CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

4 pași prin care să pregătești pereții înainte să-i zugrăvești

publicat pe 10 nov. 2021

    Dacă vrei să îți pregătești pereții pentru zugrăvire trebuie să urmezi câțiva pași simpli și concreți care te vor ajuta să ajungi la rezultatul dorit. O să ai nevoie de câteva ustensile și materiale de bricolaj pe care să le folosești până să dai cu vopsea lavabilă pe pereți. O bună pregătire a pereților în acest sens asigură un aspect estetic superior și o rezistență în timp.

    Numai că trebuie să știi că ceea ce o să îți explicăm e la nivel teoretic. Dacă consideri că nu ai aptitudinile necesare să pregătești pereții pentru zugrăvire, atunci ar fi bine să apelezi la ajutorul unui meșter profesionist. Hai să îți explicăm pașii.

    Zugrăvirea pereților ține de o igienizare a casei, pe de o parte, dar, pe de altă parte, și de o nevoie de schimbare. Indiferent că vorbim despre o locuință nouă sau de una care are nevoie de renovare, pregătirea pereților pentru zugrăvire e o operațiune necesară peste care nu poți să sari.

    1. Pregătirea pereților pentru zugrăvire: curăță vopseaua veche

    Primul pas pe care îl ai de făcut înainte să zugrăvești pereții ar fi să înlături vopseaua veche, indiferent de tipul ei – var, humă sau vopsea lavabilă. Așa că o să ai nevoie de o bidinea înmuiată în apă caldă cu puțin detergent de vase sau săpun lichid. O linguriță la 5 litri de apă e suficientă, atât cât acest amestec să nu facă spumă multă. Dai acest amestec cu bidineaua pe toată suprafața pereților, iar odată umeziți pereții poți începe să îndepărtezi vopseaua veche cu un șpaclu.

    Atunci când pereții sunt umeziți o să ajungi să identifici zonele unde gletul anterior dat pe pereți s-a umflat și trebuie dat jos pentru a fi reperat. Șpaclul trebuie folosit într-un unghi cât mai mic, astfel încât gletul vechi să nu se deterioreze. După pereți, se curăță și tavanul în același mod dacă vrei să dai aceeași vopsea și acolo.

    curatare vopsea veche pregatirea peretilor pentru vopsire shutterstock
    Îndepărtarea stratului de vopsea veche se face cu grijă Foto: Shutterstock

    Nu uita să să scoți cât mai multă mobilă din cameră, dar dacă piesele de mobilier sunt prea grele sau voluminoase atunci pune-le în centrul camerei și acoperă-le cu folii de protecție.

    La fel, un alt aspect la fel de important în acest punct, recomandat de meșteri, ar fi să completezi cu glet acrilic golurile neestetice de lângă plinta pardoselii, de lângă ferestre sau de lângă tocurile ușilor.

    2. Repară imperfecțiunile de pe pereți cu ajutorul gletului

    Urmează apoi pasul secund în pregătirea pereților pentru zugrăvire. Anume reparația și astuparea golurilor și crăpăturilor din pereți. Pentru asta ai nevoie de glet de încărcătură sau încărcare care are rolul de a oferi rezistență mai mare peretelui și un grad mai mare de adezivitate. Gletul se aplică cu gletiera. O să ai nevoie să dai „două mâini”, cum spun meșterii. Prima pentru a astupa golurile, a doua pentru a uniformiza suprafața.

    După care, când pereții s-au uscat, trebuie să dăi o altă mână de glet de finisaj care acționează ca strat suport pentru lavabil. Treci apoi la șlefuirea sau șmirgheluirea pereților cu pânză sau hârtie abrazivă pentru a obține o suprafață nedetă. Ar fi bine să folosești la început o hârtie abrazivă cu granulație mai mare, iar spre final o hârtie cu granulație fină pentru a ajunge la un aspect cât mai plăcut. După ce finalizezi pasul asta, șterge pereții cu o cârpă moale, ușor umedă.

    glet pregatirea peretilor pentru vopsire shutterstock
    Gletul ajută să acoperi găurile și crăpăturile Foto: Shutterstock

    3. Cum se aplică amorsa pentru pregătirea pereților pentru zugrăvire

    Pasul al treilea în pregătirea pereților pentru zugrăvire se leagă de aplicarea amorsei pentru a uniformiza capacitatea peretelui de absorbi vopseaua, astfel încât să se usuce uniform. Pentru pereții care au mai fost vopsiți, meșterii recomandă aplicarea a două straturi de amorsă, iar pentru pereții noi se aplică doar un strat. Totodată, ar fi bine ca amorsa pe care o folosești să fie compatibilă cu vopseaua. Adică să folosești amorsa de la același producător cu cel al vopselei lavabile.

    amorsa pregatirea peretilor pentru vopsire shutterstock
    Aplică amorsa cu ajutorul bidinelei, nu cu trafaletul Foto: Shutterstock

    O greșeală semnalată de meșteri ar fi să eviți să aplici amorsa cu trafaletul, ca să nu curgă pe pereți. În schimb, ar fi bine să o aplici cu bidineaua, direct pe pereți, pentru a-i umezi. Lasă pereții apoi „să tragă” umezeală între 30 și 60 de minute, ca să fie uscați complet. Iarna, uscarea pereților în acest punct poate să dureze mai mult.

    4. Pasul final: aplică vopseaua lavabilă dorită

    După toți acești pași urmează aplicarea efectivă a vopselei lavabile pe pereți. Aplică vopseaua lavabilă dorită în două straturi, într-un interval de 12-24 de ore. Iar dacă pașii au fost urmați corect, atunci vopseaua se va usca uniform și fără pete de culoare. Iar tu vei obține efectul de culoare dorit și schimbarea de care aveai nevoie în casă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments