UTILE

Simboluri cuptor electric: ce înseamnă fiecare și când se folosesc

publicat pe 17 ian. 2024

  Simbolurile de pe afișajul cuptorului electric pot să creeze confuzie dacă nu sunt înțelese corect. Fiecare are asociată o funcție specifică unei anumite operațiuni de gătire. Iată ce simboluri are cuptorul electric, ce înseamnă fiecare și cum funcționează în timpul preparării unui aliment. 

  Cuptorul electric devine o alegere tot mai populară pentru prepararea mâncărurilor grație funcțiilor mai diverse. Spre deosebire de cel pe gaz, cuptorul electric are funcții mai avansate, este mai ușor de utilizat și nu arde mâncarea. Noile modele de cuptoare electrice au o durată de utilizare de cel puțin zece ani. 

  Singurele necunoscute când vine vorba de un cuptor electric sunt simbolurile funcțiilor de care dispune. Deși unele dintre ele sunt simple și ușor de înțeles, ca la un cuptor clasic, alte simboluri par complexe și nu își fac înțeleasă funcția pe deplin. 

  În cele ce urmează îți explicăm ce înseamnă fiecare dintre simbolurile unui cuptor electric. De notat că indiferent de brand, simbolurile sunt asemănătoare și au aceleași funcții. Singura diferență este poziționarea acestora pe afișajul cuptorului. 

  Simboluri cuptor electric: funcția care dă căldură de jos

  simboluri cuptor electric

  Unul dintre simbolurile de bază este pătratul cu o linie în partea de jos. Acest simbol informează că, atunci când cuptorul este aprins, căldura vine din partea de jos. Această funcție poate fi folosită atunci când gătești cozonaci, checuri sau preparate în bain-marie. 

  Un alt simbol prezent pe cuptorul electric este pătratul cu o linie sus și una jos. În acest caz, căldura vine din ambele părți. Funcția e indicată pentru a coace blaturi de pizza, foietaje, pește sau prăjituri. 

  Simbolul cu un pătrat în care sunt prezente o linie jos și un ventilator pornește căldura exclusiv din partea de jos. Ventilatorul cuptorului va fi și el pornit pentru a distribui căldura uniform în interior. Peștele, legumele și lasagna se pot găti cu această funcție. 

  Simboluri cuptor electric: ce înseamnă liniile în zig-zag

  simboluri cuptor electric

  Două linii în zig-zag, în partea de sus, semnifică funcția grill a cuptorului electric. Aparatul va folosit astfel doar elementul superior de încălzire și nu necesită preîncălzire. Dacă folosești această funcție pentru a găti, trebuie să așezi o tavă sub grătar pentru a colecta grăsimea. Funcția e ideală pentru frigărui. 

  În schimb, o singură linie în zig-zag înseamnă că se va folosi un singur element de încălzire. Dacă simbolul are și un ventilator, atunci este vorba despre funcția grill cu convecție de aer. Aceasta se pretează preparării bucăților mari de carne sau pentru pui la rotisor. 

  Pictograma cu o linie în zig-zag sus și o linie dreaptă jos arată că funcția grill este pornită în timp ce căldura vine de jos. 

  Simboluri cuptor electric: dezghețare, curățare și siguranță

  simboluri cuptor electric

  Simbolul cu un fulg de nea indică funcția de dezghețare a alimentelor. Cuptorul se va încălzi între 30 și 60 de grade pentru a dezgheța alimentul dorit. În tot acest tip, pictograma cu un bec va fi pornită pentru a arăta că funcționează lumina interioară a cuptorului. 

  Funcția de încălzire a farfuriilor este reprezentată de simbolul cu trei linii. Cuptorul electric are și o funcție de curățare, denumită pirolitică, care e indicată cu simbolul cu puncte în interiorului pătratului. Curățarea pirolitică se folosește de temperaturi mari pentru a autocurăța cuptorul pe interior. 

  Pătratul cu clopoțel este alarma care anunță atunci când preparatul este gata. Există și un simbol cu ceas care indică timpul de pregătire, iar pictograma cu cheie ține de siguranța copiilor, ușa cuptorului fiind blocată pe perioada folosirii cuptorului electric. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Simboluri cuptor electric: ce înseamnă fiecare și când se folosesc