LIFE

Ce umiditate trebuie să fie în dormitor pentru a avea un somn odihnitor și sănătos

publicat pe 12 iun. 2024

  Umiditatea din dormitor este esențială pentru odihnă. Un nivel optim al umidității asigură un somn bun. Îți spunem ce umiditate trebuie să fie în dormitor pentru a avea un somn odihnitor și sănătos. Și ce poți să faci dacă nivelul umidității este prea crescut sau prea scăzut. Detalii în articol. 

  Nivelul de umiditate din dormitor are influență directă asupra calității somnului. De exemplu, un nivel scăzut al umidității în dormitor face ca aerul din încăpere să fie uscat. Respirația va fi îngreunată în timpul somnului, iar la trezire vei simți iritații la nivelul căilor respiratorii. În schimb, dacă umiditatea este prea mare somnul va fi unul agitat. 

  Ce umiditate ar trebui să fie în dormitor 

  De aceea, umiditatea din dormitor creează un mediu favorabil relaxării și confortului. Umiditatea optimă în dormitor ar trebui să aibă valori între 40 și 60%.

  În felul acesta, factorii poluanți se reduc și somnul va fi unul bun. Aceste valori sunt bune pentru a nu duce la uscăciunea pielii și a mucoaselor, precum și pentru a nu favoriza un mediu propice dezvoltării bacteriilor și acarienilor. 

  Probleme cauzate de un nivel nepotrivit al umidității: 

  • Umiditate scăzută: poate provoca iritații ale pielii și căilor respiratorii, creșterea riscului de infecții respiratorii și disconfort general; 
  • Umiditate crescută: favorizează dezvoltarea mucegaiului și acarienilor de praf, ceea ce poate agrava alergiile și astmul. De asemenea, poate deteriora mobilierul și structura casei.

  Cum măsori umiditatea 

  higrometru masurare umiditate dormitor
  Higrometrul te ajută să ții umiditatea între valorile ideale

  Cea mai la îndemână formă de a măsura umiditatea în dormitor este folosirea unui higrometru. Dispozitivul măsoară precis nivelul umidității și o afișează la fiecare schimbare a valorii. Unele modele afișează și nivelul temperaturii sau alte valori. 

  Dispozitivul este unul accesibil, iar oferta de pe piață oferă variante pentru orice nevoie. 

  Higrometrele pot fi digitale sau analogice și oferă o citire rapidă și precisă a nivelului de umiditate din aer. 

  În schimb, dacă ai în casă deja instalat un termostat, e posibil ca acest dispozitiv să îți afișeze nivelul umidității în camera în care este pus. 

  Cum poți determina umiditatea fără niciun dispozitiv

  condens fereastra umiditate dormitor
  Umiditatea este prea mare în cameră dacă se formează condens la ferestre

  Umiditatea din dormitor poate să fie determină și prin alte metode. Iată care sunt cele mai simple și la îndemână: 

  • observarea condensului: Dacă geamurile sunt mereu aburite sau dacă se formează condens pe ele, umiditatea este probabil prea mare; 
  • uscarea rufelor: Dacă rufele uscate în cameră se usucă foarte repede, este posibil ca aerul să fie prea uscat. Dacă acestea rămân umede pentru mult timp, umiditatea este prea mare; 
  • senzația personală: Dacă simți pielea și gâtul uscate dimineața, umiditatea ar putea fi prea scăzută.

  Cum reduci sau crești umiditatea din cameră

  umidificator pentru setarea nivelului optim de umiditate
  Nivelul optim de umiditate poate să fie setat cu ajutorul unui umidificator

  Dacă umiditatea în dormitor este prea mare, există câteva soluții pe care le poți încerca pentru a ajunge la un nivel optim. Avem soluții și pentru o umiditate mult prea mică. Iată ce poți să încerci: 

  Folosește un dezumidificator: dispozitivul extrage excesul de umiditate din aer și menține nivelul potrivit; 

  Umidificatorul: la polul opus, umidificatorul ridică nivelul umidității și asigură senzația de confort; 

  Aerul condiționat: aparatul de aer condiționat poate să funcționeze ca dezumidificator prin răcirea și eliminarea umezelii de la interior; 

  Oprește căldura: supraîncălzirea camerei duce la evaporarea umidității și la senzația de uscăciune. Oprește încălzirea dormitorului atunci când nivelul umidității este favorabil; 

  Ventilare regulată: aerisirea dormitorului reduce umiditate și împrospătează calitatea generală a aerului din casă; 

  Plante de interior: anumite plante, cum ar fi feriga și limba soacrei, ajută la absorbția umidității din aer. La fel de bine, ele pot să crească nivelul umidității dacă sunt udate regulat: 

  Materiale absorbante: pune pungi de silicagel sau argilă în dormitor pentru a absorbi excesul de umiditate; 

  Așternuturi potrivite: lenjeria de pat ajută la senzația menținerii de răcoare la nivelul pielii. Folosește lenjerie de pat din bumbac sau mătase care poate să absoarbă și să elimine bine umezeala. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Ce umiditate trebuie să fie în dormitor pentru a avea un somn odihnitor și s�...