Cu ce se curăță parchetul după zugrăvit. Trucuri și metode de mare ajutor
publicat pe 24 iul. 2024Urmele de vopsea lavabilă apar pe parchet în timpul procesului de zugrăvire a pereților. Parchetul poate fi afectat dacă lavabila se întărește, de aceea trebuie să cureți suprafața imediat. Iată cu ce se curăță parchetul după zugrăvit și ce soluții să folosești în funcție de tipul pardoselii. Detalii și metode, în articol.
Atunci când zugrăvești, inevitabil vor apărea urme nedorite de vopsea lavabilă pe parchet. Chiar dacă parchetul este acoperit de hârtii sau de o prelată de protecție, urmele de lavabilă tot vor fi vizibile.
În funcție de tipul parchetului, trebuie să acționezi pentru ca zugrăveala să nu afecteze suprafața. Îți explicăm în cele ce urmează la ce soluții să apelezi.
De ce se curăță greu vopseaua lavabilă de pe parchet
Vopseaua lavabilă este concepută pentru a fi rezistentă la apă și pentru a adera bine pe suprafețe. Atunci când se întărește pe parchet, devine dificil de îndepărtat din mai multe motive:
Are aderență puternică: vopseaua lavabilă conține rășini care se leagă ferm de suprafețe, inclusiv de parchet, făcând-o dificil de curățat odată ce s-a întărit;
Compoziția chimică: vopseaua este rezistentă la apă și multe soluții de curățare obișnuite, ceea ce necesită utilizarea unor metode și substanțe speciale pentru a o îndepărta eficient;
Textura parchetului: parchetul poate avea o suprafață texturată sau poroasă, unde vopseaua se poate infiltra, ceea ce face duce la îngreunarea procesul de curățare.
Ce substanțe să eviți:
- Acetona: deși este eficientă pentru a îndepărta orice urmă de vopsea, acetona poate deteriora finisajul parchetului;
- Produse abrazive: periile dure sau produsele de curățat abrazive pot să zgârie foarte rău suprafața parchetului de lemn;
- Solvenți puternici: conțin compuși chimici agresivi pot deteriora lemnul și finisajul acestuia.
Cu ce se curăță parchetul după zugrăvit
Metodele de curățare pentru parchetul afectat de urmele de vopsea lavabilă trebuie să fie aplicate pe rând, de la cea mai simplă la cea mai eficientă.
Răzuire ușoară
Folosește o spatulă din plastic pentru a îndepărta ușor vopseaua sucată. Ai grijă să nu produci zgârieturi suprafeței parchetului.
Solvent pentru vopsea
Dacă urmele de vopsea sunt persistente, folosește un solvent specific pentru tipul de lavabilă aplicată. Aplică solventul pe un șervețel și freacă ușor zona afectată. Poți testa solventul pe o zonă mai puțin vizibilă pentru a verifica efectul asupra parchetului.
Oțet și apă caldă
Soluția de oțet alb diluat în apă caldă poate fi eficientă pentru a înmuia vopseaua uscată. Aplică soluția pe un burete non-abraziv și freacă până când vopseaua se desprinde de pe suprafața parchetului.
Atenție: oțetul este acid și poate afecta stratul protector din lac al parchetului. Nu trebuie folosit regulat în acest proces de curățare.
Bicarbonat de sodiu
Grație efectului abraziv, bicarbonatul de sodiu poate îndepărta urmele întărite de vopsea lavabilă. Mai mult, dacă este combinat cu suc de lămâie, efectul este sporit.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și în combinație cu apă pentru a forma o pastă cu care să curețe resturile de vopsea.
Clor
Amestecă într-un recipient o măsură de apă cu una de clor. Înmoaie puțină vată în soluția rezultată și aplică pe petele de vopsea lavabilă. Lasă să acționeze pentru scurt timp, apoi freacă zona afectată cu o burete.
Benzină
Benzina este un bun diluant și poate acționa foarte bine în contact cu urmele de lavabilă de pe parchet.
Urmele trebuie să fie tamponante cu un burete îmbibat în benzină. Ca mai apoi să folosești un alt burete pentru a freca și șterge resturile de vopsea.
Curățarea zugrăvelii de pe parchetul de lemn
Parchetul din lemn, grație texturii sale, are nevoie de o îngrijire aparte, mai ales după ce a fost stropit cu urme de vopsea. Soluțiile de curățare trebuie să îndepărteze urmele, dar și să protejeze lemnul. Uite ce poți să folosești:
Ulei de măsline și bicarbonat de sodiu: amestecă cele două ingrediente până când se formează o pastă. Aplică pasta rezultată direct pe urmele de vopsea și las-o să acționeze câteva minute. Freacă apoi cu un burete până când urmele de vopsea dispar;
Apă și detergent: combină apă caldă cu câteva picături de detergent de vase. Înmoaie un burete în soluție și aplică direct pe vopseaua uscată. Freacă ușor și mai aplică soluție până când urmele de lavabilă se desprind;
Alcool izopropilic: este foarte eficient pentru îndepărtarea urmelor întărite de vopsea lavabilă. Aplică puțin alcool izopropilic pe o dischetă din bumbac și freacă zona afectată. Vopseaua lavabilă se va dizolva rapid.
-
Sponsored
Tipuri populare de uși de garaj pentru case moderne (P)
Designul casei moderne se bazează pe detalii care adaugă valoare, stil și optimizează la maximum funcționalitatea. Printre aspectele importante, ușa de garaj joacă un rol esențial, nu doar din perspectiva […]
-
DESIGN INTERIOR
4 idei în tendințe pentru decorarea unui perete pe hol
Ține cont de dimensiunea holului înainte să pui orice tip de decorațiune.
-
LIFE
Ce nu e bine să dai din casă. Lista obiectelor pe care să nu le împrumuți, conform superstițiilor
Avem explicații pentru fiecare.