Life

Cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplărie și diverse suprafețe din casă

Știi momentul acela când zugrăvești și te gândești că o să ai tu grijă să nu picuri vopsea peste tot? Cu principiul ăsta în minte omiți să acoperi totul cu folii de plastic și la final te alegi cu pete peste tot. Așa că apoi trebuie să scapi de ele și, dacă ai ghinionul să le observi când sunt deja uscate, nu-i chiar floare la ureche.

Noroc că am vorbit cu un specialist care ne-a spus exact cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată.

Cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe termopan sau tâmplăria PVC

Dacă nu a trecut prea mult timp de când au apărut petele pe termopan sau pe tâmplăria PVC, scapi de ele destul de ușor. „În primele zile, petele pot fi îndepărtate și cu apă fierbinte”, explică Marian C, reprezentant Ajusto, o companie ce oferă servicii de amenajări interioare și curățenie. După aproximativ 30 de zile, trebuie să treci la artileria grea.

„Apoi se va trece la substanțe mai tari, cum ar fi alcoolul izopropilic. Acesta este recomandat și pentru tâmplăria de aluminiu, pentru că nu deteriorează vopseaua tâmplăriei”, explică specialistul. El recomandă să folosești o cârpă îmbibată ori un burete, iar dacă nu este suficient, o perie fină, cum sunt cele pentru unghii.

Dacă tot nu ies petele, atunci poți să folosești diluant, însă trebuie să îți asumi riscul că poate duce la mătuirea vopselei tâmplăriei, atenționează Marian. De pe termopan, vopseaua lavabilă poate fi îndepărtată cu un răzuitor multifuncțional.

Cu ce scoți vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplăria de lemn

„Cu cât petele sunt mai vechi, cu atât mai greu sau chiar imposibil va fi să le cureți fără să afectezi zona”, spune specialistul Ajusto.

El ne-a spus cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplăria de lemn: „este indicată folosirea părții abrazive a unui burete. Se poate folosi și un șpaclu, dar cu mare atenție”. Aceeași metodă este indicată și în cazul parchetului de lemn.

Cum îndepărtezi petele de vopsea de pe gresie și faianță

Cea mai bună metodă de curățare a petelor de vopsea de pe gresie și faianță este cu un aparat cu aburi, spune Marian. Însă dacă nu ai așa ceva acasă, poți folosi și diluant sau alcool izopropilic. Pe de altă parte, poți încerca să improvizezi cu ce mai ai prin cămară. „Se pot prepara și soluții în casă, pe bază de oțet, lămâie și sare grunjoasă”, spune specialistul Ajusto.

Iar pentru că cel mai eficient este să previi în loc să tratezi, ține minte ca data viitoare să cumperi folii de plastic pe care să folosești pentru a acoperi parchetul, mobila sau chiar tâmplăria atunci când te apuci de zugrăvit. Astfel, nu vei mai avea nevoie să știi cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe anumite suprafețe.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AffiliateLabz
9 months ago

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

icon

VIDEO 5 branduri mici românești ale căror produse te învelesc în hygge