CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Ce obiecte și suprafețe poți curăța cu amoniac și chiar să aibă rezultat

publicat pe 15 aug. 2023

  Amoniacul este una dintre substanțele care chiar dau rezultate bune dacă este folosit pentru a curăța. Fie că vorbim de obiecte, fie că vorbim de suprafețe, amoniacul, simplu sau în diverse combinații, își face treaba mereu. Îți explicăm ce poți curăța cu amoniac astfel încât să redai strălucirea sau frumusețea obiectelor și suprafețelor. 

  Chiar dacă are o folosire la scară largă în industria chimică, amoniacul are și câteva utilizări casnice foarte eficiente, de care ar trebui să știi. Folosit, de exemplu, în combinații cu apa sau cu bicarbonat de sodiu și oțet, puterea îi este sporită. 

  Astfel, am căutat și am găsit ce poți curăța cu amoniac, de la obiecte la suprafețe, ca să știi cum te poate ajuta această substanță când chiar ai nevoie de ea. 

  Ce să știi despre amoniac:

  • Amoniacul este un compus chimic format dintr-un atom de azot și trei atomi de hidrogen;
  • Denumirea provine de la clorura de amoniu, care a fost descoperită pentru prima dată în „Oaza lui Ammon”, azi „Oaza Siwa” din Egipt;
  • Starea de agregare a substanței este sub formă gazoasă, cu un miros înțepător;
  • Amoniacul este mai ușor ca aerul. 

  Ce poți curăța cu amoniac: bijuterii din aur și argint

  ce poti curata cu amoniac shutterstock
  Amoniacul redă strălucirea bijuteriilor tale

  Cu toții avem acele bijuterii din aur și argint care ne plac, însă care au urme vizibile de purtare. Amoniacul poate reda strălucirea bijuteriilor.

  Ai nevoie de o cană cu apă caldă și o jumătate de cană de amoniac pe care le pui într-un vas. În amestecul rezultat scufunzi bijuteriile pentru 15 minute. După care le scoți și le ștergi cu o cârpă uscată. Odată ce sunt uscate vei sesiza diferența. 

  Ce poți curăța cu amoniac: redă strălucirea obiectelor de cristal

  Apropo de strălucire, amoniacul ajută să redai strălucirea obiectelor de cristal. Pune câteva picături de amoniac într-o cană cu apă, după care, cu o cârpă moale, aplică soluția pe obiectele din cristal. Clătește obiectele și șterge-le cu o cârpă moale și uscată. Obiectele tale din cristal vor străluci din nou grație amoniacului. 

  Ce poți curăța cu amoniac: alungă insectele

  Se întâmplă uneori ca insecte nedorite să apară în zonele și în spațiile din cămară, acolo unde ai provizii de iarnă. Ca să alungi insectele ai nevoie de amoniac. Trebuie să faci o soluție într-o jumătate de cană de amoniac și un litru de apă.

  Cu mixul rezultat speli rafturile, sertarele și dulapurile din cămară. E foarte important ca odată ce le-ai spălat să le lași deschise pentru a se aerisi. Insectele nu tolerează amoniacul și nu se vor mai întoarce în aceste locuri. 

  Ce poți curăța cu amoniac: îndepărtează depunerile de grăsime

  Amoniacul, la fel ca bicarbonatul de sodiu, e foarte util în activitățile casnice de curățenie. Atunci când ai depuneri de grăsime sau de săpun greu de luat, amoniacul îți poate fi de folos. Aceste pete de grăsime sau de săpun se pot găsi pe obiectele sanitare de porțelan din baie sau pe unele obiecte din bucătărie.

  Ai nevoie de o soluție de patru litri de apă fierbinte și o lingură de amoniac. Freci bine obiectele de porțelan cu acest amestec, iar la final clătești cu multă apă. Depuneri de grăsime vor dispărea ca prin minune. 

  Ce poți curăța cu amoniac: scapă de mucegai

  ce poti curata cu amoniac shutterstock
  Șterge mucegaiul cu amoniac și poartă mănuși

  Mucegaiul poate să fie o reală bătaie de cap atunci când pătrunde în casă. Pe lângă faptul că este un pericol pentru sănătatea ta, mai poate să devină și o problemă greu de rezolvat dacă nu este depistat la timp. Amoniacul, în combinație cu bicarbonatul de sodiu și cu oțetul, poate elimina rapid orice urmă de mucegai. 

  Ai nevoie de o cană de amoniac, o jumătate de cană de oțet și un sfert de cană de bicarbonat de sodiu. Ia un burete și înmoaie-l în soluție, după care freacă zonele afectate de mucegai. Odată aplicată soluție, urmele de mucegai vor începe să dispară. Foarte important: nu face această operațiune fără să porți mănuși de menaj. 

  Ce poți curăța cu amoniac: soluție de curățat covoarele

  Petele de pe covoare sau de pe tapițerie pot fi scoase cu amoniac. Tot ce trebuie să faci este să înmoi un burete într-o soluție preparată dintr-o cană de amoniac dialuat în doi litri de apă caldă. După care să aplici peste pete. Lasă să se usuce complet, iar dacă este nevoie poți să repeți operațiunea. 

  Ce poți curăța cu amoniac: ferestrele pătate 

  Ferestrele murdare și pătate de urme de degete sau de praf pot să fie curățate foarte ușor cu amoniac. Ai nevoie de o cârpă moale pe care o înmoi într-o soluție formată dintr-o cană de amoniac și trei căni de apă. Grație amoniacului, ferestrele se vor curăța și își vor recăpăta strălucirea. 

  Ce poți curăța cu amoniac: ceara de pe parchet

  Odată cu trecerea timpului, ceara cu care parchetul a fost lustruit ajunge să prindă o tentă galbenă și inestetică. Stratul vechi de ceară poate fi curățat cu amoniac. Te poți folosi de o cană de amoniac diluată în doi litri de apă.

  Spală podeaua cu acest amestec și lasă-l să acționeze pentru cinci minute. După care freacă parchetul cu un burete abraziv din nailon sau din material plastic pentru a îndepărta ceara veche. Resturile le poți lua cu o cârpă sau cu un burete curat. În final, tot ce ai de făcut este să clătești parchetul. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce obiecte și suprafețe poți curăța cu amoniac și chiar să aibă rezultat