CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

10 lucruri pe care probabil nu știai că le poți curăța în mașina de spălat rufe

  Procesul de spălare a rufelor este despre repetarea celor mai bune practici. Dar câteodată este în regulă să-ți regândești rutina pe care ai încercat-o și a funcționat. Aparent, există multe lucruri neașteptate care pot fi curățate în mașina de spălat rufe, atâta timp cât le pregătești adecvat (cum ar fi în pungi din pânză cu fermoar), iar mașina este setată pe ciclul și temperatura potrivite.

  Cei de la Apartment Therapy au făcut o listă cu 10 lucruri pe care le poți curăța în mașina de spălat. Bineînțeles, verifică eticheta fiecărui produs înainte să-l bagi în mașina de spălat.

  1. Sacoșe textile reutilizabile pentru cumpărături

  Deși sacoșele reutilizabile pentru cumpărături fac bine naturii, ție îți pot face rău dacă nu le speli după fiecare utilizare. Pe ele se pot dezvolta bacterii și mucegai care îți pot contamina mâncarea. Acestea fiind spuse, sacoșele din material textil – pânză, bumbac și poliester – pot fi curățate în mașina de spălat. Uite aici instrucțiunile care îți arată cum să speli și să usuci sacoșe reutilizabile în funcție de materialul din care sunt confecționate.

  2. Bureți pentru machiaj

  mașină de spălat bureți machiaj

  Orice pui pe față ar trebui să fie curat, inclusiv bureții pentru machiaj. Dacă folosești constant bureții de machiaj fără să-i speli, se umplu de depuneri de produse cosmetice, plus bacterii și mucegai. Îi poți spăla și manual, dar să faci asta de fiecare dată când te machiezi este o corvoadă.

  Nu toată lumea te sfătuiește să bagi acești bureți în mașina de spălat, dar și Melissa Maker, expertă în curățenie și fondatoare a Clean My Space, cât și Patric Richardson, gazda „The Laundry Guy”, cred că este în regulă să o faci.

  Conform lui Maker, bureții reutilizabili pentru machiaj sunt făcuți dintr-o spumă mai densă și mai durabilă decât cei de unică folosință. Îi poți deci băga în mașina de spălat într-o pungă din pânză, pe ciclul de spălare cu apă rece sau călduță și apoi să-i lași să se usuce la aer. Richardson recomandă să clătești excesul de produse cosmetice de pe bureți înainte să-i bagi în mașină și să-i speli separat.

  3. Perdele pentru duș


  O perdea pentru duș plină de mizerie arată foarte urât. Dacă și a ta a ajuns în stadiul ăsta nu e nevoie încă să cumperi una nouă. O poți curăța în mașina de spălat rufe.

  „Dacă perdeaua ta de duș pare murdară sau are depuneri și mucegai pe ea, o poți băga în mașina de spălat cu câteva prosoape”, spune Maker. Prosoapele vor ajuta la procesul de frecare a perdelei ca să se curețe mai bine. Ea sugerează să folosești detergent obișnuit cu apă rece, care e mai blândă cu țesătura, iar Richardson recomandă să adaugi înălbitori pe baza de oxigen ca să reîmprospătezi perdeaua. Apoi atârn-o ca să se usuce.

  4. Perne 

  mașina de spălat perne

  Machiaj, salivă, transpirație… perna ta se poate murdări destul de tare, chiar și cu o față de pernă pe ea. Dacă perna ta e umplută cu pene, bumbac sau poliester, o poți băga în mașina de spălat.

  Tratează înainte petele și apoi spală pernele în apă rece (ca să protejezi umplutura) cu detergent, iar mașina setată pe ciclul delicat și cu rotații puține. Apoi pune pernele în uscător cu bile speciale pentru el ca să-și recapete pufoșenia. Asigură-te că sunt complet uscate înainte să le scoți ca să previi formarea de mucegai.

  5. Jucării de pluș

  Sunt băgate în gură, târâte pe jos și cărate pretutindeni. Jucăriile de pluș ale micuților primesc multă atenție și se murdăresc rapid. Din fericire, majoritatea jucăriilor de pluș moderne pot fi spălate în mașină. Dar înainte să o faci, verifica eticheta sau site-ul producătorului ca să fii sigură.

  Dacă jucăriile pot fi spălate în mașină, recomandarea este să le pui în plase delicate și să folosești detergent special pentru pielea copiilor. Apoi pune-le în uscător la temperatură joasă sau lasă-le să se usuce la aer.

  6. Hainele din mătase

  mașina de spălat haine din mătase

  Mătasea are o reputație nemeritată că e delicată. De fapt, Richardson spune că mătasea este unul dintre cele mai puternice materiale din lume, și că poate fi curățată la mașina de spălat.

  Richardson recomandă să pui hainele din mătase în pungi textile și să le speli cu săpun de rufe (nu detergent, care poate decolora sau strica textura firului) pe ciclul expres care este îndeajuns de lung ca să-ți curețe hainele, dar și îndeajuns de scurt încât să nu afecteze țesătura și apoi să le usuci la aer.

  7. Încălțămintea din pânză

  Richardson spune că pantofii confecționați din materiale naturale, precum bumbacul, cânepa sau inul, pot fi spălați la mașină, spre deosebire de cei făcuți din piele și piele întoarsă. Recomandă să pui pantofii din pânză într-o pungă textilă și să-i speli cu înălbitor cu oxigen (nu o să le afecteze culoarea) pe ciclul expres ca să-i faci ca noi rapid. Verifică totuși eticheta să te asiguri că nu au și alte materiale în compoziție, care s-ar deteriora la spălarea în mașină.

  8. Hainele din lână

  mașina de spălat

  Fiindcă lâna este o fibră naturală, hainele realizate din ea pot fi spălate în mașină dacă le manevrezi cu atenție. Pune fiecare articol de îmbrăcăminte din lână într-o pungă textilă și spală cu apă rece și pe ciclul delicat. De asemenea, folosește un detergent special pentru lână, fiindcă are un pH care nu va deteriora fibrele.

  9. Gecile cu umplură din pene

  Dacă geaca ta de iarnă nu are pe etichetă semnul că nu ai voie să o bagi în mașina de spălat, atunci poți să nu o mai duci la curățătorie și să te ocupi chiar tu de asta. Richardson sugerează să folosești săpun pentru rufe, nu detergent. Săpunul pentru rufe nu lasă reziduuri și nu va aplatiza penele din umplutură. Spală fiecare geacă individual în mașină, apoi las-o să se usuce la aer. Ca să devină iar pufoasă o poți pune în uscător cu trei mingi de tenis fără căldură.

  10. Covoarele din mașină

  Covoarele din mașină pătimesc multe, noroi, firimituri, zăpadă, și ocazionalele accidente când verși cafea sau suc. Sunt destul de rigide și deși se recomandă să le speli la mână, Richardson este de părere că dacă nu le cureți frecvent, le poți băga în mașină la ciclul cu apă rece și apoi să le lași să se usuce la aer.

   

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  10 lucruri pe care probabil nu știai că le poți curăța în mașina de spăl...