UTILE

Ce este un termostat: tipuri, cum funcționează și la ce te ajută de fapt 

publicat pe 19 sept. 2023

    Termostatul funcționează după un principiu simplu: controlează sistemul de încălzire în funcție de temperatura ambientală setată. Plus că ajută și la economisirea de energie. Iată ce este un termostat și la ce te ajută cu adevărat dacă alegi să îți instalezi unul. 

    La bază, termostatul este o componentă indispensabilă oricărui sistem de încălzire sau de răcire. Asta pentru că are două mari avantaje: reglează nivelul temperaturii dorite și, în felul acesta, ajută și la economisirea de energie electrică. 

    Ce să mai știi despre un termostat: 

    • Termostatul este cea mai mică investiție pe care o poți face pentru a eficientiza costurile cu încălzirea locuinței; 
    • Ca să setezi corect un termostat, indicat ar fi să pornești de la o temperatură relativ scăzută (17 – 18 grade Celsius). După care să crești temperatura treptat cu câte un grad până la valoarea dorită; 
    • Ca să regleze corect temperatura ambientală, termostatul ar trebui pus departe de guri de ventilație sau de surse de căldură și frig. Cel mai bun loc în care termostatul poate să fie pus este unul dintre pereții unei încăperi. 

    Ce este un termostat: cum funcționează și la ce ajută

    Termostatul măsoară temperatura exterioară și printr-un mecanism de control al aparatului de încălzire sau de răcire setează temperatura dorită de utilizator. Termostatul ponește încălzirea atunci când temperatura ambientală este mai mică decât cea dorită. Și oprește funcționarea sistemului când temperatura depășește temperatura stabilită. 

    Principiul de funcționare a termostatului este valabil și în cazul sistemelor de răcire, cum ar fi aerul condiționat. Nu se aplică doar în cazul centralelor termice de apartament

    Fiind o componentă de reglare, termostatul ajută și la economisirea de energie. Asta pentru că reglează ciclurile de funcționare a sistemului în funcție de temperatura dorită. Ceea ce înseamnă că nu va trebui să faci această operațiune manual și de fiecare dată când e nevoie. 

    Multe dintre termostatele existente pe piață țin cont și de menajarea aparatului pe care îl pornesc și îl opresc. Prea multe porniri și prea multe opriri nu sunt indicate niciunui aparat electronic sau electrocasnic. Astfel, sistemul de încălzire sau de răcire va funcționa pentru o perioadă îndelungată. 

    Ce este un termostat: tipuri și caracteristici

    Există mai multe tipuri de termostat care, în esență, funcționează toate după același principiu: controlul sistemului de încălzire în funcție de temperatura ambientală setată. Iată ce fel de termostate poți întâlni: 

    Termostat intern: este cel mai simplu tip de termostat, fiind integrat în designul sistemului sau produsului. Termostatul intern funcționează împreună cu panoul de comandă unde se setează temperatura dorită. De exemplu, în cazul unei centrale termice, termostatul intern ghidează unitatea să furnizeze căldură până la un anumit punct, în funcție de câte grade vrei să ai în casă. 

    Este, practic, un fel de senzor de temperatură care comandă oprirea sau pornirea aparatului pentru a menține temperatura ambientală cât mai aproape de valoarea dorită. 

    Termostat ambiental: cel mai des întâlnite în momentul de față. Acest tip de termostat afișează temperatura curentă și cea dorită. Transmite informația către sistemul de răcire sau de încălzire și astfel comandă când acestea să pornească sau să se oprească, în funcție de temperatura ambientală. Variantele mai avansate de termostat ambiental, denumite programabile, permit reglarea temperaturii dorite în funcție de momentul zilei și de zilele săptămânii. 

    Termostat de priză: o soluție tehnică mai recentă pentru aparatele vechi care nu pot fi controlate. Practic, termostatul de priză oferă posibilitatea de a implementa funcția de pornit/oprit și setarea temperaturii unui aparat vechi care nu are o asemenea tehnologie integrată. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments