LIFE

Câteva sfaturi bune de la părinți și bunici: ce să faci, dar mai ales ce să nu faci la tine acasă

publicat pe 21 iul. 2022

    Ai noștri au mereu o vorbă bună atunci când e cazul. Iar lucrul ăsta se aplică cu atât mai mult când pleci de acasă și ai propria locuință de care să te preocupi. De aceea e important să pleci la drum, sau măcar să ții cont, de o serie de sfaturi de la ai tăi. Am adunat câteva povești de la oameni care chiar au ținut cont de sfaturile primite de la părinți și bunici. Și care te pot inspira și pe tine să ai o mai bună organizare acasă.

    Printre cele mai des întânite sfaturi de la părinți pentru casă se numără, evident, menținerea curățeniei, sertarul sau cutia cu medicamente și, printre altele, necesitatea de a avea lenjerii și prosoape de calitate.

    Organizarea bucătăriei e la fel de importantă, precum și prezența unor flori în casă. Iar în dormitor nu e loc chiar pentru toate lucrurile, și televizorul e indicat să fie doar în living. Vasele nespălate îți îngreunează existența, iar șosetele nu mai au ce căuta sub pat. Îți sună cunoscut? Asta pentru că și tu e posibil să le fi auzit de la părinții tăi.

    Uite cinci povești de la cinci oameni care au ascultat și aplicat sfaturile primite de la cei mai trecuți prin viață.

    1. Ana a preluat cu brio ce a văzut în casa părintească

    Ana Tepșanu e jurnalistă și freelancer. Când nu scrie, se ocupă de apartamentul în care stă în chirie cu iubitul ei întocmai cum a văzut că făceau părinții ei, în casa în care a crescut în orașul Bârlad. De altfel, atunci când s-a mutat în București, spune că a preluat ușor tot ceea ce ține de ordinea în casă, așa cum a învățat de la ai săi. Fără să discrimineze, a ținut cont și de sfaturile oferite de mama, dar și de tatăl ei vizavi de curățenie, rezervele de medicamente și ustensilele necesare în casă. Recomandări care s-au dovedit a fi utile.

    „Casa mea este locul în care mă deconectez și unde-mi găsesc liniștea de care am nevoie. Chit că stau în chirie, micul apartament de la Iancului e ca și al meu, personalizat după propriile dorințe și idei (ok, și ale iubitului meu). Ai mei n-au fost nevoiți să-mi dea multe sfaturi la capitolul locuință, deoarece am preluat cu brio multe aspecte pe care le-am văzut în casa părintească, inclusiv OCD-ul mamei (varianta mai low, Slavă Cerului).

    Așadar, mereu e curat la mine și geamurile le spăl poate puțin mai des. Dar pe lângă treaba asta moștenită cu ordinea, mama mi-a vorbit despre cum o casă este bine să aibă mereu flori în interiorul ei, dar și despre cum dormitorul este un spațiu zen, cu o energie specială, unde nu ar trebui să intre toată lumea,” spune Ana.

    Ana Tepsanu acasa sfaturi parinti
    Ana are mereu flori în casă, așa cum a învățat de la mama ei

    Tatăl său i-a fost mentor la capitolul oale și cratițe, ba chiar i-a cumpărat câteva esențiale, deoarece lui îi place să gătească, așa cum îi place și ei. „Plus de asta, la sugestia ambilor, punem pe lista must have și – set de șurubelnițe, medicamente (ceva paracetamol, ceva de alergii etc.), plasturi, baterii, prelungitoare și becuri de rezervă”.

    Tot de la părinții ei, Ana a învățat că „prosoapele de la baie trebuie să fie set și calitative”, la fel și lenjeria de pat. Totul se încheie cu – „nu păstra în casă lucruri care nu-ți plac sau sunt stricate. Și cam asta am făcut – în ciuda unui OCD organizat și cât de cât ținut sub control, am reușit să am o locuință plină de personalitate și relaxată, unde lumea se simte bine, chiar dacă le mai spăl scrumierele în timp ce fumează”.

    2. Sandra și cea mai rapidă metodă de a face patul

    Conștient sau nu, bunicii știu să ne predea cu fiecare ocazie câte o lecție de viață. Ăsta e și cazul Sandrei Cherciu, o tânără de 32 de ani din București, care a învățat de la bunica ei cum să-și țină casa organizată, cum să facă patul mai repede și cum să pună la punct o masă de familie, printre alte.

    Sandra spune că bunica ei a ghidat-o cu o sumedenie de alte sfaturi, pe lângă cele care au legătură cu bunăstarea unei gospodării. Iar cu fiecare ocazie cu care își organizează rafturile din bucătărie sau din living, își aduce aminte de bunica ei și îi mulțumește.

    „De la mamaie am preluat cele mai multe sfaturi care m-au ajutat în viață, dar și cu organizarea în casă. La ea am văzut mereu casa-farmacie, pentru că îi placea să țină totul curat și în ordine.Toate dulapurile din bucătarie mi le organizez exact cum o făcea ea. Obiectele grele stau mereu în partea de jos, cum ar fi oalele, în partea de mijloc așez alimentele de bază pe care le tot folosesc (făină, zahăr, ulei). Tacâmurile sunt mereu organizate și spălate lună. Iar în partea de sus a dulapurilor îmi așez în ordine și cu sfințenie, pe culori, forme și dimensiuni, toată sticlăria, cum numea ea paharele bune și vesela din sticlă”, povestește Sandra.

    Tot de la bunica ei a preluat cea mai simplă și rapidă metodă de a face patul: „iau așternutul pe invers, îl apuc de capete, după care bag plapuma și o scutur”.

    „Întotdeauna, la mamaie acasă, rafturile dulapului din living erau ornate frumos cu tot felul de bibelouri și obiecte, să zicem, scumpe. Scumpe cel puțin în viziunea ei. Și da, am avut și celebrul pește din sticlă pe televizor. Mi-a plăcut mereu felul ei de a face casa mai frumoasă, așa că și la mine acasă rafturile din camera de zi sunt ornate viu, colorat, cu tot felul de obiecte care îmi aduc aminte de ea și de mine și fac casa să fie acasă”, povestește tânara.

    Un alt lucru învățat de la bunica ei este aranjarea unei mese de familie: „șervețele colorate, cele mai de valoare tacâmuri, față de masă în funcție de tematică și musai o vază cu flori ca cireașa de pe tort”.

    3. Mădălina a conștientizat utilitatea sfaturilor de la părinți

    Dacă la început a crezut că sfaturile de la părinți pentru casă nu sunt de luat în seamă, ulterior Mădălina Ionescu, o tânără din București care și-a cumpărat propriul apartament în urmă cu șase ani, s-a convins singură că ele au valoare la timpul potrivit. Un set de oale, o masă pliabilă sau un cuier încăpător sunt obiecte necesare în casă. Iar dacă părinți te sfătuiesc să le ai în casă, atunci fii sigur că o să ai nevoie de ele.

    Dincolo de sfaturile practice, Mădălina a împrumutat obiceiuri pe care și părinții ei le au, cum ar fi sertarul cu medicamente. Singurul lucru la care spune că mai are de lucrat este să învețe să să despartă mai ușor de lucrurile materiale și inutile din locuință, așa cum face tatăl ei.

    „«Oale să ai, pe mine m-a ajutat setul primit la nuntă, nu vrei și tu unul? O să-ți trebuiască», mi-a zis maică-mea când colindam IKEA înainte de marea mea plecare de-acasă. De câte oale poate să aibă nevoie un om care nu prea gătește? Se pare că una nu era de ajuns. Și am tot felul de astfel de exemple – spălătorul de geamuri care se lungește, cutia de depozitare de sub pat, cuierul mai mare, masa pliabilă etc. – cărora le-am conștientizat utilitatea mai târziu, evident. Acum, da, le consider sfaturi, le-am și dat mai departe cui am putut”, spune Mădălina.

    Pe lângă sfaturile – uneori nesolicitate -, Mădălina a împrumutat niște obiceiuri fără să-și dea seama. „Ei bine, am realizat că am sertarul cu medicamente, fix ca mama, că adun orice firimitură sau am mania curățeniei, exact ca tata. Că nu pun prețul înaintea calității atunci când vine vorba despre prosoape, pături, perne, lenjerii de pat și alte articole de casă necesare, pentru că e important confortul în propriul cămin. Sau că nu se știe când ai nevoie de-o ruletă, o șurubelniță sau un ciocan – mai des decât îmi imaginam”.

    Alte lucruri bune pe care le-a preluat de la ai săi: „fără televizor în dormitor (e spațiul sacru de odihnă), hainele și cărțile organizate pe căprării (dincolo de ordine, găsești și mai ușor orice ai căuta), cât mai puține creme sau produse de machiaj în baie (umiditatea le poate altera formulele)”.

    4. Dana a învățat educație financiară de la bunica ei

    Dana Alecu a învățat din timp de la bunica ei că felul în care îți organizezi finanțele îți va fi de folos oricând în viață și mai ales când vine vorba de cheltuielile cu casa. O lecție cu adevărat importantă pe care nu mulți o primesc la timpul potrivit. De aici, a învățat și alte lecții: să nu țină becurile aprinse decât la nevoie sau să nu lase apa să curgă fără rost. Tot de la bunica ei a preluat nevoia de ordine și curățenie, și dorința de a nu lăsa vase murdare în chiuvetă.

    „Deși bunica avea o pensie mică, se asigura că nu era datoare nicăieri. Așa că imediat cum venea pensia, îl trimitea pe Sile al ei să plătească facturile, îi făcea o listă clară de cumpărături din care nu lipseau produsele de bază, măcar în dublu exemplar, (făină, orez, ulei, ouă etc). Pe lângă asta, mai punea și bani deoparte, atât pentru cheltuieli imprevizibile, cât și pentru mine. Își crease acest «depozit de economii» într-un plic ascuns în spatele șifonierului din dormitor”, spune Dana.

    Toți acești pași de gestionare a banilor au ajutat-o încă din primul moment în care a ajuns la facultate și a avut o sumă fixă în care trebuia să se încadreze. Și încă o ajută și în prezent să aibă un confort psihic că nu duce lipsă de nimic.

    Pensia mică a făcut-o să fie atentă mereu la consum, așa că lumina nu rămânea aprinsă dacă nu era nevoie, apa nu curgea de zor dacă nu o foloseai; lucruri de bun simț care acum sunt promovate ca fiind extrem de necesare din cauza schimbărilor climatice și care, datorită ei, mie îmi vin absolut natural.

    5. Silvia a înțeles că locul șosetelor nu e sub pat

    Mama Silviei Trașcă i-a repetat cu sfințenie, de fiecare dată când era acasă, ce să facă și ce să nu facă atunci când stă singură. Astfel, tânăra, care este co-host la matinalul „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, a înțeles rapid că șosetele, odată purtate, se pun în coșul cu rufe, iar farfuriile ar fi bine să fie spălate imediat după folosire.

    „Cred că toate sfaturile practice pentru casă le-am primit de la mama încă dinainte să plec la facultate, ea fiind cea care se ocupa de treburile casnice întotdeauna. În general, mi-a dat câteva sugestii care țin de bun simț, cum ar fi: nu arunc niciodată părul în toaletă și să nu scurg uleiul în chiuvetă. Pe astea mi le repetă cu sfințenie și când merg în vizită”, povestește Silvia.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments