LIFE

Cum să-ți faci patul dimineața: 7 greșeli de evitat dacă vrei să dormi mai bine

    Imaginează-ți că e ora trei noaptea și încerci să te odihnești. Dar în schimb te tot foiești în așternuturi și te bați cu cearșeaful care ți s-a înfășurat pe glezne. Unul dintre motivele pentru care nu poți avea un somn odihnitor este că ți-ai făcut greșit patul, sau nu ți l-ai făcut deloc.

    Regula numărul unu pentru o viață mai fericită și organizată este destul de simplă: fă-ți patul. Dar, ca să te odihnești bine nu-i de ajuns doar să ai salteaua potrivită și să dormi în poziții confortabile, ci contează și modul în care îți aranjezi patul. Pe principiul cum îți așterni, așa dormi. Uite care care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci și cum să le eviți.

    1. Nu pui corect cearșaful cu elastic pe pat

    Cumpără cearșafuri potrivite pentru grosimea saltelei

    Pare că ăsta este unul din misterele vieții: cearșaful cu elastic nu prea vrea să stea fixat pe saltea. Scenariul cel mai rău posibil e să ai un somn super sensibil și să te trezești de fiecare dată când se mișcă. Asta se poate întâmpla din două motive:

    Îl pui greșit. Întoarce cearșaful pe dos. Unul dintre colțuri are o etichetă cusută în interior. Ca să fie cât mai bine fixat, partea cu eticheta trebuie să fie pusă pe colțul stâng inferior al saltelei. Stânga ta când stai în pat, culcată pe spate.

    Nu se potrivesc colțurile cearșafului cu salteaua. Saltelele sunt de diverse grosimi, iar adâncimea colțurilor cearșafului cu elastic variază și ea. Dacă cearșaful nu are destulă adâncime la colțuri, o să alunece de pe saltea. Soluția este să-ți măsori salteaua ca să ai mărimea exactă pentru cearșaf și să-ți cumperi unul care să se potrivească perfect.

    2. Nu mai cumpăra cearșafuri de calitate inferioară

    Cum să faci patul cearșafuri
    Cearșafurile din bumbac sunt cele mai bune dacă suferi de transpirații nocturne

    Cearșafurile au capacitatea să-ți îmbunătățească sau să-ți înrăutățească calitatea somnului. Uite ce trebuie să știi ca să ai un somn odihnitor:

    Regula cearșafurilor din bumbac: trebuie să fie sută la sută din bumbac. Cearșafurile din bumbac permit pielii să respire și se pătează mai greu decât cele din țesături sintetice. De asemenea, devin mai moi cu timpul. Cearșeafurile cu o textură satinată sunt de obicei cele mai moi la atingere.

    Țesătură, nu densitate. O țesătură densă nu înseamnă neapărat că bumbacul respectiv este de calitate bună. Un indicator mai bun este tipul de bumbac folosit. Cele mai bune tipuri de bumbac sunt Prima, egiptene și Supima.

    Supraîncălzirea. Fie că dormi pe o saltea din spumă care reține căldura sau suferi de transpirații nocturne, cearșeafurile din bumbac sunt mai răcoroase fiindcă absorb natural umezeala. Poți încearca unele care au și adaos de Lyocell, o fibră eco, cunoscută pentru proprietățile de abosorbție a umezelii.

    Schimbă cearșafurile săptămânal. Pentru un confort optim trebuie să le schimbi o dată la șapte zile. Restul așternuturilor de pe pat ar trebui curățate la fiecare 14 săptămâni.

    3. Nu-ți face patul imediat ce te-ai trezit

    Dacă suferi de alergii fă patul la două ore după ce te-ai trezit, nu imediat

    Dacă te foiești noaptea din cauza alergiilor la praf, atunci nu trebuie să faci patul imediat cum te trezești. Acarienii au nevoie de două lucruri ca să supraviețuiască: pielea ta descuamată și umezeală pentru hidratare. Dacă-ți faci patul imediat cum te trezești, acoperi umezeala de la transpirație, care se va menține sub așternuturi și-ți înrăutăți alergiile.

    Lasă patul descoperit jumătate de oră, sau chiar și mai mult timp. Astfel aerul și lumina vor usca așternuturile, iar acarienii vor muri.

    4. Nu-ți mai călca așternuturile

    Cum să faci patul călcarea așternuturilor
    Cearșafurile călcate sunt rigide, iar cutele sunt la modă

    Să calci haine și așternuturi este probabil una dintre cele mai nesuferite sarcini casnice. Dacă îți calci așternuturile fiindcă ți se pare că arată urât dacă au cute, atunci încearcă să ai grijă să nu se mai șifoneze. Poți face asta dacă le pui pe pat imediat după ce se usucă. În același timp, poți să te bucuri de cute, fiindcă cearșafurile șifonate sunt la modă. Și adevărul e că se simt mult mai confortabil dacă nu sunt foarte rigide și drepte.

    5. Nu mai împărți pilota cu partenerul

    somn odihnitor cum sa-ti faci patul
    Fiecare cu pilota lui și războiul așternuturilor poate înceta

    Tu și partenerul sunteți hoți de pilotă. Când e frig, războiul pentru pilotă/pătură poate dura toată noaptea. Nu ar fi mai bine să dormiți amândoi ca niște regi? O soluție este să vă cumpărați așternuturi separate și două pilote sau pături. Când fiecare e cu pilota lui, războiul așternuturilor ia sfârșit.

    6. Nu uita de pătură

    somn odihnitor Cum să faci patul texturi
    Problema cu ărea frig sau prea cald poate fi rezolvat cu mai multe texturi

    Când faci patul ai două ingrediente principale: cearșaful și pilota. Problema este că te poți trezi noaptea că ți-e prea frig sau prea cald. Soluția poate fi să adaugi mai multe texturi. Pune între tine și pilotă un alt așternut. Atunci când ți-e prea cald, dai la o parte pilota și nu rămâi dezvelită. Pune și o pătură la picioare ca să o tragi pe tine dacă ți-e prea cald cu pilota și prea frig doar cu cearșaful.

    7. Nu ignora grămada de perne

    somn odihnitor Cum să faci patul perne
    Pernele trebuie curățate regulat

    Poate că adori mulțimea de perne de pe pat, dar dacă nu le speli o dată la 14 zile, pot să-ți afecteze pielea și sănătatea. Nu numai că se pun pe ele praful, bacteriile și grăsimea, lucruri care pot să-ți declanșeze acneea, dar mențin și alergenii și te poți alege cu simptome precum strănuturi, astm și ochi roșii. Uite cum poți să rezolvi problema asta:

    • spală fețele de pernă în fiecare săptămână;
    • protejează-ți pernele cu huse împotriva acarienilor pe care să le speli la fiecare trei săptămâni. Fețele de pernă le pui peste husele anti-acarieni;
    • spală și pernele o dată la două luni. Dacă ai perne decorative care nu pot fi spălate, mai bine scapă de ele.
    • înlocuiește pernele curățate regulat o dată la fiecare trei ani.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Cum să-ți faci patul dimineața: 7 greșeli de evitat dacă vrei să dormi mai...