Cu ce se curăță grăsimea arsă din cuptor. Cele mai simple și de ajutor metode
publicat pe 21 nov. 2024Grăsimea arsă din cuptor poate să emane un miros neplăcut dacă nu este curățată. Mai mult, cuptorul nu va mai distribui corect căldura din cauza excesului de grăsime necurățată. Iată cu ce se curăță grăsimea arsă din cuptor și ce soluții și ingrediente îți pot fi utile. Toate detaliile, în articol.
Grăsimea arsă în cuptor: cum afectează aparatul electrocasnic
Grăsimea arsă, acumulată în urma utilizării frecvente a cuptorului, nu doar că afectează aspectul acestuia, dar poate avea și consecințe asupra funcționării și durabilității aparatului.
Grăsimea se depune în timpul gătitului alimentelor grase sau atunci când sosuri, uleiuri sau alte lichide fierbinți se varsă și sunt expuse la temperaturi ridicate. În timp, grăsimea arsă poate emana mirosuri neplăcute, poate afecta distribuția uniformă a căldurii și poate deveni un mediu propice pentru bacterii.
Cu ce se curăță grăsimea arsă din cuptor
Cele mai bune soluții cu care poți să cureți grăsimea arsă din cuptor sunt cele din comerț. În general, soluțiile de tip spray sau gel au capacitatea de a dizolva rapid grăsimea.
Multe dintre ele au substanțe active care ajută la dizolvarea grăsimea sau sunt pe bază de bicarbonat de sodiu și hidroxid de sodiu, două ingrediente cu rol activ de curățare și degresare.
Pași pentru aplicare:
Pregătirea cuptorului: Asigură-te că aparatul electrocasnic este rece, după care scoate grătarele și tăvile.
Aplicarea soluției: Pulverizează sau aplică gelul pe suprafețele afectate. Aplică soluția din plin pentru un efect puternic de degresare.
Timp de acționare: Lasă soluția să acționeze conform instrucțiunilor. De obicei, timpul de acțiune este cuprins între 10 și 30 de minute.
Curățarea: Folosește o lavetă umedă sau un burete abraziv pentru a îndepărta grăsimea înmuiată. Insistă acolo unde grăsimea se îndepărtează mai greu.
Clătirea: Șterge suprafețele cu apă curată pentru a elimina orice reziduu chimic. Folosește-te de o lavetă curată.
Cea mai bună soluție de curățat grăsimea făcută în casă
Pe de altă parte, atunci când ai nevoie de soluții rapide și la îndemână, ingredientele din bucătărie pot fi ideale pentru a curăța grăsimea arsă din cuptor.
Dintre toate, bicarbonatul de sodiu și oțețul alb se dovedesc a fi cele mai eficiente, mai ales când sunt combinate.
Pentru început, amestecă bicarbonatul cu apă caldă până când formezi o pastă suficient de groasă. Întinde pasta pe zonele murdare și las-o să acționeze până la 30 de minute. După care, ia oțetul și pulverizează peste pastă. Vei observa o reacție efervescentă care ajută la desprinderea grăsimii.
Folosește un burete abraziv sau o perie moale pentru a freca grăsimea în timp ce se desprinde de pe suprafața cuptorului.
După ce toată grăsimea s-a luat de pe interiorul cuptorului, șterge cu o lavetă curată și umedă.
Alte metode și ingrediente pentru a curăța cuptorul de grăsime
Dincolo de folosirea bicarbonatului de sodiu, grăsimea din interiorul cuptorului mai poate fi îndepărtată și prin folosirea altor ingrediente naturale.
Lămâie și apă: stoarce sucul de la două lămâi într-un vas termorezistent, adaugă apă și lasă vasul în cuptor la 150 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Aburii vor înmuia grăsimea, curățarea fiind astfel mult mai ușoară.
Sare: presară sare pe zonele cu grăsime încălzită, lasă să acționeze câteva minute, apoi freacă cu un burete umed.
Detergent de vase: Amestecă detergent lichid de vase cu apă caldă și folosește soluția pentru a curăța murdăria mai ușoară.
Cum previi acumularea de grăsime în cuptor
Dincolo de curățarea constantă a cuptorului după fiecare utilizare, mai poți apela la câteva metode care să prevină murdărirea cu stropi de grăsime. Uite câteva sugestii, mai jos:
Folosește tăvi cu rol de protecție: Pune o tavă de copt sub grătarele pe care gătești alimente grase. În felul acesta, resturile de grăsime se vor scurge doar pe această tavă.
Curăță regulat: Șterge interiorul cuptorului după fiecare utilizare pentru a preveni întărirea grăsimii.
Pune hârtie de copt: Acoperă tăvile cu hârtie de copt pentru a reduce contactul direct al alimentelor cu suprafețele cuptorului, în timp ce acestea se gătesc.
Ventilația: Cuptorul trebuie să fie bine ventilat pentru a minimiza acumularea aburilor și a grăsimilor.
Evita supraîncălzirea: Gătește la temperaturi adecvate pentru a reduce riscul arderii alimentelor și stropirea cu grăsime.
-
LIFE
Trucuri și metode simple prin care să ții pisica departe de bradul de Crăciun
Stârnește-i anumite simțuri și nu va mai sta lângă brad.
-
LIFE
Cât consumă instalația de brad. Ce se întâmplă de fapt dacă o lași tot timpul pornită
Nu e un cost atât de mare comparativ cu magia pe care o aduce bradului.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță ceaunul de fontă și ce e bine să faci după fiecare utilizare
Cu îngrijirea potrivită, vasele din fontă rezistă generații întregi.