
Cum se curăță corect vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplărie, termopan, gresie și faianță
Suntem siguri că nu ești scutit de anxietatea picăturilor de vopsea atunci când zugrăvești. Chiar și așa, fiind luați pe sus de hărnicie, ni se întâmplă să omitem să acoperim totul cu folii de plastic, iar la final ne alegem cu pete de vopsea peste tot. Iar când vei vrea să scapi de ele, dacă ai ghinionul să le observi când sunt deja uscate, nu o să îți fie tocmai ușor.
Dar stai fără grijă, suntem pregătiți să te ajutăm! Am vorbit cu un specialist care ne-a spus cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe suprafețele pe care a ajuns nepoftită.
Cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe termopan și de pe tâmplăria PVC
Dacă nu a trecut prea mult timp de când te-ai ales cu pete pe termopan sau pe tâmplăria PVC, scapi de ele destul de ușor. „În primele zile, petele pot fi îndepărtate și cu apă fierbinte”, explică Marian C, reprezentant Ajusto, o companie ce oferă servicii de amenajări interioare și curățenie. După aproximativ 30 de zile, trebuie să treci la artileria grea.

„Apoi se va trece la substanțe mai tari, cum ar fi alcoolul izopropilic. Acesta este recomandat și pentru tâmplăria de aluminiu, pentru că nu deteriorează vopseaua tâmplăriei”, explică specialistul. El recomandă să folosești o cârpă îmbibată ori un burete, iar dacă nu este suficient, o perie fină, cum sunt cele pentru unghii.
Dacă petele tot nu ies, atunci poți să folosești diluant, însă trebuie să îți asumi riscul că poate duce la mătuirea vopselei tâmplăriei, atenționează Marian.
Cu ce se curăță lavabila de pe termopan atunci când este proaspăt vopsit
Atunci când varul lavabil care a curs pe termopan este proaspăt se poate curăța destul de ușor. Cea mai simplă metodă este curățarea cu apă și detergent. Tot ce trebuie să faci este să uzi o lavetă cu textură de bumbac ori un burete moale și să aplici orice fel de detergent ai la îndemână – de rufe, de vase, chiar și gelul de duș este potrivit. Petele ar trebui să dispară imediat. Această metodă clasică este, de altfel, și avantajoasă, pentru că poți să folosești produse pe care le ai deja în casă.
Cu ce se curăță lavabila de pe termopan atunci când începe deja să se usuce
Dacă petele de var lavabil de pe geamul termopan au început deja să se usuce, cea mai bună modalitate de curățare este folosirea uleiului de măsline. Trebuie să torni câteva picături pe o lavetă moale, uscată și să ștergi suprafața afectată.
Cu ce se curăță lavabila de pe termopan când petele deja s-au uscat
Ei bine, lucrurile au devenit dificile. Însă există soluții pentru această problemă. Dacă vrei să scapi de petele de lavabilă uscate folosește o soluție bazată pe alcool – poți să folosești alcool sanitar sau acetonă – combinat cu oțet și amidon de porumb. Aceste soluții nu vor afecta suprafața geamului. Aplică soluția făcută de tine pe o dischetă demachiantă sau pe o bucată de vată și șterge ușor geamul. La final, curăță suprafața cu apă călduță și folosește detergent pe post de degresant.
De pe termopan, vopseaua lavabilă uscată mai poate fi îndepărtată cu un răzuitor multifuncțional.
Cu ce scoți vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplăria de lemn
„Cu cât petele sunt mai vechi, cu atât mai greu sau chiar imposibil va fi să le cureți fără să afectezi zona”, spune specialistul Ajusto.
El ne-a spus cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe tâmplăria de lemn: „este indicată folosirea părții abrazive a unui burete. Se poate folosi și un șpaclu, dar cu mare atenție”. Aceeași metodă este indicată și în cazul parchetului de lemn.
Cu ce se curăță lavabila de pe gresie și faianță
Ai ajuns în pragul disperării și te tot întrebi cu ce se curăță lavabila de pe gresie și faianță? Cea mai bună metodă de curățare a petelor de vopsea de pe gresie și faianță este cu un aparat cu aburi, spune Marian. Însă dacă nu ai așa ceva acasă, poți folosi și diluant sau alcool izopropilic. Pe de altă parte, poți încerca să improvizezi cu ce mai ai prin cămară. „Se pot prepara și soluții în casă, pe bază de oțet, lămâie și sare grunjoasă”, spune specialistul Ajusto.

Iar pentru că cel mai eficient este să previi în loc să tratezi, ține minte ca data viitoare să cumperi folii de plastic pe care să le folosești pentru a acoperi parchetul, mobila și tâmplăria atunci când te apuci de zugrăvit. Astfel, nu vei mai avea nevoie să știi cu ce se curăță vopseaua lavabilă uscată de pe anumite suprafețe.
-
LIFE
Vacanța din țară: 5 pensiuni inedite și autentice din Bucovina, unde te poți bucura de mâncare tradițională delicioasă
O vacanță reușită = o experiență culinară pe măsură.
-
LIFE
Hotspots: 5 localuri din Piatra Neamț cărora merită să le treci pragul și unde mănânci bine
Nicio aventură fără mâncare bună.
-
Apartamente cu 2 camere
Before&after într-un apartament cu două camere: au dărâmat pereții și au reconfigurat total spațiul
Au plecat de la un buget de 20.000 euro, iar la final au ajuns la 35.000 euro.
Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂