CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce poți curăța petele de superglue fără să distrugi suprafețele

  Ai scăpat din greșeală superglue pe parchet, canapea, faianță sau gresie? Nu te panica, am găsit soluții la îndemână. Iată cu ce se îndepărtează superglue de pe diferite tipuri de suprafețe.

  Chiar dacă, inițial, pare dificil de înlăturat superglue-ul de pe suprafețe, nu este imposibil. Ai nevoie doar de puțină răbdare pentru a încerca diverse metode de înlăturare a lipiciului, în funcție de suprafața pe care se află superglue-ul și de vechimea acestuia. O pată proaspătă de lipici, încă umedă, dispare dacă o ștergi cu apă caldă. Dacă, însă, lipiciul s-a uscat, vei avea nevoie de ajutorul unor substanțe ceva mai puternice.

  Cu ce se îndepărtează superglue: cei mai buni agenți de curățare

  Înlăturarea petelor de superglue uscat necesită folosirea unor solvenți. Pe unii, cu siguranță îi ai prin casă.

  Acetonă

  Acetona pentru ojă e solventul cel mai des folosit pentru înlăturarea superglue-ului de pe suprafețe precum sticlă, plastic, gresie sau piele. Torni o cantitate mică de acetonă pe o cârpă curată și uscată, apoi ștergi suprafața fără să apeși sau să freci prea mult.

  În cazul în care reziduurile persistă, încearcă o periuță cu peri moi, pentru a nu zgâria suprafața. Mare atenție la folosirea acetonei pe îmbrăcăminte, deoarece poate lăsa pete. Întotdeauna, testează mai întâi pe o suprafață mică.

  Și nu folosi niciodată acetonă pe suprafețele din lemn.

  Alcool

  Alcoolul este o altă opțiune excelentă pentru a înlătura superglue, în special de pe gresie sau faianță. Torni puțin alcool pe superglue și răzuiești ușor cu o spatulă de plastic. Sau torni puțin pe reziduurile de superglue și lași să se înmoaie pentru aproximativ zece minute.

  Nu folosi altceva în afară de plastic, deoarece riști să zgârii suprafața.

  De asemenea, alcoolul poate elimina superglue-ul de pe mobilă, dar poate afecta tapițeria. Este, din nou, foarte important să testezi în prealabil pe o zonă ascunsă pentru a vedea cum reacționează materialul(dacă se decolorează sau nu).

  Apă fierbinte și detergent de vase

  cu ce se indeparteaza superglue
  Cu ce se îndepărtează superglue: apă fierbinte și detergent de vase

  Această combinație este opțiunea excelentă pentru înlăturarea superglue-ului de pe suprafețele care nu pot fi tratate cu acetonă. Într-un vas cu apă firbinte, pune puțin detergent de vase. Nu foarte mult, pentru a nu se forma bule. Înmoaie o cârpă și pune-o pe suprafața acoperită de superglue. Lasă să acționeze câteva minute bune, după care încearcă să îndepărtezi lipiciul.

  Oțet

  Oțetul este o alternativă excelentă la acetonă, deși nu este la fel de puternic. Însă, dacă ești îngrijorat de faptul că substanțele chimice din acetonă ar putea deteriora suprafața pe care ai scăpat superglue, atunci ar fi mai bine să folosești oțet. El este un agent natural de îndepărtare a lipiciului care funcționează pe o varietate de suprafețe. Cel mai indicat este oțetul alb sau cel distilat, deoarece nu pătează.

  Bicarbonat de sodiu și ulei de cocos

  În cazul în care suprafața afectată nu suportă acetona, amestecul de bicarbonat cu ulei de cocos poate fi varianta perfectă. La contactul cu superglue, bicarbonatul de sodiu îl transformă în forma sa de plastic, în timp ce uleiul de cocos înmoaie adezivul, făcând lipiciul mai ușor de desprins. Pe tapițerie, n-ar fi indicat să folosești ulei de cocos, deoarece pătează, însă poți opta pentru un amestec de bicarbonat de sodiu și apă.

  Pașii pe care să-i urmezi când cureți petele de superglue 

  Am enumerat cu ce se îndepărtează superglue, iată și care e procesul recomandat

  Pașii pe care să-i urmezi când cureți superglue de pe gresie/faianță

  Pe cât posibil, încearcă să acționezi în momentul în care faianța s-a pătat cu superglue: șterge rapid cu o cârpă umedă. Testează solventul pe o suprafață mică pentru a te asigura că acetona nu decolorează placa de faianță.

  Înmoaie o cârpă în acetonă și șterge suprafața cu lipici. O poți și lăsa peste adeziv cam 15 minute, astfel încât să acționeze mai bine. Superglue-ul ar trebui să se îndepărteze destul de ușor. În cazul în care cantitatea de adeziv este mare, ar putea fi nevoie să mai repeți procedura.

  După îndepărtarea superglue-ului, șterge suprafața cu apă și detergent de vase.

  cum îndepărtezi super glue de pe lemn
  Cu ce se îndepărtează superglue de pe lemn: cu spatulă și răbdare

  Pașii pe care să-i urmezi când cureți superglue de pe lemn

  În cazul lemnului e absolut necesar să lași adezivul să se întărească și abia apoi să acționezi cu un amestec de bicarbonat de sodiu și oțet.

  Mai întâi, încearcă să răzuiești superglue-ul cu o spatulă de lemn. Dacă nu ai succes, aplică pasta de oțet și bicarbonat de sodiu. Lasă să acționeze câteva minute, după care șterge ușor cu o cârpă. NU este cea mai rapidă soluție, însă este singura prin care îți poți proteja mobilierul.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cu ce poți curăța petele de superglue fără să distrugi suprafețele