Bani

Un consultant financiar îți spune cum poți pune bani deoparte fără să-ți sacrifici poftele

    Când te hotărăști să pui bani deoparte, internetul vine cu soluții infinite: zeci de aplicații, tabele, citate de motivație și self-care, dar înainte de toate astea ai nevoie de altceva. Ai nevoie de planificare, răbdare și rutină, dar îți explică mai multe un consultant financiar.

    Când vrei să îți verifici și să îți controlezi cheltuielile lunare trebuie să ții cont de: obiective, organizare, mentalitate, personalitate, timp, investiții și, un punct prea neglijat, siguranța unei pensii. Poate că sună complicat să te gândești de acum la toate aspectele astea, dar odată ce le conștientizezi îți va fi ușor să începi îți controlezi finanțele și să salvezi bani. Ca să înțelegi mai bine cum ar trebui să îți verifici cheltuielile lunare și cum să îți controlezi veniturile am stat de vorbă cu Roxana Bucur, planificator și consultant financiar și fondatoare a firmei Psihologia banilor.

    Metoda 10% din salariu

    Înainte de toate, trebuie să înțelegi că nu e greu deloc să îți controlezi veniturile și cheltuielile, indiferent cât câștigi. Iar să pui bani la pușculiță e un prim pas în acest sens și una dintre cele mai simple metode s-o faci e să salvezi 10% din salariu, recomandă Roxana.

    „E o metodă simplă, iar după ce o să vezi rezultatele o să îți intre în reflex să tot pui deoparte bani în felul ăsta. Câștigi 3.000 de lei, atunci pui deoparte 300 de lei în fiecare lună. La nivel psihologic metoda asta îți dă un oarecare confort pentru că știi că ai niște bani puși deoparte. După câteva luni o să te obișnuiești și să vrei să faci și altele, cum ar fi, de exemplu, să îți închizi mai repede creditul la casă. Așa poți să ajungi să pui 15% deoparte, iar acei 5% în plus o să te ajute să îți închizi creditul mai repede”, explică Roxana Bucur.

    Privește procentul 10% ca pe un impozit: nu mai câștigi 3.000 de lei, ci 2.700 de lei. Și dacă asta nu funcționează, setează-ți un scop clar: poate o vacanță sau îți dorești o casă, plănuiești să faci un copil, vrei să pui deoparte pentru momente negre (se strică mașina ori vreun obiect casnic din casă etc). După ce ai conștientizat obiectivul și ai început să salvezi bani o să ai o siguranță financiară.

    „Odată ce ai început să pui cei 10% deoparte trebuie să cauți ce te motivează cu adevărat. Pentru că fiecare are obiective pe care le consideră a fi doar ale lor și numai ale lor. Adică chiar să știi ce vrei. Dacă părinții tăi zic că ar trebui să ai casă și copil, dar tu simți că vrei să trăiești ca un nomad și toți banii vrei să îi dai pe călătorii, atunci ăsta e obiectivul tău, nu cel impus de societate sau de familie”, mai spune Roxana Bucur.

    Cât pui deoparte depinde și de cheltuielile tale fixe, anume chirie, rate, plata diverselor abonamente, coșul lunar de cumpărături etc. Ideal e să pui deoparte lunar astfel încât constant să ai o rezervă care să acopere între minimum trei și până la 12 luni din aceste cheltuieli fixe.

    „Și chiar dacă nu ai bani, ai timp. Nu contează suma pe care o economisești atâta timp cât intervine obișnuința. La început poți să pui deoparte câte 50 de lei, iar când ai un venit suficient poți să pui acei 10%”, zice Roxana.

    Metoda planificării cheltuielilor

    O altă metodă prin care poți să îți mai controlezi cheltuielile ar fi să gândești anticipat.

    „Dacă știi că iarna plătești 250 lei la întreținere, poți să faci din vară un plic în care să pui lunar 250 lei. La fel, dacă vrei să îți iei haine noi: să zicem că vrei să îți iei haine noi de două ori pe an, în valoare totală de 4.000 de lei. În cazul ăsta, împarți suma la cele 12 luni ale anului și pui deoparte în fiecare lună. În cazul în care vrei să ieși mai mult în oraș, la fel, faci un plic în care virezi lunar cât crezi că o să cheltui. La fel și în cazul vacanțelor”, sfătuiește Roxana Bucur.

    Metoda pilonului III pentru pensie

    Dacă tot ne raportăm la viitor, indiferent de obiectivele tale, trebuie să ai în vedere un obiectiv și mai important: pensia. E un aspect crucial al bunăstării tale viitoare, care depinde de felul în care îți verifici și controlezi veniturile și cheltuielile și care poate reprezenta o siguranță la bătrânețe dacă începi de acum să ai în vedere acest aspect.

    „O să ajungem în postura în care ne întrebăm ce facem luna asta: mâncăm, ne plătim dările sau ne luăm medicamente? Din păcate aici se va ajunge. Pensia ar trebui să fie obiectivul tuturor, dar trebuie conștientizat”, subliniază Roxana Bucur, consultant financiar.

    Studiile de specialitate arată că pentru generațiile viitoare statul poate să ofere doar 10-15% din venit, iar Pilonul II de pensii o să ducă veniturile până la 40%. Acest scenariu nefericit este posibil din cauza natalității în scădere și a exodului în creștere, dar și din cauza faptului că din 2030, când decrețeii se vor pensiona, vor fi doi pensionari susținuți de o persoană activă, iar din 2050 vor fi trei pensionari la un activ.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Un consultant financiar îți spune cum poți pune bani deoparte fără să-ți ...