DESIGN INTERIOR

6 trenduri în materie de design interior pe care o să le tot vezi în 2023

publicat pe 26 ian. 2023

  Trendurile de design interior se schimbă de la an la an, iar 2023 nu face excepție. De la culori și materiale, până la stiluri și mobilier, avem câteva recomandări de la Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful. Am aflat de la Iulia și care e trendul care nu o să se demodeze niciodată: plantele.

  Dacă ai un proiect de design pe care vrei să îl implementezi anul ăsta, iată șase tendințe de care să ții cont.

  1.Culorile în trend în 2023

  tendinte design interior 2023 shutterstock
  Pentru 2023, culorile pastelate vor stabili un trend de amenajare la interior

  Există trei paliere de culori care vor predomina în tendințele de amenajare în 2023. Culorile calde precum roșu, portocaliu și galben aduc o notă de căldură și confort oricărui spațiu de locuit. Totodată, culorile pastelate vor stabili un alt trend de amenajare. „Rozul sau bleu-ul pastel sunt acele culori care oferă delicatețe și prospețime oricărei amenajări interioare în 2023”, punctează Iulia.

  În aceeași măsură, culorile vii vor fi în trend. Pentru cei care caută un plus de energie și să ofere personalitate propriului spațiu de locuit, atunci verdele, de exemplu, este una dintre alegerile potrivite la nivel de design interior în 2023.

  2.Obiecte de decor folosite în amenajarea interioară anul acesta

  tendinte design interior 2023 shutterstock
  Articolele sustenabile, prietenoase cu mediul, devin o prioritate în 2023

  Elementele de design vintage, precum mobilierul sau obiectele de decor, rămân în tendințe și în 2023. Avantajul acestor elemente este că oferă acel caracter unic și distinct în amenajare, explică Iulia Văculișteanu.

  Articolele sustenabile, prietenoase cu mediul, devin o prioritate în 2023. Majoritatea designerilor de interior recomandă pentru acest an ca tendința de design interior să meargă pe produse reciclate, artizanale și zero-waste în ceea ce privește refolosirea obiectelor pe care deja le deții.

  „Materialele reciclate, lemnul recuperat sau metalul reciclcat, contribuie, în primul rând, la protecția mediului înconjurător. În al doilea rând, conferă un aer mult mai relaxat unei amenajări interioare”, arată Iulia Văculișteanu.

  Astfel, accentul, în ceea ce privește obiectele de decor și materialele folosite, cade pe sustenabilitate. Devin din ce în ce mai importante materialele ecologice și cele care conferă eficiență energetică.

  3.Natura în casă, un trend de design interior în continuă creștere

  design biofilic shutterstock
  Designul biofilic continuă să fie în trend și în 2023

  Un trend care a prins tracțiune în 2022 și continuă și în 2023: designul biofilic. Această legătură între om și natură la nivel de amenajare interioară este un trend care va defini anul 2023, mai mult decât a fost în anii trecuți. Iulia Văculișteanu recomandă ca în proiectul tău de design interior să adaugi plante sau elemente care imită natura, cum ar fi pereții verzi sau tavane cu desene de frunze. „Conexiunea devine mult mai profundă cu mediul înconjurător”, punctează ea.

  Texturile naturale, evidențiate prin diverse elemente de design, reprezintă, de asemenea, un „go to” la nivel de design interior. Lemnul sau piatra sunt două exemple în acest sens, menționează Iulia.

  4.Materiale pe care să le folosești în 2023

  Lemn design interior shutterstock
  Lemnul, în diverse forme, poate să fie integrat în continuare în proiectele de design din acest an

  Fierul forjat sau aluminiul sunt elementele de design din metal care se înscriu într-un alt trend caracteristic anului acesta. Anume, folosirea metalelor pentru a da un plus de eleganță, dar și de luciu unui spațiu de locuit. Pe de altă parte, materialele brute, cum sunt lemnul sau piatra, sunt iarăși motive care se vor regăsi în tot mai multe proiecte de design interior.

  „Orice proiect de design interior are nevoie și de un strop de lux pentru a putea fi complet. În 2023, materialele de lux, cum ar fi pielea sau mătasea, pot aduce acel râvnit plus de rafinament la care tânjim (aproape) toți”, evidențiază Iulia Văculișteanu.

  5.Stilurile de design interior care prind și în 2023

  Există mai multe direcții de design care continuă să fie populare. Unul dintre acestea este designul scandinav, cu stilul său minimalist și simplu care rămâne în trend atât pentru designerii de interior, cât și pentru beneficiarii de proiecte de design, menționează Iulia.

  „Less is more” e una dintre zicalele care poate defini anul 2023. Asta pentru că designul de tip minimal continuă să aibă un trend în ascensiune. Acest stil de amenajare capătă tot mai mulți adepți grație funcționalității pe care o dă obiectelor, în detrimentul elementelor inutile sau decorative.

  Și designul industrial rămâne unul dorit. Folosirea de tuburi metalice sau cărămizile expuse în amenajare sunt caracteristici ale acestui tip de design care fac în continuare orice proiect să aibă propria personalitate.

  Anul 2023 înseamnă și accent pus pe confort, cu zona de design care prinde tot mai multă tracțiune. „Designul care pune accentul pe confortul și binele ființei, cum ar fi mobilierul ergonomic, folosirea de materiale moi și plăcute la atingere, devine din ce în ce mai important”, arată Iulia.

  Nu în ultimul rând, combinarea diferitelor stiluri, de la tradițional la modern, „poate aduce un plus de personalitate și poate crea un look unic”, mai adaugă Iulia.

  6.Mobilier și detalii în amenajarea interioară

  mobilier multifunctional shutterstock
  Mobilierul multifuncțional, de tipul unei canapele extensibile, poate fi integrat ușor într-un proiect de design interior

  Pentru o utilizare eficientă a spațiului, mobilierul multifuncțional, integrat acolo unde proiectul de amenajare permite, poate fi un element de luat în seamă și în 2023. De asemenea, spațiile multifuncționale sunt din ce în ce mai râvnite. Iulia Văculișteanu vorbește despre camerele care pot fi folosite atât ca birou, cât și ca dormitor, și care oferă mai multe opțiuni de amenajare.

  Modernitatea spațiului interior poate fi sugerată prin folosirea formelor geometrice. Dreptunghiurile sau cercurile fac fix acest lucru, plus că structurează spațiul de locuit. Nici detaliile fine nu trebuie omise dintr-un proiect. Cornișele ornamentale, tapetul cu imprimeuri fine sunt două astfel de elemente de detaliu care conferă oricărei camere eleganța și rafinamentul de care are nevoie.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  6 trenduri în materie de design interior pe care o să le tot vezi în 2023