  Dacă spațiul permite, un șemineu din piatră sau din cărămidă poate oferi livingului un aer tipic rustic. De asemenea, grinzile din lemn ale casei trebuie să fie expuse. Culorile trebuie să fie calde sau neutre, cu accente de verde sau roșu cărămiziu. 

  Baie rustică 

  Lemnul se regăsește ca material de bază și în baie. Trebuie însă tratat corespunzător pentru a rezista umidității din spațiu. Lavoarul poate să fie din piatră. Pereții din baie trebuie să fie acoperiți cu lambriuri de lemn sau piatră. Pardoseala poate să fie placată cu plăci de piatră sau de teracotă. 

  Rama oglinzii de la baie poate să fie făcută din lemn. Coșurile pentru depozitare sunt decorațiuni necesare. Culorile băii rustice pot varia de la bej la maro deschis și gri. 

  Dormitor în stil rustic 

  dormitor amenajare in stil rustic
  Mobilierul din lemn masiv trebuie să troneze în dormitor

  Mobilierul din dormitor trebuie să fie masiv. Patul, dulapul și noptierele trebuie să fie realizate din lemn. Acestea sunt accesorizate cu lenjerie de pat din in sau bumbac, cuverturi groase și perne decorative. 

  În dormitor, pe jos, se pot pune covoare moi pentru a spori senzația de relaxare. Tonurile de culoare trebuie să fie calde. 

  Holuri rustice 

  Într-un hol rustic, trebuie să existe o băncuță sau un scaun din lemn, precum și un cuier, fie din lemn, fie din fier forjat. Pereții pot să aibă lambriu din lemn sau piatră, iar pardoseala poate să fie din lemn masiv sau din piatră. 

  Accesorizează un coș mai mare pentru depozitare și covorașe țesute manual. Culorile neutre și naturale sunt cele mai potrivite pentru hol. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce este stilul rustic și care sunt principalele sale caracteristici